viktreducering

Bosuboll Bäst i Test 2024: Hitta Din Perfekta Balansboll/Balansplatta

24 januari 2024
21 minuters läsning
Bosuboll Bäst i Test 2024: Hitta Din Perfekta Balansboll/Balansplatta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Utforska Fördelarna, Övningarna och De Bästa Bosubollarna för En Effektiv Hemmaträning

Har du någonsin övervägt att addera en bosuboll till din hemmaträningsrutin? Den här dynamiska träningsredskapet är inte bara enkel att använda, utan också mångsidig och effektiv när det kommer till att förbättra din balans och styrka. I vårt senaste inlägg om bosuboll bäst i test 2024, kommer vi att utforska de allra bästa alternativen på marknaden för att hjälpa dig göra det mest informerade valet. Men det är inte allt – vi kommer även att dela med oss av experttips om hur du får ut det bästa av din bosuboll och integrerar den i din hemmaträning. Så om du vill ta din träningsrutin till nästa nivå och uppnå fantastiska resultat, fortsätt läsa!


Snabb överblick av de bästa Bosubollar/balansplattor som vi valt ut 2024:

#1 Abilica SoftStep

abilica softstep bosuboll bäst i test

Bäst i Test (vårt val)

#2 BOSU® Balance Trainer Elite

bosuball balance elite

Bästa premium bosubollen – klarar användarvikt upp till 180 kg

#3 Rehband balansplatta

rehband balansplatta bäst för rehab

Bästa bosubollen för rehab – klarar användarvikt upp till 250 kg

#4 BOSU Home Balance Trainer

bosu home trainer bäst i test balansboll för hemmabruk

Bästa bosubollen för hemmabruk – klarar upp till 135 kg

#5 Gymrex Bosuboll

gymrex bosuboll

Bästa budget bosubollen – klarar användarvikt upp till 220 kg


“A BOSU Balance Trainer (or BOSU ball) is a fitness training device, invented in 1999 by David Weck.” Namnet Bosu står för “Both Sides Up”, men numera mest för “BOth Sides Utilised”.

Källa: wikipedia

Användningsområden för bosuboll

bosuboll balansträning

Bosubollen är ett träningsredskap som används för balans- och styrketräning. Balansbollar finns i många olika utföranden, men bosubollen har en platt sida och en sida med gummikupol. Den ser helt enkelt ut som en halv träningsboll.

När du tränar med en bosulboll så kan du använda båda sidorna, vilket gör att du får många användningsområden. Det finns många olika övningar som kan göras med en bosulboll och dessa tränar upp balans, koordination och styrka – bland annat. Dessutom passar den utmärkt vid rehabiliteringsträning.

Det finns som sagt många olika övningar att välja mellan när man tränar med bosulboll, och vi kommer att ge några exempel på dessa längre ned.

Fördelar med bosuboll

Det finns väldigt många fördelar med att träna med bosuboll. Först och främst så är det säkert och skonsamt – bosubollen togs faktiskt fram för att vara ett skonsammare alternativ till pilatesboll.

Att det går att göra många olika övningar med bosuboll, och träna på många olika sätt, är förstås också en fördel. Självklart passar bosubollen utmärkt för att träna balans men du kan också träna styrka, koordination eller stärka dina magmuskler och inre muskler runt ryggraden.

Bosubollen är enkel att använda, och passar för nästan alla. Den kan användas för rehabiliteringsträning eller balansträning för nybörjaren men också för den mer vältränade. Att den är liten och smidig är förstås också en stor fördel – den är enkel att ta fram och lägga undan, den tar nästan ingen plats alls att förvara och den kan enkelt tas med när man ska åka bort. På så sätt kan du träna med bosuboll vart du än befinner dig – hemma, på jobbet eller på semestern.

Övningar med bosuboll

Vilka övningar som passar bäst beror förstås på hur, och vad du vill träna. Träning med bosuboll kan ge dig träning för hela kroppen. Det finns en hel del övningar att välja mellan, och det kan vara en bra idé att prova sig fram för att hitta några man gillar.

Här kommer några förslag:

Klättrande planka

Börja med att ställa dig i plankan, med armbågarna på bollen. Klättra sedan på händerna, och sedan tillbaka ned på armbågarna. Höfterna ska vara parallella och bålen stabil under klättringen.

bosuboll övningar

Skalbaggen

Börja med att ligga på rygg, mitt på bollen, med benen lyfta i 90 grader och armarna sträckta uppåt. Målet är att balansera och hålla dig kvar, och detta gör du genom att aktivera magen och hålla en så stabil position du bara kan. För en extra utmaning kan du sträcka ut vartannat ben framåt samtidigt som du sträcker armarna bakåt, och sedan återgå till ursprungspositionen.

