Kan man träna upp synen?

Kan man medvetet träna upp synen så man ser bättre eller blir av med ett synfel? Det är ett omdiskuterat ämne med förespråkare på båda sidor. I vissa fall går synen att träna upp, exempelvis kan synen på ett öga utvecklas om man förlorat synen på det andra, men ett synfel kan man aldrig träna bort. Barn kan träna upp sin syn men bara upp till en särskild ålder.

S:t Eriks ögonsjukhus svarar på vanliga frågor om ögonen, synen och synfel. Där kan man läsa att varken vuxna eller barn har förmågan att träna bort ett befintligt synfel.

Hjälpmedel ett bättre alternativ

Istället finns en rad goda hjälpmedel för den som har ett eller flera synfel. Idag finns flera alternativ så att man kan hitta den typ av korrigering som passar bäst för sin livsstil, eller om man hellre alternerar mellan de olika. Glasögon i en mängd olika utföranden samt linser hittar man hos en optiker. Numera finns ett flertal olika stilar och designer som gör glasögonen till en accessoar lika mycket som ett hjälpmedel.

Linser är också ett bekvämt alternativ till korrigering. Linser finns som endagslinser, veckolinser, månadslinser och dygnet runt-linser och man väljer vad som passar ens livsstil. Många uppskattar att synfältet inte begränsas som det gör när man använder glasögon.

Ett annat alternativ som passar många människor är laseroperation. Ögonlaserbehandling kan genomföras på flera olika synfel och fungerar genom att krökningen på hornhinnan korrigeras så att ljusstrålarna träffar rätt och brytningsfelet försvinner.

Med andra ord behöver du inte slösa din tid på att försöka träna upp din syn om du ser dåligt utan satsa istället på att hitta ett par snygga glasögon eller linser som hjälper dina ögon till en god syn.