Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.
VLCD vs Keto Diet
Landskapet av kosttrender och regimer är lika stort och varierat som de individer som antar dem. Bland de mest populära är Very Low Calorie Diet (VLCD) och Ketogenic Diet, allmänt känd som Keto-dieten.
VLCD, som vanligtvis begränsar kaloriintaget till 800-1 000 kalorier per dag, är främst utformad för personer med betydande vikt att gå ner på kort tid. Dieten innehåller en blandning av måltidsersättningar som shakes eller bars som är rika på vitaminer och viktiga näringsämnen för att minimera näringsbrister som vanligtvis förknippas med en sådan drastisk kaloribegränsning.
Samtidigt som den erbjuder snabba viktminskningsresultat, kräver den medicinsk övervakning på grund av dess extrema natur. Å andra sidan har vi den trendiga Keto-dieten som har vunnit anmärkningsvärd popularitet under de senaste åren.
Dieten fokuserar på högt fettintag – cirka 70-75 % av det dagliga kaloribehovet – måttlig proteinkonsumtion och minimalt kolhydratintag – ofta begränsat till bara 5 % av det dagliga kaloribehovet. Målet: att styra in kroppen i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos, där fett blir kroppens primära bränslekälla i stället för glukos från kolhydrater.
Båda dieterna har stor potential för viktminskning, men de tar drastiskt olika vägar för att uppnå sina mål – en kontrast som gör dem till särskilt intressanta ämnen inom näringsvetenskap. VLCD innebär en kraftig kaloribegränsning, medan en ketodiet bygger på manipulation av makronäringsämnen: i synnerhet att ställa om våra kroppar från kolhydratförbränning till fettförbränning.
Men även om de har vissa likheter – särskilt förmågan att främja snabb viktminskning – kan dessa metoder inte vara mer olika när det gäller att utforma vägen mot att uppnå detta gemensamma mål. Denna särskiljande faktor gör det till en absolut nödvändig uppgift att noggrant undersöka båda dieterna innan man bestämmer sig för den som bäst passar individens livsstil och hälsomål.
Very Low Calorie Diet (VLCD)
Very low-calorie diet, i dagligt tal VLCD, är en noggrant strukturerad diet som är avsedd att underlätta snabb viktminskning. Den innehåller vanligtvis mellan 500 och 800 kalorier per dag.
Utgångspunkten för denna diet är i princip att minimera energiintaget genom att minska kaloriförbrukningen. Denna betydande minskning av kaloriintaget driver kroppen till ett tillstånd som liknar svält, vilket får den att bränna fettlager för att tillgodose sina energibehov.
Det är viktigt att notera att en VLCD inte bara fokuserar på kaloribegränsning utan samtidigt betonar tillhandahållandet av alla viktiga näringsämnen – proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler – om än i minimala mängder. Alla dessa är vanligtvis förpackade i måltidsersättningar som barer, shakes eller soppor snarare än traditionella måltider. Detta tjänar två syften – att upprätthålla näringstillförseln och förenkla kaloriräkningen.
Alla kan inte på ett säkert sätt påbörja en VLCD; den ordineras främst för personer som har ett Body Mass Index (BMI) över 30 eller de med tvingande hälsoskäl som kräver snabb viktminskning och övervakas av medicinsk personal.
VLCD följs i allmänhet under en kort period – mellan 12 veckor eller mindre – varefter hälsosamma kostmönster återupptas. VLCD har dokumenterats som mycket effektiva för snabb viktminskning.
Deltagarna kan gå ner upp till tre till fem kilo per vecka eller till och med mer i vissa unika fall. De kommer dock med sin egen konstellation av potentiella biverkningar som bland annat förstoppning, illamående, trötthet och gallstensbildning.
När det gäller hur levern krymper på en VLCD: när du förser din kropp med färre kalorier än den behöver för grundläggande metaboliska processer (som andning och matsmältning), går din kropp in i “svältläge”. Under detta tillstånd av negativ energibalans – när du förbränner fler kalorier än du förbrukar – börjar din kropp bryta ner lagrat fett för att få energi, inte bara för att tillfredsställa organfunktionerna utan också för att upprätthålla glukosnivåerna för hjärnan. Levern, som är en av de primära platserna för fettdeponering, krymper i storlek på grund av denna mobilisering och användning av lagrat fett.
