viktreducering

Maximera Din Träningsprestation med Coopertestet

30 januari 2024
7 minuters läsning
Maximera Din Träningsprestation med Coopertestet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Coopertest är ett konditionstest som används för att avgöra hur bra kondition man har. Testet utvecklades på 1960-talet av Kenneth H. Cooper, och det togs fram för att används på militärer. Testet är enkelt och handlar om att springa under en bestämd tid, närmare bestämt tolv minuter, och den sträcka man hinner under den tiden ska vara ett mått på syreupptagningsförmågan.

Så fungerar Coopertest konditionsträning

Testet är väldigt enkelt, det handlar endast om att springa så långt man hinner på tolv minuter. Det här är ett bra test eftersom det är enkelt, och dessutom fungerar för alla. Beroende på ålder, kondition, vikt och så vidare varierar förstås distansen – men testet ger ett tydligt svar på hur konditionen är. Det blir också enkelt att se hur konditionen förändras över tid, om man gör testet en gång per år till exempel.

Det finns många olika sätt att mäta konditionen, men Coopertestet är ett väldigt bra alternativ och ett mycket uppskattat sådant. Det beror främst på enkelheten och att alla kan använda sig av det. Dessutom kan det göras i princip vart och när som helst, det krävs inga speciella förberedelser och ingen utrustning. Det är helt enkelt ett snabbt och enkelt sätt att ta reda på hur bra, eller dålig, konditionen är.

“Coopers test är ett konditionstest utvecklat av Kenneth H. Cooper på 1960-talet.”

Källa Wikipedia

Så här genomför du ett Coopertest

Det allra bästa är förstås att genomföra Coopertestet på en löpbana, eftersom det då blir tydligt hur långt du har sprungit. Har man inte någon löpbana att använda i närheten så går det förstås även bra någon annanstans – där du vanligtvis brukar springa till exempel. Välj dock en väg utan backar eftersom det kan påverkar löpningen och förmodligen kommer göra distansen kortare.

Se till att värma upp ordentligt innan du börjar springa, börja gärna med att springa fem till tio minuter för att vara ordentligt uppvärmd och stretcha därefter. Det kan vara bra att göra testet tillsammans med någon annan, så att ni kan ta tid på varandra.

Därefter är det bara att börja springa – spring så långt du hinner och orkar på tolv minuter. När tolv minuter har gått så mäter du sträckan som du har sprungit. Kan du använda en GPS eller liknande under löpningen så är det förstås en fördel, men det viktigaste är att du får en så pass säker mätning som möjligt.

Ett aktivitetsarmband eller din mobil fungerar bra som hjälpmedel. Se vårt inlägg stegräknare bäst i test här!

Mer om att gå ner i vikt med löpning hittar du i vårt inlägg här!

Resultatet av Coopertest

Det finns ett antal olika sätt att analysera ditt resultat. Om du endast vill använda testet för att se hur du utvecklas så kan du förstås bara skriva upp hur långt du hann på tolv minuter, och sedan genomföra testet regelbundet och försöka se till att hinna längre för varje gång.

Det enklaste sättet för att analysera resultatet är annars att följa en tabell som visar hur långt du ska hinna på dina tolv minuter. Här finns ett flertal olika tabeller, och de kan skilja sig åt lite. Vad som är en bra eller dålig distans kan förstås också bero på om du är idrottare eller inte, till exempel. För idrottare räknas ofta allt över 3000 meter som godkänt, men annars är kraven inte lika höga.

En generell tabell kan se ut så här:

 • Under 2000 meter: Dålig form
 • 2100 meter: Under medel
 • 2200 meter: Godkänt
 • 2500 meter: Bra
 • 2800 meter: Mycket bra
 • 3000 meter: Utmärkt
 • Över 3300 meter: Exceptionellt

Det här är en mer allmän tabell, men det finns också liknande tabeller som där man tar hänsyn till kön och ålder. Då ser siffrorna ofta helt annorlunda ut. Men det kan också vara bra att tänka på att två tabeller för samma kön och ålder också kan se olika ut. Om du gör om testet regelbundet bör du alltså följa samma tabell varje gång.

Det finns också tabeller som omvandlar din distans till ett konditionsvärde, och därefter kan du se i tabellen hur bra eller dåligt konditionsvärdet är för ditt kön och din ålder. Om du till exempel sprungit 2000 meter på tolv minuter är ditt konditionsvärde 33, 2500 meter ger dig ett konditionsvärde på 44 och 3000 meter ger ett konditionsvärde på 55.

kvinna

Tabellen för kvinnor ser ut så här:

 • 20-29 år: Under 29 är ett lågt värde, 29-34 är under medel, 35-43 är medel, 44-48 är bra och 49 och uppåt är utmärkt.
 • 30-39 år: Under 28 är ett lågt värde, 28-33 är under medel, 34-41 är medel, 42-47 är bra och allt över 48 är utmärkt.
 • 40-49 år: Under 26 är ett lågt värde, 26-31 är under medel, 32-40 är medel, 41-45 är bra och 46 och uppåt är utmärkt.
 • 50-65 år: Under 22 är ett lågt värde, 22-28 är under medel, 29-36 är medel, 37-41 är bra och 42 och uppåt är utmärkt.
man

Tabeller för män ser ut så här:

 • 20-29 år: Under 39 är ett lågt värde, 39-43 är under medel, 44-51 är medel, 52-56 är bra och 57 och uppåt är utmärkt.
 • 30-39 år: Under 35 är ett lågt värde, 35-39 är under medel, 40-47 är medel, 48-51 är bra och 52 och uppåt är utmärkt.
 • 40-49 år: Under 31 är ett lågt värde, 31-35 är under medel, 36-43 är medel, 44-47 är bra och 48 eller mer är utmärkt.
 • 50-65 år: Under 26 är ett lågt värde, 26-31 är under medel, 32-39 är medel, 40-43 är bra och 44 eller mer är utmärkt.


Skoinlägg Active

Optimerade för den aktiva patienten, Medi Active ortopediska skoinlägg ger överlägsen stötdämpning och mildar pronation. De är extra mjuka i häl och framfot för en bekväm upplevelse. Läs mer här för att förbättra din prestation vid coopertestet.

Maximera Ditt Coopertestresultat med Rätt Löparskor och Träningskläder – Se Våra Rekommendationer

löparskor dam

För att prestera på din bästa nivå under ett coopertest är det avgörande att du investerar i rätt löparskor och träningskläder. Dessa faktorer kan påverka din komfort, prestanda och resultat avsevärt. När du väljer löparskor bör du överväga din löpstil, fotens form och dina specifika behov för att hitta det perfekta paret. Det kan vara en bra idé att konsultera en erfaren löparaffär eller specialiserad expert för att få råd och rekommendationer.

Likaså är valet av träningskläder avgörande. Funktionella kläder som andas och transporterar bort svett hjälper dig att hålla dig sval och bekväm under testet. Träningskläder bör vara lättrörliga och passa din kroppstyp för att inte begränsa din rörelsefrihet.

I vår artikel kommer vi att dela med oss av våra rekommendationer för löparskor och träningskläder som är speciellt utvalda för coopertest. Vi kommer att utforska olika modeller och märken som är kända för sin kvalitet och prestanda. Med rätt utrustning kan du öka dina chanser att nå dina mål och maximera ditt coopertestresultat.