viktreducering

Skivstångsset bäst i test 2024

13 januari 2024
11 minuters läsning
Skivstångsset bäst i test 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Maximera din hemmaträning med det ultimata verktyget i styrketräning – skivstångssetet! Oavsett om du är nybörjare på vägen till din första muskel eller en veteranlyftare, har det aldrig varit enklare att ta steget mot att skapa ditt egna hemmagym. Låt oss dyka ner i världen av skivstångssets och utforska hur de kan förvandla din träning, och vilka sets som är bäst i test 2024!

Med ett skivstångsset kan du träna “på riktigt” men samtidigt ges möjligheten att variera såväl din träning som dina övningar på alla möjliga sätt. Oavsett kunskap, erfarenhet och förutsättningar kan du använda dig av en skivstång med vikter för att komma i form på nolltid. Det bästa är att skivstången kan användas för att såväl träna kondition som styrka. Läs mer om skivstångsset för att hitta din favorit!


Mångsidig träning med ett skivstångsset

Frågar du oss skulle vi säga att ett skivstångsset utan tvekan tillhör den kategorin av träningsredskap som är absolut mest användarvänlig för den som vill komma igång med hemmaträningen. Du kan använda en skivstång på så många olika sätt oberoende av dina kunskaper och förutsättningar – det enda som krävs är att du köper hem rätt vikter.

Genom att köpa hem ett skivstångsset får du ju just det; en skivstång och tillhörande viktskivor. Med detta kan du sen göra allt från benböj och marklyft till enklare armövningar, bålövningar och annan typ av träning. Det är med andra ord ett mångsidigt redskap som passar lika bra för dig som vill kunna träna hemma, för dig som vill satsa på ett hemmagym och för dig som vill bli stark på gymmet. 

bästa skivstångsset

Bättre pris på färdiga sätt

En ytterligare fördel med att köpa hem ett komplett skivstångsset är att du ofta kan få tillgång till både skivstång och tillhörande tillbehör till ett väldigt bra paketpris. Att köpa skivstång, vikter och diverse redskap separat blir ofta mycket dyrare än att köpa ett redan färdigt set. 

I och med att marknaden för träningsredskap och verktyg är så pass bred och varierande idag har du även möjlighet att söka dig fram bland utbudet för att hitta ett skivstångsset som passar såväl dina behov som din budget. Det enda negativa är att du genom att köpa ett set inte på kan välja ut exakt skivstång och exakta vikter. 

Många av de set som säljs på dagens marknad är dock väldigt bra, håller hög kvalité och är både hållbara och behagliga att använda. De kommer ofta med många olika vikter och erbjuder dig därmed att anpassa träningen. Nedan kommer vi att tipsa om våra favoriter när det kommer till skivstångsset – läs mer för att få inspiration till ditt nästa inköp! 

En nyligen genomförd metaanalys visade att personer som tränar muskelstärkande träning löper mindre risk att dö i förtid än de som inte gör det, vilket stärker tidigare bevis för att styrketräning har långsiktiga hälsofördelar.

Studien visade att det kan räcka med 30 till 60 minuters styrketräning i veckan. De som tränade under denna tid hade 10-20 % lägre risk att dö under studieperioden av alla orsaker, och av cancer och hjärtsjukdomar specifikt, jämfört med dem som inte styrketränade. Fördelarna planade ut efter en timme och minskade efter två timmar.

Se forskningsrapport

Olika typer av skivstångsset

Något som kan vara bra att veta om inför det att du ska köpa ett set med skivstång och tillhörande vikter är att det finns flera olika typer av skivstänger att välja mellan. Då menar vi inte bara olika typer av skivstänger i form av skivstänger för olika ändamål och träningsformer. Utan det finns även olika skivstänger i form av material, vikt och modell. 

För att du enklare ska få en bild av vilka olika alternativ du har att sortera mellan kommer här en kort sammanfattning:

Olika vikter

När det kommer till vikten på skivstången finns det många olika val du kan göra. Det allra vanligaste, det vill säga även för skivstångsset, är dock att skivstången väger mellan 50-150kg i totalvikt, det vill säga inklusive de vikter du adderar. Stången i sig brukar väga från 20-50kg beroende på vilken modell du väljer. 

Mått på set

När det kommer till mått på set och vikter brukar du oftast kunna välja mellan 25mm och 50mm. 50mm innebär att stången i sig är lite tjockare och kraftigare. Vikterna som är med i setet är anpassade efter detta mått. 

