Hålla motivationen uppe

Det är många som sliter med att gå ner i vikt för att leva hälsosammare. För vissa innebär det en kortare period av ansträngning för att återfå formen, men för andra så handlar det om att förändra hela livet och göra stora ansträngningar under lång tid framöver. När man har många kilo att gå ner så är det svårt att behålla motivationen och en av anledningarna är att man antingen hamnar i en platå eller att det händer saker i livet som tar en ut från den inramade rutinen såsom att åka på semester eller högtider. Här kommer lite pepp på vägen för att hålla motivationen uppe.

 

En av dom viktigaste sakerna när du påbörjar ett projekt att gå ner i vikt är att sätta smarta mål, det innebär konkreta mål som faktiskt går att mäta. Bestäm också att löpande stämma av hur du håller dig till målen, vi rekommenderar att du inte gör det för ofta så att du lyssnar mer inåt och känner efter snarare än att mäta och räkna. Om du har många kilo att gå ner så är det också bra att belöna sig efter vägen. Köp något fint, kanske lite nya träningskläder från b-light.se kan pigga upp med, det viktigaste är att inte belöna med mat eller godis.

 

För vissa är det en bra idé att ha en vän eller familjemedlem som stöttar på resan, antingen att personen själv strävar efter ett hälsosammare liv eller bara finns där när det är tuff, men det finns också dom som mest upplever detta som stress och då passar det helt enkelt inte dig. Se över om du är för hård mot dig själv, har du många kilon att gå ner så måste det vara hållbara levnadsregler. Kanske kan du freda en dag i veckan som du inte räknar kalorier och där du kan äta mer fritt, det ger också värdefull övning inför livet efter viktnedgången.