viktreducering

MCT olja viktnedgång

13 januari 2024
10 minuters läsning
MCT olja viktnedgång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

MCT olja, där MCT står för medium chain triglycerides, är en form av kosttillskott eller supplement som man kan ta då man vill få ökad energi och stimulera kroppens fettförbränning. MCT olja är i grund och botten en fettsyra, som tack vare att den kan tas upp väldigt mycket snabbare än andra fetter. Det i sin tur innebär att du genom att använda dig av MCT olja kan få mer energi snabbt, samtidigt som din förbränning av fetter ökar.

Idag är det rätt vanligt att man använder sig av MCT olja i olika sammanhang, det inte minst av kroppsbyggare när de går på en viss diet eller av idrottare som är i behov av snabb energi inför en uthållighetsträning eller tävling. Det är även rätt vanligt att “vanliga människor” använder sig av MCT olja i olika situationer. Nedan går vi igenom allt du bör (och vill) veta om MCT!


Vad är MCT olja?

Om man ska gå in lite mer i detalj på vad MCT olja är så kan vi först och främst börja med att förklara att MCT står för medium-chain triglycerides. Översatt på svenska står MCT alltså för “medellånga mättade fettsyrekedjor”, vilket är precis det som MCT olja innehåller. Dessa fettsyror tillhör den grupp som kallas för glycerol.

Dessa medellånga mättade fettsyror kan lättare tas upp i av kroppens magsäck. När de sen når levern kommer de att omvandlas till energi, som du alltså kan förbruka utan att kroppen påverkas negativt eller att denna omvandlingsprocess märks av.

I denna absorberings- och omvandlingsprocess av oljan används dock ingen av kroppens energi. Det till skillnad från när vi intar andra näringsämnen. På så sätt kan du alltså genom att inta MCT olja ta upp näring och få energi i din kropp utan att du behöver slösa på de resurser du redan har.

När bör man använda MCT olja?

Just med tanke på att MCT olja är en kedja av fettsyror som inte tar av kroppens egna resurser vid förbränning är det vanligt att MCT olja, som exemplevis denna MCT oil, bland annat används av kroppsbyggare inför träning och tävling när de går på en viss diet. Det kan även användas av högpresterande idrottsmän och kvinnor som vara med i en träning eller tävling där fokus ligger på uthållighet.

Det är även rätt vanligt att man inom vården vänder sig till just MCT oljan då man ska behandla patienter som är svårt sjuka, svaga eller undernärda. I och med att MCT olja inte innebär att man tar av andra resurser i kroppen kan användningen av oljan bidra till att kroppen på ett naturligt men effektivt sätt kan ta upp näring. Oljan kan även vara bra för dig som vill gå ner i vikt.

Vilken sorts MCT olja bör man köpa?

Vid val av MCT-olja är det några viktiga faktorer att ta häänsyn till för att säkerställa att du får en produkt som passar dina behov. Här är några riktlinjer att följa:

 1. Källa och Typ av MCT: Kolla vilken typ av MCT som oljan innehåller. De vanligaste typerna är kaprylsyra (C8) och kaprinsyra (C10). C8 anses vara den mest effektiva MCT:n för ketonproduktion och energi, medan C10 är lite långsammare att omsätta men fortfarande effektiv. Vissa oljor innehåller också laurinsyra (C12), men dess MCT-egenskaper är omdiskuterade.
 2. Renhet: Sök efter produkter som har hög renhet. Ren MCT-olja, särskilt de som fokuserar på C8 och C10, ger mer konsekventa resultat.
 3. Ursprung: Kontrollera ursprunget för oljan. Kokosolja är en vanlig källa till MCT-olja och anses vara av hög kvalitet. Palmolja används också ibland, men dess miljöpåverkan är en viktig övervägning för många konsumenter.
 4. Produktionsprocess: Processen för hur MCT-olja utvinns kan påverka kvaliteten. Kallpressad och utan användning av kemikalier är att föredra.
 5. Tillsatsfria: Välj en MCT-olja som är fri från tillsatser och konserveringsmedel för att undvika oönskade ämnen.
 6. Varumärke och Rykte: Gör efterforskningar om olika varumärken och läs recensioner för att se vilka som är mest betrodda.
 7. Smak och Konsistens: Vissa föredrar en smaklös och luktfri MCT-olja, särskilt om de planerar att blanda den med mat eller dryck.
 8. Förpackning: MCT-olja bör förvaras i en mörk flaska för att skydda den från ljus och för att bevara kvaliteten.

Här är några MCT oljor som vi varmt kan rekommendera:

Recensioner om MCT Oil Eko:

 1. Smaklös och Mättande: En användare uppskattar att oljan är smaklös och bidrar till en mättnadskänsla när den konsumeras med kaffe.
 2. Mångsidig Användning: En annan recensent nämner att produkten ger en extra energiskjuts och används i kaffe, matlagning och som dressing över sallad.
 3. Allmän Tillfredsställelse: En användare uttrycker en allmän nöjdhet med produkten och rekommenderar den varmt.
 4. Perfekt i Kaffe: En recensent nämner att oljan är utmärkt att använda i kaffe och har ersatt mjölk för dem tack vare MCT-oljans egenskaper.
 5. Kokossmak: En användare upplevde att oljan hade en distinkt kokossmak och använde den både i tonfisksallad och som dagligt kosttillskott, först en tesked per dag med planer på att öka dosen.