Längd

Ser man till skivstångens längd är standardmåttet 220cm. Men det finns även både längre och kortare modeller av skivstänger att välja mellan, det beroende på vad just du önskar genomföra för träning. 

Material på vikter

Sist men inte minst finns det olika val du kan göra när det kommer till material på vikterna. Vanligast är att vikterna är tillverkade av antingen gummi eller järn. Vill du att vikterna ska vara lite lättare att handskas med, något smidigare och inte så hårda är gummi det bästa alternativet. 

Bästa Skivstångsset 2023

Vi vill att du ska ha möjligheten att köpa det bästa skivstångssetet för dig. Om du vill få tips på några modeller av kompletta skivstångset av skivstång med tillhörande vikt kan du ta del av våra favoriter här nedan:

Star Nutrion Gear Skivstångsset 50mm, 120kg

Detta skivstångsset från Star Nutrion Gear är det perfekta alternativet för såväl hemmaträning och hemmagym som för den mer rutinerade tränaren. Oavsett om du vill göra bål- eller armövningar, bygga upp din styrka i marklyft, göra knäböj eller genomföra andra träningsaktiviteter kommer denna skivstång vara behaglig, smidig och trygg att använda. 

I setet ingår vikter på 5kg, 10kg, 15kg och 20kg. Maxvikten är 220kg, vilket innebär att skivstången med dess vikter även passar dig som vill lyfta riktigt tungt. 50mm i diameter för viktskivor, och själva stången i sig är 220mm. Detta skivstångsset säljs dessutom till ett väldigt bra pris och har just nu REA!

Star Nutrion Gear Skivstångsset 50mm, 120kg

Fördelar

 • Mångsidighet: Star Nutrion Gear Skivstångsset med en 220kg maxvikt och inkluderade viktskivor av olika storlekar (5kg, 10kg, 15kg, och 20kg) erbjuder användaren en fantastisk mångsidighet för olika övningar, vare sig det är bål-, arm-, ben- eller ryggövningar, samt för olika styrkenivåer och träningsmål.
 • Användbar för alla nivåer: Detta set är designat för att passa alla från nybörjare till mer erfarna tränare genom att kombinera en hög maxvikt med olika viktskivor, vilket gör det möjligt att enkelt anpassa och öka belastningen allt eftersom användarens styrka utvecklas.
 • 3D vibrationer, oscillation eller kombination av båda
 • Prisvärt: Erbjudandet, särskilt under REA, ger träningsentusiaster tillgång till ett högkvalitativt och omfattande skivstångsset till ett förmånligt pris, vilket är särskilt attraktivt för de som önskar bygga ett hemmagym utan att tömma plånboken.
 • Yogamatta och motståndsband ingår

Nackdelar

 • Storlek och Förvaring: Med en skivstång på 220mm och flera olika viktskivor kan storleken och vikten av detta set vara en utmaning när det kommer till förvaring och utrymme, särskilt i mindre bostäder eller träningsutrymmen.
 • Tillgänglighet: Eftersom produkten verkar vara populär och erbjuds till ett rabatterat pris (REA), kan det finnas en risk att den snabbt blir slutsåld, vilket kan vara en nackdel för konsumenter som behöver tänka igenom köpet eller vänta på att få ihop finansieringen.

Master Fitness 50 mm, 220 cm-skivstång

Master Fitness 50 mm, 220 cm-skivstång utmärker sig som ett prisvärt alternativ, speciellt anpassat för hemmaträningen och de som inte tänker lasta mer än 375 kg.

Trots att den inte når upp till de professionella stängernas maxbelastning på 650 kg, kompenserar den med en prislapp som ligger cirka 1000 kronor lägre. En särskild fördel är dess grepp som är konstruerat för att förhindra glid, samt att den möter internationell standard, vilket gör den kompatibel med övriga 50 mm viktskivor.

Garantin för användning i hemmiljö sträcker sig över 2 år.

En notering att ha i åtanke är att stången kräver regelbunden rengöring för att motverka eventuella ytangrepp, vilket tillkommer som en underhållsaspekt att beakta. Så för de som söker kvalitet utan att tömma plånboken är Master Fitness 50 mm ett väl vägt val.

Här kan du enkelt komponera ihop vilka vikter och tillbehör du behöver.

