Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.
Sköldkörtelhormonet spelar en avgörande roll i vår kropps ämnesomsättning och vikthantering. Många som lider av sköldkörtelsjukdomar upplever viktrelaterade utmaningar – vissa upplever viktuppgång, medan andra kämpar med viktminskning. Även när sköldkörtelsjukdomen diagnostiseras och behandlas, kan problemen med viktminskning kvarstå. Detta blogginlägg utforskar hur sköldkörtelhormonet påverkar viktminskningen och ger insikter om varför vikthantering kan vara en utmaning för personer med sköldkörtelproblem.
- T3 (Triiodotyronin): T3-hormonet har en signifikant påverkan på fettförbränningen. I diagrammet representeras dess påverkansgrad med ett värde på 80 (på en exemplifierande skala), vilket indikerar dess starka effekt på att öka ämnesomsättningen och därmed fettförbränningen.
- T4 (Tyroxin): Även om T4-hormonet är mindre aktivt än T3, spelar det fortfarande en viktig roll i fettförbränningen med en påverkansgrad på 60 på vår exemplifierande skala.
- TSH (Tyreoideastimulerande hormon): TSH:s roll i fettförbränningen är indirekt genom att reglera produktionen av T3 och T4. Dess påverkan på fettförbränningen representeras med ett värde på 40.
Olika sköldkörtelsjukdomar
Sköldkörtelsjukdomar kan knappast beskrivas som ett enkelt ämne. Först och främst finns det ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar, och ofta finns flera gemensamma symptom. Det kan ta lång tid att upptäcka en sköldkörtelsjukdom, trots att det egentligen är enkelt att göra det med blodprov.
Symptomen kan vara väldigt varierande, och två personer med samma sköldkörtelsjukdom kan uppleva det på helt olika sätt. Den ena personen kanske främst har kroppsliga besvär, medan den andra främst har psykiska besvär. Att gå upp i vikt av sköldkörtelsjukdom, och då främst av Hypotyreos, är vanligt men det är inte alla som gör det.
Underfunkton i sköldkörtel
Det finns som sagt ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar. Hypotyreos är en vanlig och ganska välkänd sjukdom, som innebär att sköldkörtel producerar för lite hormon. Underfunktion av sköldkörteln, brukar man säga.
Överaktiv sköldkörtel
Även Hypertyroes, som innebär att sköldkörteln i stället producerar för mycket hormon, är en ganska välkänd sjukdom.
Därtill finns sjukdomar som Hashimotos sjukdom, sköldkörtelcancer, sköldkörtelinflammation och struma. Att skilja alla dessa åt är inte särskilt enkelt, speciellt inte med tanke på att många av sjukdomarna påminner mycket om varandra och kan ha ett flertal gemensamma symptom.
Symptom vid sköldkörtelsjukdom
Det finns som sagt ett flertal olika sköldkörtelsjukdomar, och även om många symptom kan stämma in på flera av dessa så finns det också variationer. Vanliga symtom på Hypotyreos är till exempel viktökning, trötthet, försämrat minne, nedstämdhet, muskelvärk, torr hud, sköra naglar och så vidare.
Symptom på Hypertyroes kan vara till exempel hjärtklappning, hög puls, rastlöshet, högt blodtryck, viktminskning klåda, hudproblem, onormal trötthet, irritabilitet, nervositet, koncentrationssvårigheter, oro, ångest, sömnproblem, muskelsvaghet och så vidare.
Sjukdomarna kan dock ha väldigt många olika symptom, och dessa är väldigt individuella. Även om till exempel viktuppgång är vanligt vid Hypotyreos och viktnedgång vid Hypertyroes, så är det inte alla som märker av detta.
Viktuppgång vid sköldkörtelsjukdom
Hypotyreos är den sköldkörtelsjukdom som är känd för att orsaka viktuppgång, då detta är ett vanligt symptom på sjukdomen. Vid Hypertyroes är i stället viktnedgång vanligt. Det svåra med sköldkörtelsjukdomar är att det många gånger tar lång tid att upptäcka sjukdomen, trots att det görs med ett enkelt blodprov. Därefter kan det ta lång tid att hitta en fungerande behandling, eller ställa in rätt dos av medicinen.
Det här gör förstås att viktuppgången ofta kan pågå under en lång tid, och många gånger blir väldigt stor. Väldigt många upplever dessutom att man trots fungerande behandling har svårt att gå ned i vikt.
Att viktuppgång är vanligt vid Hypotyreos beror på att sköldkörtelns uppgift är att reglera kroppens ämnesomsättning och utsöndra hormoner för frisk organfunktion. Hypotyreos innebär en underfunktion av sköldkörteln, vilket gör att ämnesomsättningen blir långsammare och får svårare att behålla en hälsosam vikt. Därav leder Hypotyreos ofta till viktuppgång, och/eller svårigheter att gå ned i vikt.
Att gå ned i vikt trots sköldkörtelsjukdom
Det är, tyvärr, svårt att motarbeta sköldkörteln när den ställer till det för en. Att gå ned i vikt när man har Hypotyreos är inte enkelt – men det går. Även om man kan ha svårt att gå ned i vikt trots rätt dosering av medicin, så är det förstås viktigt att man ligger rätt. Det kan vara en bra idé att först och främst se till att medicinen är rätt inställd, och därefter ta tag i vikten.
Livsmedel och kostschema
Att äta rätt är alltid viktigt när man vill gå ned i vikt – kosten är överlägset viktigast vid viktnedgång, även om fysisk aktivitet förstås kan bidra. När du har en sköldkörtelsjukdom bör du äta sådant som innehåller lite fett, och även se till att äta sådant som innehåller jod. Försök att hålla dig till ett bra kostschema.