Planka med knädrag

Börja med att stå i plankan med händerna på den plana delen av bollen. Håll dina händer under axlarna och en stark bål, och dra sedan vartannat knä fram utanför armbågen på samma sida, men utan att tappa hållningen.

Stationärt utfall

Stå framför bosubollen och sätt upp ena foten på bollen. Böj sedan knät samtidigt som du för kroppen något framåt, men fortfarande med rak rygg. Ditt andra knä följer med i rörelsen, och böjs ned mot golvet. Ditt knä ska vara över tån. Återgå till ursprungsposition. Läs mer om utfallssteg här!

Sittande cykling

Börja med att sätta dig på bosubollen. Ta stöd med händerna bakom dig för att få bättre balans, och stabilisera din mag- och korsryggsregion. Sträck och böj växelvis dina ben i en cyklande rörelse.

Bästa bosubollen 2024

Hur väljer man då rätt bosuboll? Är det ens någon skillnad mellan olika bosubollar? Ja, även om alla bosubollar ser i stort sett likadana ut och fungerar på samma sätt så kan det finnas en del skillnader. För att göra det enklare för dig att hitta rätt så kommer vi här ge några förslag på riktigt bra bosubollar.

#1 Abilica SoftStep

Prisvärd bosuboll

abilica softstep bosuboll svart

Det här är en riktigt prisvärd bosuboll. Den är smidig och enkel att använda, och erbjuder en mångsidig träning. Den har en uppblåsbar ovansida och hård undersida, som skapar många olika möjligheter.

Den mjuka ovansidan ger instabilitet och en bra balansträning för knän, leder och små muskler i fotlederna. Du kan sitta ned på den och göra situps, stå upp och göra knäböj eller ha händerna på den när du gör armhävningar och knäböj.

Om du vänder på bosubollen så får du möjlighet att utföra ännu fler, och ännu mer utmanande övningar. Det är då du kan utmana balansen ordentligt. Denna bosuboll låter dig träna på många olika sätt, och riktigt effektivt. Här medföljer både pump och tips på träningsprogram.

Fördelar

 • Mångsidigt balansredskap: Abilica Softstep är ett balansredskap med dubbel sida som erbjuder en mängd olika användningsområden.
 • Komfortabel yta: Den uppblåsbara ovansidan ger en mjuk och bekväm yta att stå på under träningen.
 • Stabilitet och säkerhet: Den hårda undersidan ger stabilitet och säkerhet, vilket är avgörande för att utföra balansövningar.
 • Helkroppsträning: Abilica Softstep möjliggör träning för hela kroppen, vilket gör det till ett mångsidigt träningsredskap.

Nackdelar

 • Högre prisnivå: Priset för Abilica Softstep är högre jämfört med andra balansplattor som finns på marknaden. Detta kan vara en nackdel för dem som har en stram budget eller söker ett mer prisvärt alternativ.

#2 BOSU® Balance Trainer Elite

Avancerad bosuboll som klarar upp till 180 kg

Det här är en riktigt högkvalitativ bosuboll med många fördelar. Den har en speciell design, Power Zone, som ger ett bättre grepp. Detta är perfekt om du vill utföra styrketräningsövningar som är utmanande.

Här finns också Power Line, vilket är en linje med markeringar som gör det enklare att använda bosubollen på ett balanserat sätt. Det gör det enklare för dig att placera händer eller fötter lika långt från mitten, till exempel.

Med denna bosuboll kan du utföra många olika övningar och träna på många olika sätt. Du kan till exempel träna styrka, balans, kondition och flexibilitet. Perfekt för dig som vill göra det enkelt att träna mångsidigt.

Denna bosuboll väger 8,6 kg och uppumpad har den en höjd på 25,4 centimeter. Den har en diameter på 65 centimeter och en maxvikt på hela 180 kg. Bollen är tillverkad av vinyl och bottenplattan av polyeten. Handpump ingår.

