viktreducering

Gå ner i vikt med löpning och löpträning

27 januari 2024
9 minuters läsning
Gå ner i vikt med löpning och löpträning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Sedan flera decennier tillbaka har en markant förändring skett i vår livsstil, en förändring som har lett till en ökande trend av fetma och övervikt. Förr i tiden, när stillasittande yrken inte var lika vanliga, var fetma nästan otänkbart. Idag, däremot, är det en realitet som vi inte kan ignorera. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att ungefär en tredjedel av personer under trettio, hälften av de mellan trettio och fyrtio, och lite mer än hälften av personer över fyrtiofem, kämpar med övervikt. Sammantaget innebär detta att nästan halva Sveriges befolkning väger mer än vad som anses vara hälsosamt.

Mot bakgrund av denna utveckling har intresset för viktnedgång ökat avsevärt. En av de mest tillgängliga och effektiva metoderna för att uppnå en hälsosam vikt är löpträning. I denna artikel ska vi utforska hur löpning inte bara kan hjälpa till att minska övervikt, utan även bidra till en övergripande förbättring av hälsan. Vi kommer att titta på de praktiska aspekterna av löpträning, dess fördelar, och hur man kan integrera löpning i sin vardag för att uppnå långsiktiga resultat. Häng med oss för en djupdykning i löpningens värld som ett effektivt verktyg för viktkontroll och välbefinnande.

Slår man samman alltihopa så innebär det kort och gott att halva Sveriges befolkning väger för mycket för att det ska anses vara hälsosamt.

Låt oss därför ta en närmare titt på möjligheterna och förutsättningarna för att gå ner i vikt med hjälp av löpträning.


Kom igång med löpning kosttillskott och tillbehör


Vad är löpträning och vad bör man tänka på?

För svensk del så har löpning varit vanligt förekommande under väldigt lång tid.

Redan under mitten av 1800-talet var det en populär tävlings- och reaktionssport. Och detta beror i stor utsträckning på landets gedigna idrotts- och föreningstraditioner.

Löpning kan i all enkelhet beskrivas som att i jämn hastighet som överstiger gångfart förflytta sig till fots.

gå ner i vikt med löpning och rätt träningskläder

Vilken hastighet man håller skiftar utifrån huruvida det handlar om tävling eller personliga preferenser. Att man själv väljer tempo är en av de positiva aspekten av löpning, då det gör att man kan ta del av fördelarna utan att riskera att överanstränga sig.

Även om löpning är väldigt utbrett så är det samtidigt vanligt med löpningsrelaterade skador. Det sägs att ungefär hälften av alla löpare någon gång kommer att drabbas av skada. Men turligt nog är detta faktiskt enkelt att undvika.

De allra vanligaste orsakerna är att man springer allt för ofta utan att säkerställa rätt löpteknik och att man har bra skor. Gällande tekniken räcker det ofta att man ser till att springa upprätt och dämpa stegen med främre delen av foten.

Många har även fått erfara att underlaget har stor inverkan på skaderisken. Därför väljer många att springa på elljusspår eller liknande platser, där marken inte är lika hård som på asfalterade vägar. Men viktigast av allt är så klart att lyssna på sin egen kropp. Då får man rätt förutsättningar för att bli en långvarig och uthållig löpare.

löparsulor
Ett par riktiga löparsulor är viktiga att ha för att undvika skador och uppnå mer bekväm löpning. Klicka på bilden för pris!

Leder löpning till effektiv viktnedgång?

Det finns ett stort antal hälsofördelar med löpning.

Och även om viktnedgång är den allra mest uppmärksammade så är det långt i från den enda.

Gemensamt med fördelarna är att de flesta är sammanlänkande med faktumet att löpning ökar kroppens ämnesomsättning. I praktiken innebär detta att kroppen i större utsättning bearbetar såväl den näring som finns i mag- och tarmsystemet, men även omsätter energidepåer så som fett. Den via löpning förhöjda pulsen är i detta hänseende avgörande, och så länge hjärtat arbetar över vilopulsen så är kroppens omsättningsförmåga förhöjd.

För att man ska få så gynnsamma effekter som möjligt är det därför viktigt att säkerställa att man håller ett någorlunda konsekvent tempo. Det behöver absolut inte vara så högt att man överanstränger sig, men man ska känna att hjärtat slår.

