Sund viktminskning

Gå ner i vikt är en sak som många av oss nog försökt oss på, med olika grader av framgång vill säga. Kanske har man lyckats gå ner fem kg, men efter någon månad är de tillbaka igen.

För att åstadkomma en viktminskning som är sund och som verkligen håller i sig är det viktigt att man går rätt tillväga. Här kommer några tips på hur man gör om man vill att de där överflödiga kilona skall försvinna.

Minska vikt

Kost

En av de absolut viktigaste sakerna när man ska gå ner i vikt är att man ser till att äta rätt, vilket inte behöver vara så svårt som många tror. De flesta av oss vet vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Mer av grönsaker och mindre av godis, kakor och fet mat med mera.

För att gå ner i vikt finns en rad olika dieter att tillgå som till exempel LCHF, GI, Atkins och 5:2. Här gäller det att prova sig fram och se vad som passar bäst. LCHF går till exempel ut på äta lite kolhydrater och mer av fett medan 5:2 är en diet som går ut på så kallad periodisk fasta.

Ska man ge några generella kostråd för den som inte är intresserad av att följa en speciell diet slaviskt så är det viktigt att dricka mycket vatten, äta en stadig frukost, äta två riktiga mål varje dag samt att man ska försöka undvika småätande.

Träning

Träning och motion är en annan viktig del om man vill gå ner i vikt. Här är det egentligen inte så viktigt hur man rör på sig utan att man faktiskt gör det. Ett bra tips är att försöka träna tillsammans med andra eftersom det både blir roligare samtidigt som det är svårare att att säga nej.

Dock finns det givetvis träningsformer som är mer effektiva än andra. Löpning är en av de mest effektiva sätten att förbränna kalorier och fett på, vilket gör det till en mycket bra träningsform. Ett bra alternativ till löpning är styrketräning i någon form eftersom detta gör muskelmassan större, vilket ökar förbränning även under tiden man inte tränar.

Tipsen i artikeln är i viss mån hämtade från Aftonbladets viktklubb.