Fördelar

 • Högkvalitativ design: BOSU® Balance Trainer Elite beskrivs som en högkvalitativ bosuboll, vilket indikerar att den är tillverkad med omsorg och kvalitet.
 • Högt maxviktstöd: Den här bosubollen kan bära en användarvikt på upp till 180 kg, vilket är en betydande fördel och gör den lämplig för användare med olika kroppstyper och nivåer av fysisk form.
 • Power Zone-design: Power Zone-designen ger bättre grepp och ökad stabilitet, vilket är särskilt användbart för utmanande styrketräningsövningar.
 • Power Line-markeringar: De markeringar som kallas Power Line hjälper användarna att placera händer och fötter korrekt för balanserad träning, vilket kan vara fördelaktigt för att förhindra skador och säkerställa korrekt teknik.
 • Mångsidig träning: Med BOSU® Balance Trainer Elite kan du utföra många olika övningar som riktar sig mot styrka, balans, kondition och flexibilitet. Det gör det till ett allsidigt träningsredskap.
 • Inkluderad handpump: Att inkludera en handpump i paketet gör det enkelt att justera lufttrycket i bosubollen efter behov.

Nackdelar

 • Vikt och storlek: Med en vikt på 8,6 kg och en höjd på 25,4 centimeter uppumpad kan BOSU® Balance Trainer Elite vara lite tung och otymplig att hantera för vissa användare, särskilt om de har begränsat utrymme för förvaring.
 • Material: Vinyl, egentligen ingen nackdel men en del användare kan föredra andra material, så det kan vara en faktor att överväga.

#3 Rehband balansplatta

Bästa bosuboll för rehabilitering klarar upp till hela 250 kg

bosuboll för rehab bästa valet för leder
 • Mått: Diameter: 39 cm, Höjd: 8 cm
 • Max belastning: Upp till 250 kg
 • Halkskydd: Medel

Rehband balansplatta har en patenterad design för ökad stabilitet i fot- och knäleder. Den klotformade underdelen ger utmanande träning, medan halkskyddet på ovansidan förhindrar oavsiktlig glidning. Idealisk för både rehab och förebyggande träning. Öka styrka och nervsignalträning med denna enkla och effektiva balansplatta. Vårt bäst i test-val för stärkande av leder.

Fördelar

 • Patenterad stabilitetsutformning: Denna balansplatta från Rehband har en patenterad design som främjar ökad stabilitet i fotleden och knäleden, vilket är fördelaktigt för träning och rehabilitering.
 • Utmanande klotformad underdel: Den klotformade underdelen bidrar till en mer utmanande träning som utvecklar balans och styrka.
 • Halkskydd på ovansidan: Balansplattan är utrustad med halkskydd på ovansidan, vilket minskar risken för att användaren ska halka av den under träningen.
 • Mångsidig användning: Den är perfekt för både rehabiliteringsträning och förebyggande träning för knäleder och fötter.
 • Styrka och nervträning: Genom användning av denna balansplatta kan du öka din styrka och träna nervsignalerna i kroppen.
 • Enkel användning: Användare har beskrivit den som mycket enkel att använda.
 • Bra kundbetyg: Balansplattan har höga kundbetyg, vilket tyder på nöjda användare.
 • Lätt att förvara: Den är lätt att förvara när den inte används.
 • Klarar hör maxanvändarvikt: Klarar användare som väger upp till 250 kg.

Nackdelar

 • Glidning på trägolv: En nackdel är att den har en tendens att glida lätt på trägolv, vilket kan vara en utmaning för vissa användare. Var försiktig så du inte skadar dig!

#4 BOSU Home Balance Trainer

Bosuball hemma som klarar upp till 135 kg

Bosu home trainer

Det här är en multifunktionell bosuboll för många olika typer av träning – till exempel styrketräning, konditionsträning och balansträning. Den har en halksäker design som ger ett bättre grepp, vilket gör det enklare för dig att använda den.

Denna bosuboll har sex gummifötter på bottenplattan, vilket gör att den står stabilt på alla typer av golv. Gummifötterna minskar också risken för repor på golvet under träningen. Bosubollen har en vikt på 9 kg, en höjd på 25,4 centimeter och en diameter på 63,5 centimeter. Bottenplattan är tillverkad av polyeten och halvklotet är av vinyl. Maxvikten är 135 kg.

Fördelar

 • Mångsidig träning: BOSU Home Balance Trainer är en multifunktionell bosuboll som kan användas för en mängd olika typer av träning, inklusive styrketräning, konditionsträning och balansträning.
 • Halksäker design: Den har en halksäker design som ger ett bättre grepp, vilket gör den säker och användarvänlig.
 • Hemmabruk: Produkten är avsedd för hemmabruk, vilket innebär att du kan träna när som helst och var som helst, vilket kan vara praktiskt och bekvämt.