En positiv bieffekt av detta är att de kardiovaskulära hälsoeffekterna, så som viktnedgång, ökad syreupptag, förbättrad mineralbindning och så vidare, uppstår såväl under löpning som en tid efter man avslutat sin löprunda. Det är nämligen inte förrän kroppen återgår till vilopuls som de fysiskt gynnsamma effekterna avtar.

När du kommit igång med löpning så kan du lägga till en viktväst för ännu snabbare fettförbränning och ännu effektivare löpträning!

Se vårt inlägg – viktväst bäst i test!

Löpträning teknik och program

Finns det andra fördelar med löpning?

Utöver viktnedgång och positiv inverkan på hjärt- och kärlsystemet så har löpning blivit väldigt populärt för att det även har en psykologiskt positiv inverkan.

Ett stort antal löpare säger att det är ett perfekt sätt att slappna av och bli mer fokuserad. Därför har många kommit att anse att löpning är en sorts positiv självförstärkande aktivitet. Desto mer man sysslar med löpning, desto bättre mår man och därför får man känslan av att vilja fokusera ännu mer på löpning.

Något som på många sätt ännu är outforskat är att löpning även motverkar många åldersrelaterade sjukdomar, inte minns då det verkar kunna bidra till att de neurologiska systemen håller sig i trim.

På så sätt sträcker sig fördelarna med löpning långt bortom bara viktnedgång. Det hjälper kroppen på ett stort antal sätt och är helt klart en syssla som leder till långsiktigt positiva resultat.

Personer som väljer löpning för viktnedgång kan i många fall förvänta sig ganska snabba resultat, eftersom det leder till en drastisk ökning av kroppens omsättning. Men det är även viktigt att göra det till ett långsiktigt projekt, då såväl resultat som fördelar blir mer och mer påtagliga desto längre man väljer att hålla på med löpning.

Ett lätt sätt att skapa rätt förutsättningar för ett längre och mer hälsosamt liv. Tänk bara på att ha rätt löparskor innan du sätter igång med löpningen och använd även bra löparkläder som gör löpningen mer komfortabel.

löparskor damSe stort utbud av löparskor och rea för herrar hos Amazon SE

Se stort utbud av löparskor och rea för herrar hos Amazon SE


Se moderna löparkläder och träningskläder hos sportkost

Rekommenderar även er att läsa om hemmaträning! Är du inget fan av löpning? Då kan gåstavar med fjädring vara ett bra alternativ och utmärkt om du vill gå dig smal med promenader.


Förebygg Löpskador: Strategier för Säker Löpträning

Förebygg Löpskador: Strategier för Säker Löpträning” är en central del i varje löpares träningsplan, särskilt för nybörjare eller de som återupptar löpning efter en paus. Att förstå och implementera förebyggande åtgärder kan avsevärt minska risken för skador och göra din löpupplevelse både säkrare och mer njutbar.

Vikten av Uppvärmning och Nedvarvning

 • Börja alltid ditt löppass med en lätt uppvärmning för att förbereda muskler, senor och leder.
 • Avsluta med en nedvarvning för att gradvis minska intensiteten och främja återhämtning.

Rätt Löpteknik

 • Fokusera på din löpteknik, inklusive fotisättning och armrörelser.
 • Håll en upprätt och avslappnad hållning för att minska belastningen på ryggen och leder.

Anpassa Löpningen efter Din Kropp

 • Lyssna på din kropp och undvik att springa genom smärta.
 • Öka distans och intensitet gradvis för att undvika överbelastning.

Vikten av Rätt Utrustning

 • Använd skor som är anpassade för din fot och löpstil.
 • Investera i kvalitativa löparskor och byt ut dem regelbundet.

Styrketräning och Flexibilitet

 • Inkludera regelbunden styrketräning, särskilt för ben, höfter och core-muskulatur.
 • Flexibilitetsövningar och stretching kan hjälpa till att hålla musklerna smidiga och minska risken för skador.

Värdet av Vila och Återhämtning

 • Säkerställ tillräcklig vila mellan löppassen.
 • Inkludera regelbundna vilodagar i ditt träningsprogram.