Processen underlättas också av en minskning av insulinnivåerna som uppstår när kolhydratintaget minskas drastiskt. Insulin är ett hormon som underlättar lagring av fett och socker, och lägre nivåer leder därför till mindre lagring och mer nedbrytning.
Dessutom har studier visat att VLCD leder till en snabb minskning av levervolymen – upp till 20% inom tre veckor. Detta är särskilt fördelaktigt före fetmakirurgi eftersom det minskar risken under kirurgiska ingrepp genom att ge mer utrymme och synlighet för kirurgerna att operera.
Trots fördelarna är det viktigt att förstå att VLCD är en intensiv form av bantning som kräver medicinsk övervakning på grund av de potentiella risker och biverkningar som är förknippade med en sådan extrem kaloribegränsning. Det rekommenderas inte som en långsiktig strategi för viktkontroll utan snarare som en första åtgärd för personer som kämpar med svår fetma eller de som behöver snabb viktminskning på grund av hälsorelaterade situationer.
Hur krymper levern?
VLCD, eller Very Low Calorie Diet, fungerar genom att avsevärt minska intaget av kalorier. När detta minskade kaloriintag upprätthålls under en längre tid börjar kroppen använda lagrat fett som energikälla.
Levern fungerar som ett av de primära lagringsområdena för överflödigt fett i kroppen. När kroppen börjar använda dessa fettreserver för energi resulterar det i en minskning av leverns storlek eller “krympning”.
Processen är flerdimensionell och involverar flera metaboliska anpassningar. I första hand är det känt som hepatisk lipidos eller fettlever, vilket inträffar när det finns en överdriven ackumulering av fetter i levercellerna.
Detta tillstånd kan leda till leverförstoring eller hepatomegali. Men när vi påbörjar en VLCD och sänker vårt kaloriintag drastiskt hamnar våra kroppar i ett tillstånd av “negativ energibalans”.
Negativ energibalans
https://stud.epsilon.slu.se/4891/11/pulkkinen_l_121004.pdf
När en individs energiintag täcker den mängd energi som förbrukas, brukar man säga att en individ är i energibalans. Vid en positiv energibalans överstiger intaget utgifterna och personen riskerar att gå upp i vikt (Andersson och Göranzon, 2006), medan en negativ energibalans uppstår när energiintaget inte täcker energiutgifterna vilket kan leda till viktnedgång (Garrel et al., 1984). Negativ energibalans kan orsakas av en ökad fysisk
aktivitet utan ökning i energiintag, en minskning i energiintag men med samma energiutgifter eller en kombination av minskat energiintag och ökad fysisk aktivitet (Garrel et al., 1984). I denna studie kommer den metabola responsen vid negativ energibalans utifrån ett fastetillstånd att beskrivas. Det bör dock nämnas att de
metabola effekterna vid delvis svält, begränsat energiintag, kan se lite annorlunda ut beroende på vilka näringsämnen som intas och hur stor mängd av dessa som intas (Muller et al., 1971).
Vid fasta sker både endokrina och metabola förändringar i kroppen. Responsen av dessa förändringar brukar
delas in i följande tre faser: 6-12 h efter näringsupptag, kortvarig fasta som påbörjas efter 3-7 dagar samt
långvarig fasta som påbörjas över två veckor. (Felig, 2001)
Detta innebär att mer kalorier förbrukas än vad som konsumeras, vilket leder till viktminskning inklusive krympning av fettvävnader som levern. När det gäller ketos på en VLCD-kur resulterar VLCD ofta i ketos – ett metaboliskt tillstånd som kännetecknas av förhöjda nivåer av ketonkroppar i blod eller urin.
När du drastiskt minskar ditt kolhydratintag – vilket är typiskt för både VLCD och ketogen kost – måste din kropp hitta en alternativ bränslekälla för att tillgodose sitt energibehov. Det gör kroppen genom att bryta ned lagrade fetter till föreningar som kallas ketoner via en process som kallas lipolys.
