viktreducering

Bästa proteinpulver 2024 – boosta din träning och få bättre resultat

25 januari 2024
16 minuters läsning
Bästa proteinpulver 2024 – boosta din träning och få bättre resultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Att hitta det rätta proteinpulvret kan vara nyckeln till att låsa upp din fulla träningspotential. I denna genomgång av de bästa proteinpulvren 2024, dyker vi djupt ner i hur dessa kraftfulla pulver kan förvandla din träning, optimera återhämtningen och maximera resultaten. Oavsett om du är en hängiven gymentusiast eller bara börjar din fitnessresa, lär dig hur rätt proteinval kan bli en game-changer i din träningsregim.

Snabb överblick av de bästa bästa proteinpulver vi valt ut 2024:

#1 Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Bäst i test produkt: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Mest sålda proteinpulvret i hela världen

#2 Core whey protein

Core Whey protein

#3 Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional

scitec whey pro - bästa proteinpulver med aminosyror

Bästa proteinpulver 2024

Bästa budget valet

Bästa veganpulver

Vad är proteinpulver?

Precis som du kan höra på namnet är proteinpulver ett typ av pulver som består av olika typer av proteiner, det vill säga sådana som vi inte har naturligt i kroppen (essentiella proteiner).

Idag är utbudet av proteinpulver så pass stort att du kan välja mellan olika typer av pulver, både sådana som ska tas innan träning och sådana som ska tas efter. Huvudsyftet är dock att boosta kroppen med de proteiner som vi måste få i oss utifrån.

Olika typer av proteinpulver

Det vanligaste proteinpulvret är de som innehåller vasselpulver, vilket kommer från vassle som är en naturlig biprodukt från mejeriindustrin. Detta innehåller därmed proteiner som tas av upp rätt snabbt av kroppen, vilket innebär att vasselprotein är bra efter träning.

Vanligt är också kaseinprotein som då är gjort på kaseinpulver. Utöver dessa finns det andra varianter som alla gör sig olika bra olika saker, så som proteinpulver för uppbyggnad av celler, proteinpulver för muskelökning, proteinpulver som hjälper dig att bilda hormoner, osv.

När bör man använda proteinpulver?

Den mest grundläggande tumregeln när det kommer till proteinpulver är att det ska tas när din kropp och dina muskler är i behov av extra proteinpåfyllnad, det vill säga främst efter ett träningspass. I och med att ett proteinpulver bidrar med dessa byggstenar utan att innehålla särskilt många kalorier kommer det boosta dina resultat utan att påverka kroppen negativt.

Får du i dig tillräckligt med protein (0,8 gram protein per kilo kroppsvikt) både inför och efter träningspass kommer du se stor skillnad framförallt gällande muskeltillväxt och energi. Drick proteinpulvret som det är med vatten eller mjölk, använd det när du gör pannkakor, smoothies eller shakes, eller addera som en smaksättning i yoghurt eller i gröt.

Proteinpulver för olika dieter?

Idag är utbudet av olika proteinpulver så pass stort att du kan hitta en variant som passar oavsett vilken diet du har. Det finns proteinpulver för laktosintoleranta, för veganer, för de som vill gå ner i vikt, för gravida, för olika allergier osv.

Proteinpulver Bäst i Test 2024

#1 Bästa Proteinpulvret:

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Vår vinnare i detta testet av bästa proteinpulvret är utan tvekan denna variant från Optimum Nutrition. Deras 100% Whey Gold Standard är det mest sålda proteinpulvret i hela världen, och det kan vi förstå. Det är högkvalitativt, kommer i väldigt många goda smaker, är mycket lätt att blanda med olika vätskor, och så tas det snabbt upp av kroppen.

Något som väldigt många också gillar med detta proteinpulver är att det innehåller en väldigt stor mängd protein, mellan 79-82%. Innehållet av vasslepeptider gör också att pulvret är lättsmält och snällt för magen, samtidigt som det bidrar till ökad muskeluppbyggnad. Genom att addera detta till kosten kommer du se resultat snabbare!