Balansera Kost och Hydrering

 • Upprätthåll en balanserad kost för optimal energi och återhämtning.
 • Se till att dricka tillräckligt, särskilt under och efter löpning.

Att förebygga löpskador är inte bara en fråga om att undvika smärta och obehag; det är en investering i din långsiktiga hälsa och löparglädje. Genom att följa dessa strategier kan du njuta av löpningens många fördelar, samtidigt som du minimerar risken för skador.

Anpassning av Löpträning Efter Individuella Förutsättningar

Att anpassa löpträningen efter dina personliga förutsättningar är avgörande för att skapa en hållbar och effektiv löprutin. Dina individuella behov, baserade på faktorer som ålder, konditionsnivå och hälsostatus, spelar en stor roll i hur du bör planera och genomföra din träning.

Ålder och Löpträning

 • Äldre löpare bör lägga större vikt vid uppvärmning och nedvarvning för att skydda leder och muskler.
 • Välj lågintensiva löprundor och öka gradvis för att undvika överbelastning.

Konditionsnivå och Träningsplan

 • Om du är nybörjare, börja med korta löprundor eller intervallträning och gradvis öka både distans och intensitet.
 • Erfarna löpare kan experimentera med längre distanser och varierad intensitet för att förbättra sin kondition och uthållighet.

Hälsotillstånd och Anpassning

 • Personer med hälsoproblem eller kroniska tillstånd bör konsultera en läkare innan de påbörjar ett löpprogram.
 • Anpassa löpträningen efter eventuella begränsningar; till exempel, om du har ledproblem, välj en mjukare underlag för att löpa.

Lyssna på Din Kropp

 • Var uppmärksam på kroppens signaler och undvik att träna om du känner smärta eller obehag.
 • Prioritera återhämtning och vila, särskilt om du upplever trötthet eller muskelsvaghet.

Kors- och Komplementträning

 • Inkludera andra träningsformer som styrketräning, yoga eller simning för att skapa en balanserad träningsrutin.
 • Dessa aktiviteter kan förbättra din allmänna hälsa och minska risken för löpskador.

Att anpassa löpträningen efter dina unika förutsättningar kommer inte bara att förbättra din löpupplevelse utan också bidra till en mer njutbar och effektiv träning. Kom ihåg att varje löpare är unik, och din träningsplan bör spegla dina personliga mål, styrkor och behov.

Närings- och Hydreringsstrategier för Löpare

För löpare, särskilt de som fokuserar på viktnedgång, är en välbalanserad kost och adekvat hydrering avgörande. En näringsrik kost som innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter ger nödvändig energi och främjar återhämtning. Inkludera många frukter, grönsaker och hela korn för att säkerställa en tillräcklig tillförsel av vitaminer och mineraler. Hydrering spelar också en nyckelroll, särskilt före, under och efter löpträning. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper till att upprätthålla prestanda och förhindra uttorkning, vilket är ännu viktigare under längre löprundor eller i varmt väder.

Mental Hälsa och Löpning

Löpning är inte bara bra för fysiken, utan även för den mentala hälsan. Denna aktivitet bidrar till minskad stress, ångest och depression genom att främja frisättningen av endorfiner, kända som ‘lyckohormoner’. Regelbunden löpträning förbättrar sömnkvaliteten, ökar självkänslan och förstärker allmänna känslor av välbefinnande. Den meditativa aspekten av löpning, där man fokuserar på andningen och löpsteget, kan bidra till mental klarhet och mindre mental trötthet. För många blir löprundor en tid för reflektion och personlig insikt, vilket ytterligare stärker den mentala hälsan.

Kombination av Löpning med Andra Träningsformer

Att kombinera löpning med andra träningsformer kan förbättra övergripande kondition och minska risken för skador. Styrketräning, särskilt för core- och benmuskler, ökar löpstyrkan och effektiviteten. Yoga eller pilates förbättrar flexibilitet och balans, vilket är viktigt för löptekniken och för att förebygga skador. Cykling eller simning är utmärkta lågintensiva träningsformer som hjälper med återhämtningen och bygger uthållighet utan att belasta leder. Denna mångsidiga träningsmix bidrar till att undvika monotoni, håller motivationen hög och säkerställer en omfattande och balanserad träningsregim.