Ketos är inte bara en bieffekt utan snarare ett av huvudmålen för personer som följer ketogena dieter eller deltar i fasta aktiviteter eftersom de strävar efter viktminskning och potentiella hälsofördelar som är förknippade med det, såsom stabila blodsockernivåer bland andra. I motsats till den allmänna uppfattningen att ketos kan vara skadligt på grund av dess koppling till diabetisk ketoacidos (ett farligt tillstånd om det lämnas obehandlat), kan nutritionell ketos som induceras genom ketogen diet eller fasta under medicinsk övervakning övervakas säkert och anses vara godartad.
Very Low Carb vs Very Low Fat Diets | NEW Study
Kommer jag att hamna i ketos på VLCD?
Ketosprocessen är inte en garanti på en Very-Low Calorie Diet (VLCD). För att förstå varför är det viktigt att förstå vad ketos innebär. Ketos är ett metaboliskt tillstånd där kroppen, som svar på låg glukostillgång, bryter ned lagrat fett till molekyler som kallas ketoner, vilka fungerar som en alternativ energikälla. Detta inträffar vanligtvis när intaget av kolhydrater begränsas till under 50 gram per dag under en längre period. VLCD är dock inte nödvändigtvis synonymt med lågkolhydratkost.
Även om VLCD kraftigt begränsar det totala kaloriintaget – vanligtvis mellan 800 och 1 500 kalorier per dag – begränsar de inte alltid enbart kolhydraterna. Många VLCD:er fokuserar på proteinrika livsmedel och måltidsersättande shakes eller bars som kan innehålla mer kolhydrater än vad som är tillåtet vid ketosintroduktion.
Även om VLCD alltid leder till viktminskning på grund av kaloribegränsningen, är det därför inte säkert att de framkallar det metaboliska ketostillstånd som kännetecknar dieter som keto – där kolhydratintaget är begränsat men fettintaget förblir högt så att kroppen kan använda dessa fetter som sin primära energikälla. Sådana nyanser understryker vikten av att inte bara övervaka kaloriförbrukningen utan också förstå fördelningen av makronäringsämnen i kosten.
I princip kan man uppnå ett ketostillstånd på en VLCD om kolhydratkonsumtionen faller under den specifika tröskelnivån – vanligtvis cirka 50 gram per dag, men detta kan variera från person till person – oavsett det totala kaloriintaget. Det är dock viktigt att komma ihåg att VLCD endast bör genomföras under medicinsk övervakning på grund av de potentiella risker som är förknippade med en så kraftig kaloribegränsning, t.ex. näringsbrist och gallstensbildning.
Även om vi nu förstår att en Very-Low Calorie Diet inte automatiskt försätter kroppen i ketostillstånd – till skillnad från dieter som är särskilt utformade för detta ändamål, t.ex. ketogen diet – kan det vara ett effektivt sätt att snabbt gå ner i vikt under rätt övervakning. En varaktig och långsiktig viktkontroll kräver dock alltid en mer balanserad kosthållning som även omfattar regelbunden motion och beteendeförändringar.
Hur fungerar keto-dieten?
Den ketogena dieten, som ofta förkortas “keto”, bygger på en unik metabolisk process som kallas ketos. Den grundläggande principen för denna diet är ett näringsintag med mycket fett och lite kolhydrater. Intressant nog är det motsatsen till traditionella dieter som betonar lågt fett- och högt kolhydratintag.
Genom att inta en minimal mängd kolhydrater (vanligtvis mindre än 50 gram per dag) tvingas kroppen att hitta en alternativ energikälla. I vanliga situationer är våra kroppar inställda på att använda glukos som sin primära energikälla från intag av kolhydrater.
Detta beroende av glukos reduceras avsevärt i ketodieten eftersom intaget av kolhydrater begränsas avsevärt. Som sådan finns det en uttalad utarmning i våra glukosreserver som uppmanar kroppen att söka alternativa bränslekällor.