Bästa proteinet: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
fördelar
Fördelar:
 • Hög kvalitet
 • Mycket effektiv – stor mängd protein
 • Lätt att blanda
 • Sålt mest i världen
 • Snabbt upptag i kroppen
 • Många goda smaker
nackdelar
Nackdelar:
 • Högre prislapp
 • Strawberry har fått varierande omdömen

Bästa Proteinet Budget:

Core Whey Protein

Här har vi ett riktigt bra alternativ av proteinpulver för dig som vill investera i ett vassleprotein innehållande BCAA. Pulvret innehåller en hög halt av protein – 75-80% – och erbjuder därmed ökad effekt när det kommer till återhämtning och muskelökning. Trots det är fetthalten låg, precis som innehållet av laktos.

Detta högkvalitativa pulver tas snabbt upp av kroppen och är snällt mot magen då det är ultrafiltrerat. Det innehåller inget sötningsmedel men finns ändå i väldigt många goda smaker – vi skulle nog säga att detta är ett av det godaste proteinpulvret. Lätt att båda blanda och dricka, kan användas till mycket, och så känns det mättande.

core whey protein - Bästa proteinet budget
Core Whey protein
fördelar
Fördelar:
 • Core whey protein av Hög kvalitet
 • Mycket effektiv – ger oftast mycket goda resultat
 • Lätt att blanda med både mjölk och vatten
 • Mycket goda recensioner
 • Väldigt många smaker att välja på
nackdelar
Nackdelar:
 • Klumpar sig något lättare, men inget som en riktig shaker kan lösa.
 • Varierande omdömen om smakerna dock främst positiva omdömen. 

Bästa proteinpulver med aminosyror

Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional, 2350 g

Det som framförallt gör detta proteinpulver till en väldigt bra deltagare i vårt bäst i test är att det innehåller 3 viktiga aminosyror; l-glutamin, l-leucin and taurin. Dessutom innehåller det matsmältsningsenzymerna bromelain och papain.

Dessa kombinerat med det ultrafiltrerade vassleproteinet gör att detta är en produkt som även de med känslig mage kan dra nytta av. Innehållet av laktos är väldigt lågt, och den lilla mängd som finns kommer att brytas ner enkelt tack vare de olika enzymerna.

Pulvret bidrar alltså till att du kan bibehålla och bygga muskler utan att magen mår dåligt. Oavsett om du är riktigt seriös med din träning eller om du har känslig mage funkar detta riktigt bra. Lätt att blanda då det inte klumpar alls.

scitec whey pro - bästa proteinpulver med aminosyror
Proteinpulver med aminosyror
fördelar
Fördelar:
 • Mycket hög kvalitet
 • 3 viktiga aminosyror; l-glutamin, l-leucin and taurin
 • Supergoda smaker
nackdelar
Nackdelar:
 • Burken kunde varit mindre då den är halvfull, så mindre plast hade gått åt
 • Någon smak var lite söt


Bästa proteinpulvret för fettbränning

Star Nutrition Whey-100

Här har vi ett proteinpulver från Star Nutrition som kommer att göra sig riktigt bra för dig som vill maximera dina resultat när det kommer till muskelökning, samtidigt som du bränner fett. Innehållet av 100% Crossflow mikro- och ultrafiltrerat vassleproteinsolat är nämligen både lågt av fett, laktos och socker.

Kvalitén är på topp. Pulvret innehåller upp till 87% protein vilket kommer att ge dina muskler såväl som energi en riktig boost. Det kommer snabbt att tas upp av kroppen, där det enda som krävs är att du blandar det med önskad vätska.

Proteinet varken skummar eller klumpar, och så finns det i väldigt många goda smaker – många anser att detta är det godaste proteinpulvret. Bra pris. Ett bättre alternativ till populära Star nutrition whey 80.

proteinpulver star nutriotion whey100 - bästa proteinpulvret för fettbränning
Protein för fettförbränning och gå ner i vikt
fördelar
Fördelar:
 • Mycket hög kvalitet
 • Hög fettförbränning
 • Supergoda smaker
 • Gå ner i vikt
nackdelar
Nackdelar:
 • Chocolate peanut butter smaken var inte så god
 • Någon smak var lite söt

Bästa proteinpulver med naturligt sötningsmedel

Micro Whey Active Stevia

Föredrar du att inta produkter och livsmedel som inte innehåller så mycket socker, eller snarare sådana som innehåller naturliga sötningsmedel? Då ska du kolla in detta proteinpulver Micro Whey Active.