Nackdelar

 • Begränsad maxvikt: En potentiell nackdel är att den har en maxviktgräns på 135 kg, vilket kan vara en begränsning för användare med högre kroppsvikt eller som använder ytterligare vikter under träning.

#5 Gymrex Bosu boll

Billigaste bosubollen som klarar upp till hela 220 kg 

Gymrex Yogaboll GR-BB 60 är en mångsidig träningsanordning som passar både för fitnessstudior och hemmaträning. Med två justerbara motståndsband och en instabil yta är den idealisk för att stärka muskler, rehabilitera och förbättra balans. Den halkfria PVC- och gummiträningsytan stöder användare upp till 220 kg och har olika intensitetszoner. Två infällda handtag och medföljande pump gör den enkel att transportera och snabbt blåsa upp. Gymrex Yogaboll är ett pålitligt val för fitness och hälsa, oavsett om det är för balans, styrka eller rehabilitering.

Tekniska data

 • Modell GR-BB 60
 • Färg: blå
 • Material PVC, gummi
 • Maximal belastning 220 kg
 • Längd, motståndsband 65 till 210 cm

I leveransen ingår:

 • Yogaboll GR-BB 60
 • Pump
 • 2 motståndsband
 • Bruksanvisning

Fördelar

 • Mångsidig träning: Gymrex Yogaboll är mångsidig och lämpar sig för en mängd olika träningsövningar, inklusive styrketräning, balansträning och rehabilitering.
 • Hög viktkapacitet: Den har en imponerande viktkapacitet på upp till 220 kg, vilket gör den lämplig för användare med olika kroppstyper och träningsbehov.
 • Inkluderar motståndsband: Träningsanordningen levereras med två justerbara motståndsband och mjuka skumhandtag, vilket ger ytterligare träningsvariationer och möjligheter.

Nackdelar

 • Inte lämplig för halkiga golv: En möjlig nackdel är att den inte är idealisk för användning på halkiga golv, eftersom den har en halkfri yta. Det kan vara en bra idé att använda den på en matta eller annan halksäker yta för att undvika glidning under träningen.
amazon SE


Köpguide: Optimala Balansplattor för Dina Träningsbehov

En balansplatta är ett flexibelt träningsverktyg, perfekt för allt från rehabilitering till målinriktad styrketräning i olika kroppspartier. Korrekt använd kan den effektivt stärka kärnmuskulaturen. Att välja rätt modell är centralt för att nå dina träningsmål och förstärka både balans och stabilitet. Här är några väsentliga aspekter att beakta i jakten på den idealiska balansplattan:

Definiera Dina Träningsmål

Innan ett köp, reflektera över vad du vill uppnå med din träning. Är det för att förbättra balansen, stärka kärnmuskulaturen, rehabilitering efter skada, eller som ett komplement till din nuvarande träningsrutin? Marknaden erbjuder en mångfald av balansplattor – från rullande varianter och justerbara plattformar till bosubollar. Välj en modell som uppfyller just dina behov.

Svårighetsgrad och Progression

Balansredskap skiljer sig åt i svårighetsgrad. Som nybörjare kan det vara fördelaktigt att starta med en mer stabil platta och gradvis övergå till mer avancerade modeller för att matcha din ökande balans och styrka.

Materialkvalitet och Hållbarhet

Undersök vilket material balansplattan är tillverkad av och bedöm dess konstruktion. Kvalitativa balansplattor är byggda för att hålla, klarar av att bära din vikt och motstå daglig användning.

Prisvärt inom din Budget

Balansplattor finns i olika prisklasser. Sätt en realistisk budget och leta efter alternativ som erbjuder mest värde inom den. Det är inte alltid det dyraste alternativet som är det bästa för just dina behov.

Användarrecensioner och Expertrekommendationer

Innan du fattar ett beslut, spendera tid på att läsa användarrecensioner och jämföra olika modeller. Användarupplevelser kan ge värdefull insikt om en produkts prestanda i verkliga scenarion.

Sök Expertis vid Osäkerhet

Om du känner dig osäker på vilket val som är det bästa för dig, tveka inte att rådfråga en professionell tränare eller fysioterapeut. De kan erbjuda skräddarsydd rådgivning baserad på dina unika förutsättningar och mål.