Det är här magin händer; I stället för glukos börjar våra kroppar bränna lagrat fett och omvandla det till molekyler som kallas ketoner genom en metabolisk process som kallas ketogenes. Dessa ketoner – acetoacetat, beta-hydroxibutyrat och aceton – fungerar sedan som alternativa energiresurser för olika organ, särskilt hjärnan som förbrukar mest energi i vår kropp.
Med tanke på att din hjärna inte direkt kan använda fettsyror för energi på grund av att de inte kan passera blod-hjärnbarriären, är den normalt starkt beroende av glukos för sin energiförsörjning. Men under ketos kan de tre ovannämnda typerna av ketoner korsa denna barriär och leverera upp till 70% av din hjärnas energibehov och därigenom upprätthålla normala fysiologiska funktioner även i kolhydratberövade tillstånd.
Pivoterar nu på säkerhetsaspekter; är keto-dieten verkligen säker? Precis som med alla andra kostprogram eller livsstilsförändringar är det sammanhanget som avgör hur säkert eller effektivt något kan uppfattas av en enskild individ.
Många experter hävdar att det för de flesta individer som inte har några allvarliga hälsotillstånd som typ 1-diabetes eller njursjukdom bör vara rimligt säkert och fördelaktigt att följa en välformulerad ketogen kost. Detta påstående stöds av många studier som har visat betydande viktminskning, förbättrad blodsockerkontroll och fördelaktiga förändringar i lipidprofiler hos personer som följer en ketogen diet.
Men som alla kostmetoder är ketodieten inte utan biverkningar. Dessa inkluderar vanligtvis symtom som kollektivt kallas “ketoinfluensa”, inklusive trötthet, yrsel, illamående och förstoppning.
Medan kostlandskapet är stort och varierat med varje regim som har sina egna unika fördelar och kompromisser, är det viktigt att understryka relevansen av att anta en väl avrundad strategi som tar hänsyn till individuella näringsbehov, hälsohistoria och personliga preferenser. Som alltid är det klokt att rådgöra med en vårdgivare eller en registrerad dietist innan man börjar med någon större kostförändring för att säkerställa optimala hälsoresultat.
Är du redo för en snabb och trygg viktnedgång?
Upptäck 14 dagars kickstart med Oscar EASY BUNDLE– det ultimata paketet för att påbörja din resa mot en sundare livsstil. Med våra noggrant sammansatta rekommendationer kan du förvänta dig att tappa ca 1-4 kg i veckan.
Denna unika möjlighet inkluderar:
- 3 valfria VLCD-måltider per dag (en måltid kan bytas mot 2 bars).
- 3 gr Omega 3 eller 3 tsk MCT-olja.
- 1 tsk psyllium fröskal 3 gånger i samband med måltider eller som mellanmål.
- Rörelse är nyckeln! Kom igång med en daglig rask promenad för att öka takten på din viktnedgång.
Är keto-dieten säker?
Den ketogena dieten har varit kontroversiell på grund av dess okonventionella tillvägagångssätt som främjar ett fettrikt, måttligt proteinrikt och mycket lågt kolhydratintag. Även om den har fått fart i viktminsknings- och fitnesssamhällen, uppstår alltid frågan om dess säkerhet. Svaret är mångfacetterat, eftersom ketodietens säkerhet till stor del beror på individens hälsotillstånd, engagemang för att upprätthålla näringsbalansen och förmåga att upprätthålla denna form av ätande över tid.
Till att börja med är det viktigt att förstå att även om våra kroppar föredrar glukos som primär energikälla – vanligtvis från kolhydrater – kan de anpassa sig till att använda ketoner som produceras från fetter i ett tillstånd som kallas ketos. Denna process kräver dock en extrem kolhydratrestriktion som inte är lämplig för alla.
Det kan leda till att personer med vissa hälsotillstånd, t.ex. typ 1-diabetes, hamnar i ketoacidos – ett farligt tillstånd där blodet blir för surt. Dessutom kan det vara svårt att följa ketodieten på lång sikt på grund av dess restriktiva karaktär.