Detta är ett 100% rent vassleisolat, som därmed innehåller väldigt lite laktos och mjölkfett men som samtidigt bidrar med mycket protein. Oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt kommer dess låga innehåll av både fett, laktos och kolhydrater bidra till att du lättare uppnår dina resultat. I och med att det är sötat med Stevia smakar det gott utan att vara för sött.

Produkten är lättblandad och lägger sig behagligt i magen. Det känns att kvalitén är hög, trots att det kan skumma något. Dyrt men bra.

micro whey active stevia - bästa proteinpulver med naturligt sötningsmedel
Bästa proteinpulver med naturligt sötningsmedel
fördelar
Fördelar:
 • Mycket hög kvalitet
 • Stevia som är skonsam för magen
 • Lättblandad
nackdelar
Nackdelar:
 • Chocklad var inte så god
Bästa veganska proteinpulver

PureSwe Whey

För dig som är vegan eller vegetarian kan vi verkligen rekommendera detta proteinpulver från Healthwell som vi anser vara det bästa veganska proteinpulvret. Trots att det är helt veganskt, och består av protein från ärtor, havre och ris, finns det väldigt mycket gott att hämta här. Denna kompott är fullvärdig, har en mättande effekt och innehåller flera näringsämnen i form av protein (74%), mineraler och vitaminer.

Innehållet av kalorier är dock lågt. I och med att det inte innehåller sötningsmedel smakar det väldigt naturligt och gott utan att vara för sött, vilket vi gillar. Det kan användas i allt från smoothies och shakes till gröt, pannkakor och dryck. Oavsett om du tar andra kosttillskott eller inte kommer denna funka riktigt bra. Bra för magen, lätt att blanda och bra textur.

Bästa veganska proteinpulver
Bästa veganska proteinpulver
fördelar
Fördelar:
 • Mycket hög kvalitet
 • Veganskt proteinpulver
 • Bra mättnadskänsla
nackdelar

Nackdelar:

 • Kan ta lite tid att vänja sig vid smakerna
Bästa Laktosfria proteinpulver

Micro Whey Lactose Free

Vill du hitta laktosfritt proteinpulver? Om du är känslig mot produkter som innehåller laktos, eller om du rent ut sagt är allergisk, kan vi garantera dig att detta proteinpulver kan komma att bli en favorit. Innehållet av vassle är helt laktosfritt men innehåller trots det riktigt mycket protein. Kort sagt ett bra proteinpulver.

Halten kolhydrater och fett är dock låg vilket gör att pulvret är lättsmält och lätt att ta upp för kroppen. Du behöver inte oroa dig för att pulvret ska oroa din mage eller bidra till andra problem i din kost. Istället är det näringsrikt, innehåller aminosyror, är behagligt att använda och lätt att blanda utan skum. Något söt smak, men annars lättsam och bra.

micro whey lactose free - Bästa Laktosfria proteinpulver
Bästa Laktosfria proteinpulver
fördelar
Fördelar:
 • Mycket hög kvalitet
 • Helt laktosfri
 • Löser upp bra
 • Riktigt goda smaker
nackdelar
Nackdelar:
 • Kan kännas något dammig

Prisvärt alternativ av proteinpulver

North Nutrition Whey Mix&Match 4x900g

Kan du inte bestämma dig för vilken smak av proteinpulver du vill ha, men vill ändå inte behöva beställa flera olika stora burkar? Då kan du välja denna ”mix and match” variant från North Nutrition, där du får plocka ihop 4 smaker som du gillar till ett mycket bra pris. Dessa är väldigt bra proteinpulver som gör gott.

Trots erbjudandet kan du känna dig trygg med att produkterna är bra. Kvalitén är hög, smakerna goda, och innehållet av protein såväl som andra näringsämnen är bra. Det tas snabbt upp och kroppen och ger tydlig effekt. Trots det känns det lätt både att dricka, att blanda och att smälta. Låg kalorihalt men ökad energi och styrka. Len, krämig konsistens.

wheymix flera smaker proteinpulver
fördelar
Fördelar:
 • Mycket prisvärt premium whey protein
 • Välj flera smaker
 • Endast 117 Kcal per portion
 • Kvalitetskontrollerad i Norge
nackdelar
Nackdelar:
 • Kan inte komma på något mer negativt mer än om man fastnar för en smak så vill man kanske fortsätta med den.