Sammanfattningsvis så är kunderna mycket nöjda med Healthwell MCT Oil EKO, och uppskattar dess mångsidighet, smak och positiva effekter på mättnad och energinivå

Fördelar med MCT oljan

fördelar
 1. Stödjer Viktminskning: Forskning indikerar att MCT-olja kan främja viktnedgång genom att öka ämnesomsättningen och stimulera kroppens förmåga att bränna fett.
 2. Förbättrar Kognitiva Funktioner: Genom att tillhandahålla hjärnan med ketoner som alternativ energikälla, kan MCT-olja bidra till förbättrat minne och koncentrationsförmåga.
 3. Energiökning: MCT-olja är känd för sin snabba absorption och förmåga att ge snabb energi, vilket gör den idealisk för både atleter och personer som behöver en energiboost.
 4. Digestiv Hälsa: Den kan underlätta matsmältningen och bidra till en hälsosam tarmflora genom att stödja tillväxten av fördelaktiga bakterier.
 5. Hjärthälsa: Regelbunden konsumtion av MCT-olja har associerats med förbättrade kolesterolvärden och kan minska risken för hjärtsjukdomar.
 6. Keto-Vänlig Energi: För de som följer en ketogen diet, är MCT-olja en utmärkt källa till fett som snabbt omvandlas till ketoner.
 7. Appetitreglering: MCT-olja kan hjälpa till att reglera aptiten, vilket gör det lättare att upprätthålla en hälsosam vikt.
 8. Hud- och Hårfördelar: Dess antiinflammatoriska egenskaper kan även bidra till förbättrad hud- och hårhälsa.

Denna mångsidiga olja erbjuder alltså en rad positiva effekter för både kropp och sinne, vilket gör den till ett populärt val inom hälsokost och wellness-sektorn.

Utöver de användningsområden som vi listat ovan finns det såklart även “vanliga människor” som använder sig av MCT olja och dess innehåll av medellånga fettsyror, och det av flera olika anledningar. Det finns nämligen ett flertal fördelar med och positiva effekter som du kan få av oljan, som i sin tur bidrar till att många vill använda sig av den:

Passerar inte det lymfatiska systemet

Något som många anser är väldigt fördelaktigt med MCT olja är att den, till skillnad från andra fettsyror och andra typer av fett, inte passerar det lymfatiska systemet. Utan istället så passerar den magsäcken och vandrar vidare till levern, där oljan bryts ner och omvandlas till ketoner.

Det är just denna egenskap som gör att många idrottare och atleter vänder sig till MCT olja när de går efter en viss “ketogen diet“, som många gånger innebär att man inte ska äta mer än några tiotals gram kolhydrater om dagen. Även de som vill öka sin energi och förbättra uthålligheten trots väldigt intensiva och påfrestande förhållanden ser stora fördelar i denna process.

Bidrar till ökad fettförbränning och viktnedgång

I och med att MCT Oil bidrar till ökad energiproduktion i cellerna kan intaget av denna olja bidra till att din fettförbränning ökar. Detta kan i sin tur vara väldigt fördelaktigt för den som vill gå ner i vikt. I samband med att olja bidrar till ökad fettförbränning så kommer denna typ av fettsyra inte heller lägga sig lika lätt i kroppens “lager av fett”. Det speciellt inte om man jämför med andra typer av fett.

Omvandlas till ketoner – ett av hjärnans två bränslen

En annan stor fördel med MCT olja är att den, då den i levern bryts ner och omvandlas till ketoner, verkar som ett av vår hjärnas två bränslen. Vår hjärna drivs alltså av ketoner och glukos. Detta innebär att MCT Oil kan vara ett riktigt bra supplement för de som går på en diet som medför att kroppen inte själv kan bilda ketoner.

I och med att man sätter till ketoner via MCT oljan minskar man risken för bristande energi och mental trötthet som ofta kan uppstå i och med sådana dieter. Detta behöver dock inte bara vara fördelaktigt för de som går på en viss diet eller lågkolhydratkost. Utan det finns även vissa som anser att MCT även kan vara bra då man vill ge de äldre lite extra bränsle till hjärnan.

mct olja som rinner ner i skål

Hur ska man gå tillväga om man vill ta MCT olja?

Idag finns det ett flertal sätt du kan gå tillväga på om du vill ta del av MCT oljans alla fördelar. Några av de vanligaste alternativen idag är att man tar ren MCT olja, som ju innehåller 100% MCT-fett, eller att man tar kokosolja som brukar innehålla runt 50-55% MCT-fett. Du kan även hitta en drös olika produkter som innehåller olika mängd MCT-fett, men som kan kompletteras med annat.

Ett sådant exempel är MCT-pulver, som du även kan hitta i liknande utformning fast i form av MCT pulver med andra smaker och en liten variation i innehållet. Det är även rätt vanligt att man köper det som ett kollagenpulver med MTC.

Vill du inte köpa en ren MCT-olja, eller kanske hitta ett erbjudande där du kan köpa flera olika produkter innehållande MCT-olja på olika sätt, kan detta paket vara ett bra alternativ! I och med att både intresset för, efterfrågan på och kunskapen om MCT är väldigt stor idag tillkommer det allt fler valmöjligheter och alternativ för dig som själv vill addera MCT till din kost eller diet. Det gäller bara att du ska hitta den variant som passar dig och dina önskemål!

Rådfråga vid behov

Ett tips är att du tar hjälp av de som kan något om ämnet, som exempelvis ett proffs, en tränare eller en omtalad idrottsman, om du själv inte känner dig kunnig eller påläst nog att välja ut ett alternativ av MCT-olja enligt dina behov och önskemål. Det är nämligen viktigt att oljan används på rätt sätt för att den ska ge dig de positiva effekter som du önskar få av fettsyrorna!

Kategorier