Vissa individer kan få näringsbrister när viktiga livsmedelsgrupper som frukt och fullkorn elimineras eller drastiskt reduceras. Det kan finnas en ökad risk för överkonsumtion av ohälsosamma fetter, vilket kan ha negativa effekter på hjärt-kärlhälsan över tid.
Övervakning av hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderas för dem som överväger att börja eller redan följer ketodieten. Det är dock värt att nämna att när den genomförs korrekt under professionell vägledning och skräddarsys efter individuella behov – balansera makronäringsämnen på lämpligt sätt tillsammans med att säkerställa tillräckligt näringsintag från hälsosamma livsmedelskällor – har vissa människor framgång med denna metod för viktkontroll och vissa hälsoförbättringar.
Det kan handla om att kontrollera blodsockernivån hos patienter med typ 2-diabetes eller att minska anfallsfrekvensen hos personer som lider av epilepsi. Precis som alla andra koststrategier kräver en säker ketogen kost att man samlar in information om sitt eget hälsotillstånd, att man förstår hur den här typen av kost fungerar, att man är engagerad i att upprätthålla näringsbalansen, att man kan hålla fast vid sin kosthållning på lång sikt och att man alltid söker professionell rådgivning när man är osäker.
Metoden “en storlek passar alla” gäller inte för dieter, och det som fungerar bra för en person behöver inte nödvändigtvis ge samma resultat för en annan. Därför bör den vägledande principen när man överväger en kostförändring vara en som främjar personlig hälsa, välbefinnande och hållbarhet framför snabba lösningar eller flyktiga trender.
När vi avslutar denna omfattande undersökning blir det uppenbart att både VLCD och lågkolhydratkost spelar en viktig roll i strävan efter viktminskning och allmänt bättre hälsa. Var och en, med sin unika metod och mekanism, erbjuder en alternativ väg för att uppnå liknande mål. Beslutet mellan de två är därför främst beroende av ens individuella hälsotillstånd, livsstilspreferenser och specifika mål.
VLCD är en rigorös metod som ger snabba resultat genom att avsevärt minska kaloriintaget. Den fungerar under medicinsk övervakning för att säkerställa säkerhet och effektivitet på grund av dess extrema natur.
Denna diet är särskilt effektiv för personer som behöver snabb viktminskning av medicinska skäl eller som får vägledning av sjukvårdspersonal. Å andra sidan erbjuder en lågkolhydrat- eller Keto-diet mer flexibilitet i livsmedelsval samtidigt som den fortfarande främjar viktminskning och förbättrad metabolisk hälsa. Den fungerar genom att kroppens ämnesomsättning förskjuts mot förbränning av fett istället för kolhydrater för energi – med långvarig följsamhet som leder till ett tillstånd som kallas ketos.
För att avsluta denna diskussion om VLCD vs. Lågkolhydratdieter: Viktiga skillnader och likheter, kan vi konstatera att båda strategierna har sina styrkor och tillämpningar beroende på de individuella omständigheterna. Oavsett vilken väg du väljer bör du vägledas av ditt personliga hälsotillstånd samt dina livsstilspreferenser.
Kom ihåg att alla kostförändringar bör diskuteras med en läkare innan de påbörjas; deras expertråd hjälper dig att skräddarsy en strategi som är bäst lämpad för dina behov. Men oavsett vilken väg du väljer – VLCD eller lågkolhydratkost – banar sundare vanor vägen för en hållbar viktkontroll och ett förbättrat allmänt välbefinnande.
Oavsett om du börjar med en mycket kalorifattig diet eller en livsstilsförändring med lågt kolhydratinnehåll, erbjuder båda metoderna en möjlighet att förbättra hälsan genom ett hängivet engagemang. Resan mot optimal hälsa kan innebära utmaningar, men med uthållighet som drivs av välgrundade beslut, som att välja mellan dessa två kostalternativ, kommer framgång som formas av personlig utveckling och uthållighet.
Slutmålet är en bättre och friskare person, och någon av dessa koststrategier kan spela en avgörande roll för att nå det målet. Skål för din hälsa – må den alltid vara din mest värdefulla ägodel!