Frågor och Svar om Bosuboll och Balansplatta

Vad är en bosuboll?

Svar: En bosuboll är ett träningsredskap som består av en uppblåsbar halvklotformad boll fäst på en stabil plattform. Den används för att förbättra balans, styrka, stabilitet och flexibilitet genom en rad olika övningar.

Hur skiljer sig en bosuboll från en traditionell balansplatta?

Svar: En bosuboll erbjuder mer dynamik och variation på grund av dess halvsfäriska form, vilket möjliggör övningar både på den platta och den kupade sidan. En traditionell balansplatta är oftast platt och rörlig och används främst för att förbättra balans och stabilisera kärnmuskulaturen.

För vilka typer av träning är en bosuboll lämplig?

Svar: Bosubollen är mångsidig och kan användas för ett brett spektrum av träningstyper, inklusive balansträning, kärnträning, rehabilitering, aerob träning, och till och med yoga och pilates.

Kan en bosuboll användas för rehabilitering?

Svar: Ja, bosubollen är ett populärt val för rehabilitering, särskilt för att återuppbygga styrka och stabilitet efter skador i ankeln, knät eller höften, tack vare dess lågintensiva och kontrollerade rörelser.

Vilka faktorer ska jag överväga när jag köper en bosuboll eller balansplatta?

Svar: Viktiga faktorer inkluderar dina träningsmål, svårighetsgraden på redskapet, materialkvalitet, din budget, samt användarrecensioner och expertrekommendationer. Se till att välja en modell som passar dina behov och är av hög kvalitet för att säkerställa hållbarhet och säkerhet.

Hur underhåller jag min bosuboll eller balansplatta?

Svar: För att underhålla din bosuboll eller balansplatta, rengör den regelbundet med mild tvållösning och torka av den med en torr trasa. Kontrollera även regelbundet för tecken på slitage eller skador och håll lufttrycket eller spänningen på rätt nivå enligt tillverkarens instruktioner.

Är bosuboll och balansplatta säkra för alla åldersgrupper?

Svar: Ja, när de används korrekt är både bosubollar och balansplattor säkra för alla åldersgrupper. Det är dock rekommenderat att nybörjare eller äldre personer börjar försiktigt och eventuellt använder stöd tills de känner sig bekväma och säkra i sin träning.

Undehåll och rengör bosuboll balansplatta

Vård och Underhåll av Din Bosuboll

Att hålla din bosuboll i gott skick är viktigt för att säkerställa dess hållbarhet och funktion. Här är några tips för vård och underhåll:

 1. Rengöring: Torka regelbundet av din bosuboll med en fuktig trasa för att ta bort svett, smuts och damm. Använd en mild tvållösning om det behövs, men undvik aggressiva rengöringsmedel som kan skada materialet.
 2. Lufttryck: Kontrollera lufttrycket i din bosuboll regelbundet. De flesta bosubollar är uppblåsbara och kan förlora luft över tid. Håll dig till tillverkarens rekommendationer för rätt lufttryck.
 3. Förvaring: Förvara din bosuboll på en ren och torr plats borta från direkt solljus och värme. Om möjligt, undvik att placera tunga föremål på den, eftersom detta kan orsaka deformation över tid.
 4. Undvik skarpa föremål: Se till att det inte finns några skarpa föremål i närheten av din bosuboll som kan punktera den. Om bollen skadas eller punkteras, byt ut den eller reparera den enligt tillverkarens riktlinjer.
 5. Kontrollera slitaget: Om din bosuboll börjar visa tecken på slitage, som sprickor eller missfärgning, överväg att byta ut den. En nedsatt bosuboll kan vara mindre säker att träna med.

Genom att ta hand om din bosuboll på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd och fortsätta njuta av de många fördelarna med detta träningsredskap. Kom ihåg att din hälsa och välmående är det viktigaste, så investera tid i att vårda din bosuboll så att den kan fortsätta hjälpa dig att nå dina träningsmål på bästa möjliga sätt.

Så valde vi ut vår testvinnare

Vår metod för att utse testvinnarna innefattade en grundlig analys och jämförelse av de fem främsta balansprodukterna. Vi granskade varje produkts kvalitet, funktioner, kundomdömen och insikter från branschexperter. Genom djupgående forskning och praktiska tester strävade vi efter att garantera att våra rekommenderade val motsvarar de mångsidiga kraven och önskemålen hos användare.


Kategorier