Fördelar

 • Prisvärd: Master Fitness 50 mm skivstångsset erbjuder en robust och kvalitativ skivstång till ett pris som är mer överkomligt än många professionella alternativ, vilket gör den tillgänglig för en bredare publik, särskilt amatörlyftare och de som tränar hemma.
 • Solidt Grepp: Greppet på skivstången är designat för att förhindra glid, vilket är viktigt för att säkra en stabil och säker lyftning. Detta bidrar till en mer effektiv och säker träning, vilket minskar risken för olyckor och skador.
 • Internationell Standard: Stången är i internationell 50 mm standard, vilket innebär att den kan användas med andra vikter och tillbehör som följer samma specifikationer. Detta ger flexibilitet och möjlighet att komplettera eller uppgradera ditt set med ytterligare vikter och utrustning i framtiden.
 • Yogamatta och motståndsband ingår

Nackdelar

 • Begränsad Maxbelastning: Även om maxbelastningen på 375 kg är tillräcklig för många, ligger den under vad professionella stänger ofta erbjuder (upp till 650 kg). För seriösa kraftlyftare eller de som planerar att nå högre vikter kan detta vara en begränsning.
 • Underhåll: Master Fitness 50 mm skivstång kräver regelbunden rengöring och underhåll för att förhindra ytangrepp och bevara dess kvalitet och funktionalitet. För dem som söker en lågunderhållslösning kan detta vara en nackdel att överväga.

C.P. Sports Olympia skivstångsset 133–147 kg

Skivstångssetet Olympia från C.P Sports är även det en favorit hos oss. Detta framförallt du då på ett väldigt tydligt sätt både känner och ser vilken kvalité denna stång erhåller. Den har dessutom en maxvikt på hela 250kg, och så är den stilren i dess raka design. Skivfästet är på 50mm, och vid köp får du med 6 olika vikter; 4×20 kg, 4×10 kg, 4×5 kg, 4×2,5 kg, 4×1,25 kg, 4×0,5 kg. 

Beroende på vilken variant av dessa du väljer, det vill säga vilken totalvikt du vill ha (133-147kg) kommer skivstångens längd att variera. Du kan välja mellan 180cm och 220cm. Vid alla olika val får du med tillhörande vikter och 2 fjäderlås. Detta skivstångsset tillhör den lite dyrare kategorin men är fortfarande väldigt prisvärd om du frågar oss!

C.P Sports Olympia skivstång

Fördelar

 • Hög Kvalitet och Maxvikt: Olympia skivstångsset från C.P. Sports utstrålar och levererar hög kvalitet, vilket reflekteras i den robusta designen och den imponerande maxvikten på 250 kg, vilket möjliggör en bred array av övningar för både nybörjare och erfarna viktlyftare.
 • Variabelt och Anpassningsbart: Setet kommer med en riklig och varierad uppsättning vikter samt två olika längdalternativ på skivstången (180cm och 220cm). Detta erbjuder en fantastisk anpassningsförmåga och flexibilitet, anpassat efter olika träningsbehov och utrymmesbegränsningar.
 • Komplett Set: Med 6 olika vikttyper och medföljande fjäderlås erbjuder detta skivstångsset allt du behöver för en omfattande styrketräningsrutin, eliminera behovet av ytterligare inköp och erbjuder en helhetslösning för viktlyftning.
 • Yogamatta och motståndsband ingår

Nackdelar

 • Pris: Även om C.P. Sports Olympia skivstångsset beskrivs som prisvärt med tanke på dess kvalitet och omfattning, är det fortfarande i den dyrare kategorin. Detta kan vara en avskräckande faktor för individer med en stram budget eller de som inte kräver en så omfattande utrustning för sin träning.
 • Förvaringsutmaningar: Med en omfattande uppsättning av vikter och en stor skivstång, kan förvaring och hantering av utrustningen bli en utmaning, särskilt i hemmiljöer där utrymme kan vara begränsat. Att organiserat och säkert förvara de olika viktskivorna kan kräva ytterligare förvaringslösningar.
amazon SE

Övningar med skivstångsset

1. Bänkpress

 • Position: Ligg på rygg på en bänk och håll skivstången ovanför bröstet med raka armar.
 • Rörelse: Sänk stången till bröstet och tryck sedan upp den igen.
 • Syfte: Tränar bröst, triceps och axlar.