Forskningen Bakom Proteinintag: Maximera Dina Resultat

Medan du utforskar de bästa proteinpulvren 2024 för att boosta din träning och uppnå bättre resultat, är det viktigt att förstå hur ditt proteinintag påverkar muskeluppbyggnaden. Enligt den senaste forskningen finns det inga övre gränser för hur mycket protein kroppen kan utnyttja för muskeltillväxt i ett enskilt tillfälle. Denna insikt omformar vår förståelse för proteinintag och dess roll i effektiv muskelåterhämtning och tillväxt. För en djupare dykning i ämnet, se vår artikel om Nya Rön: Inga Övre Gränser för Proteintillförsel.

FAQ – Frekventa frågor och svar om proteinpulver

När ska man dricka proteinpulver?

Jag vet inte om du är intresserad av bodybuilding, men det finns vissa tillfällen då du bör dricka proteinpulver. Till exempel efter tyngdlyftning eller när dina muskler behöver en extra boost för att växa sig större och starkare. Används för att bygga muskler helt enkelt.

Hur mycket proteinpulver per dag?

“Som en allmän regel bör de flesta människor sträva efter att få i sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Det kan spridas ut över flera måltider, men den totala mängden bör uppnås i slutet av dagen.”

Hur många gram protein per portion?

Ja, denna fråga är ganska svår. Våra kroppar klarar av mycket. Vissa äldre studier har sagt att vi bara klarar av att ta upp 30 gram per portion, vilket inte stämmer då detta är väldigt individuellt. Livsmedelsverket säger att du bör få i dig minst 50 gram protein varje dag, men det finns studier som visar att personer som äter mer än 70 gram tenderar att ha bättre muskelmassa och mindre fettinlagring!

Vilket proteinpulver är bäst?

Valet av bästa proteinpulver beror på dina individuella mål, preferenser och eventuella kostrestriktioner. Det finns flera olika typer av proteinpulver tillgängliga på marknaden, varav de vanligaste är:

 1. Vassleprotein: Vassleprotein är ett populärt val eftersom det har högt biologiskt värde och snabb absorption. Det är särskilt bra för att öka muskelmassa och återhämtning efter träning.
 2. Kaseinprotein: Kasein är ett långsamt absorberande protein som kan vara användbart för att förse musklerna med aminosyror under en längre tid, som över natten.
 3. Ärtprotein: Ärtprotein är ett växtbaserat alternativ som är bra för veganer och personer med mjölkallergier. Det är också rikt på aminosyran lysin.
 4. Sojaprotein: Sojaprotein är ett annat växtbaserat alternativ och innehåller alla nödvändiga aminosyror. Det har visat sig ha hälsofördelar som kan vara bra för hjärt- och kärlhälsa.
 5. Hemp (hampa) protein: Hemp protein är en annan växtbaserad källa till protein. Det innehåller också bra fettsyror och fibrer.

Det bästa proteinpulvret för dig beror på dina kostbehov och preferenser. Om du är vegetarian eller vegan, vill undvika mejeriprodukter eller har andra kostrestriktioner, kan växtbaserade alternativ som ärt- eller sojaprotein vara bättre val för dig. Om ditt huvudmål är muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning, kan vassleprotein vara ett bra val på grund av dess snabba absorption.

Det är också viktigt att överväga smak, textur och eventuella tillsatser när du väljer proteinpulver, eftersom dessa faktorer kan påverka din förmåga att använda det regelbundet.

Slutligen, för att avgöra vilket proteinpulver som är bäst för dig, kan det vara bra att prata med en dietist eller en träningscoach som kan ta hänsyn till dina specifika mål och behov.

Slutord

Med denna testguide för proteinpulver så hoppas vi att ni ska kunna hitta det proteinpulver som passar er bäst. Vi har valt ut veganska proteinpulver och laktosfria, samt enbart de proteinpulver som innehåller väldigt hög kvalitet av vassleprotein. Vi tipsar också om mycket bra alternativ för dig som vill gå ner i vikt. Berätta gärna vilken som är din favorit i kommentar nedan! 

Själv tycker jag att proteinpulver, rätt diet, crosstrainer och styrketräning om vart annat är en perfekt kombination. 

Läs gärna denna tråd hos Familjeliv om proteinpulver! 

Kategorier