Det tjocka Sverige

En av de större hälsofarorna i Sverige är idag fetma. Att vara överviktig är i sig visserligen inte farligt men effekten av de extra kilona påverkar kroppen negativt på flera olika sätt.

Framförallt skapar det större risk för hjärt- och kärlssjukdomar, diabetes, högt blodtryck samt att det belastar muskler och leder i sådan utsträckning att kroppen lättare får skador.

Ett riktmärke att gå efter är BMI. Däremot ska det inte följas exakt då det, som i de flesta mätmetoder, finns undantag. Exempelvis ska man inte använda denna mätmetod på muskelbyggare, äldre personer och barn under 18 år. Begreppet räknar ut ett förhållande mellan längd och vikt och räknas ut på följande sätt:

Antal kg/(längd i m*längd i m)=BMI

Med ett BMI över 25 är man överviktig och om siffran är över 30 klassas det som fetma vilket bör vara en varningssignal. Har man svårt att gå ner i vikt kan hjälp fås på en hälsocentral.

En av orsakerna till att fetmaepidemin ökar så kraftigt är att det är svårt att hitta bra alternativ. Se bara på matvarubutikerna där de billigaste varorna har mycket socker och fett, kakhyllorna är större än de som lyfter fram gryn och linser. Dessutom är det alltid godis och choklad på de hyllor som säljer bäst. Att då hitta en hälsosammare livsstil handlar mycket om att värja sig från den reklam som finns i samhället och att hitta en egen väg.

Men vilka orsaker man än hittar så är svaret detsamma – ett steg i taget. Det kan vara svårt att komma ut och röra på sig och hitta en hälsosam livsstil. Men har man aldrig gjort det tidigare är en kvart varannan dag ett enormt steg framåt. Brukar man bara köpa fet mat så är ett första steg att äta vegetariskt ett mål i veckan. Det är genom de små stegen som man lär sig nya vägar, var man hittar de hälsosamma produkterna och hur man sakta men säkert kan ändra riktning.