2. Knäböj (Squats)

 • Position: Stå med fötterna axelbrett isär och skivstången vilar på dina axlar bakom nacken.
 • Rörelse: Böj knäna och sänk kroppen som om du sätter dig på en stol, och res dig sedan upp igen.
 • Syfte: Fokuserar på benen, rumpan och ryggen.

3. Marklyft

 • Position: Stå med fötterna axelbrett isär, böj på knäna och greppa stången med händerna framför skenbenen.
 • Rörelse: Lyft stången genom att sträcka ut höfter och knän, behåll en rak rygg hela tiden.
 • Syfte: Tränar ryggen, benen och armar.

4. Militärpress (Overhead Press)

 • Position: Stå med fötterna axelbrett isär och lyft skivstången till axlarna.
 • Rörelse: Pressa stången över huvudet tills armarna är fullt utsträckta och sänk sedan ner den igen.
 • Syfte: Tränar axlar, triceps och övre delen av ryggen.

5. Bicepscurl

 • Position: Stå med fötterna axelbrett isär och håll stången med handflatorna vända framåt.
 • Rörelse: Böj armarna och lyft stången mot axlarna, och sänk sedan ner den igen.
 • Syfte: Fokuserar på biceps.

6. Bent-over Row

 • Position: Stå framåtböjd med lätt böjda knän och håll stången med båda händer framför dig.
 • Rörelse: Dra stången mot magen medan du håller överkroppen stilla.
 • Syfte: Tränar ryggen och biceps.

7. Deadlift

 • Position: Böj dig framåt, håll ryggen rak och greppa stången som ligger på marken framför dig.
 • Rörelse: Lyft stången genom att sträcka ut höfter och rygg till en upprätt position och sänk sedan ner den igen.
 • Syfte: Tränar hela baksidan – rygg, rumpa och bakre lår.

8. Front Squat

 • Position: Håll skivstången framför dig, vilande mot axlarna med armarna korsade framför dig eller med handflatorna mot taket.
 • Rörelse: Utför en knäböj som beskrivet ovan.
 • Syfte: Tränar benen, men lägger mer vikt på framsida lår och överkropp jämfört med vanlig knäbö

Praktiska Tips för Nybörjare i Skivstångsträning:

 1. Starta Lätt: Börja med en lätt vikt för att förstå rätt teknik och för att vänja kroppen vid övningarna.
 2. Teknik Framför Vikt: Prioritera alltid korrekt lyftteknik framför att lyfta tungt.
 3. Använd Rätt Utrustning: Invester i skivstångsset och tillbehör som matchar dina träningsbehov och mål.
 4. Säkerhet Först: Använd alltid skivstångslås och överväg en träningspartner vid tunga lyft.
 5. Uppvärmning: Glöm inte att värma upp ordentligt innan du börjar din träningssession.
 6. Vila och Återhämtning: Ge musklerna tillräckligt med tid att återhämta sig mellan passen.
 7. Konsultation: Överväg att rådfråga en professionell tränare för att utveckla en effektiv och säker träningsrutin.
 8. Rätt Kost: Kom ihåg att en balanserad kost är nyckeln till att optimera resultaten från din träning.
 9. Sätt Realistiska Mål: Fastställ mål som är utmanande, men ändå uppnåeliga, och följ din framsteg.
 10. Undvik Överansträngning: Lyssna på din kropp och undvik att träna för hårt för att förebygga skador.

Vanliga Frågor och Svar om Skivstångsträning:

 1. Fråga: Hur börjar jag med skivstångsträning?
  • Svar: Börja med lätt vikt, fokusera på teknik, och introducera gradvis olika övningar i din rutin.
 2. Fråga: Hur ofta ska jag träna med skivstången?
  • Svar: 2-3 gånger per vecka är bra för nybörjare, med vilodagar emellan för återhämtning.
 3. Fråga: Vilken vikt ska jag börja med?
  • Svar: Starta med en vikt där du kan utföra övningar med korrekt form och utan smärta.
 4. Fråga: Behöver jag ytterligare utrustning för att träna med en skivstång?
  • Svar: Grundläggande utrustning inkluderar skivstång, vikter, och eventuellt en bänk och squat rack.
 5. Fråga: Är skivstångsträning lämplig för alla åldrar?
  • Svar: Ja, med anpassad vikt och teknik kan olika åldrar dra nytta av skivstångsträning.

Kategorier