När det gäller fett bör du satsa på nyttiga fetter som är lätta för kroppen att smälta. Det kan vara till exempel magert kött, vit fisk, kokosolja, olivolja och frön.
Det kan också vara en bra idé att ersätta alla livsmedel som innehåller raffinerat eller bearbetat mjöl, mot sådana som är gjorda av fullkornsvetemjöl eller annat fullkornsmjöl.
Se också till att äta lätta måltider, och undvik framför allt att äta precis innan läggdags – och undvik då framför allt mat som är svår att smälta. Välj istället något med lite fett och protein, och ät minst 2-3 timmar innan du går och lägger dig.
Försök att dricka endast vatten, och möjligen grönt te. Grönt te innehåller nämligen antioxidanter och har fettförbrännande egenskaper. Dessutom är grönt te milt laxerande vilket snabbar upp ämnesomsättningen, och det ger dig även energi.
Se också till att äta mera fibrer, eftersom fibrer stödjer hälsosam ämnesomsättning och främjar regelbundna tarmrörelser – vilket förebygger förstoppning och inflammation. Fibrer kan även minska aptiten och är viktig för den metaboliska funktionen.
Livsmedel du bör undvika när du har Hypotyreos är till exempel brysselkål, broccoli, blomkål, rädisor, selleri, majs, jordnötter, sojaprodukter, avokado, apelsin, fikon, nätmelon och vete. Detta då dessa livsmedel innehåller goitrogener och stör absorptionen av jod och dessutom kan bidra till felfunktion i sköldkörteln.
Testa din matintolerans
Vet du vad du är känslig för livsmedel? De livsmedel som av någon oförklarlig anledning ger dig huvudvärk eller gör ont i magen. Kanske är det gluten eller mejeriprodukter … eller något helt annat.
Du kan ha mått dåligt i flera veckor och du kanske inte är säker på vad som orsakar det. Din läkare kan inte hitta något fel på dig. Du börjar märka att varje gång du äter vissa livsmedel blir dina symtom värre; magsmärtor, illamående, uppblåsthet eller förstoppning kan alla vara tecken på matintolerans. Här kan testa dina matintoleransnivåer hemma. Om resultaten är positiva är nästa steg att eliminera de livsmedel från din kost som leder till obehag.
Hälsokost
Det finns en hel del hälsokost som du också kan tillsätta om du har problem med sköldkörteln. Tyrosin, selen och jod är bra för sköldkörteln, då de är viktiga näringsämnen som vi behöver för en fungerande sköldkörtelproduktion.
Alpha plus tyroplus
Alpha plus tyroplus har fått toppbetyg för normal ämnesomsättning och normala energinivåer. Denna bidrar till sköldkörtelns funktion innehåller jod, selen och zink.
Healthwell Tyrosin 1000
Healthwell Tyrosin 1000 är ett effektivt kosttillskott för dig som fokuserar på sköldkörtelns hälsa. Varje vegansk tablett levererar 1000 mg L-tyrosin i fri form för optimalt upptag. L-tyrosin, en viktig aminosyra för proteinsyntes, underlättar produktionen av sköldkörtelhormoner samt dopamin och noradrenalin, vilket bidrar till bättre ämnesomsättning och mental skärpa. För bästa resultat, ta en tablett dagligen på tom mage. Genom att inta L-tyrosin isolerat minimeras konkurrensen om upptaget med andra aminosyror, vilket gör Tyrosin 1000 till en idealisk lösning för att effektivt stödja din sköldkörtelfunktion.
Användarrecensionerna för produkten är övervägande positiva. Majoriteten av användarna rapporterar att de känner sig piggare och mer energiska efter att ha börjat använda produkten. Många upplever också en klarare tankeprocess och en allmän förbättring i välbefinnande. En användare nämner dock att tabletterna är för stora, vilket upplevdes som ett problem. Sammantaget verkar produkten vara effektiv och uppskattad för sin förmåga att öka energin och förbättra användarnas dagliga liv.
Speciellt effektivt mot stora problem som förknippas med trög sköldkörtel:
- Boostar ämnesomsättningen och höjer energinivåerna
- Snabbar upp matsmältningen och rengöringen av toxiner
T3 och T4 hormonet vid viktnedgång
En studie har visat att om man lägger till T3 till T4-behandlingen så leder det till en större viktminskning än om man enbart använder T4. Forskningen har utförts av professor Leif Nybakte och hans team vid Norges universitet för vetenskap och teknik (NTNU).
Det är vanligt att överviktiga personer med sköldkörtelinsufficiens (primär hypotyreos) går ner mer i vikt om de tar T3-hormon utöver T4-hormon.
T4 är den viktigaste delen av sköldkörtelsubstitutionsterapin, men många patienter klagar över att deras trötthet och viktnedgång kvarstår när de endast behandlas med T4. De kan må bättre när de får en kombination av aktivt tyroxin (T4) och trijodtyron (T3).
Detta beror på att kroppen behöver båda hormonerna för att fungera korrekt och att en kombinationsbehandling bör vara mer effektiv. Hittills har det inte varit klart om denna effekt är ett resultat av att patienterna får en kombination som innehåller både T4 och T3, eller om det helt enkelt ger bättre resultat att lägga till T3 till ett T4-preparat.
Baserat på eftersom det finns relativt få kliniska prövningar är den vanligaste metoden idag att behandla patienter med enbart T4-hormon. Detta innebär att det krävs omfattande forskning för att ta reda på om T3 har någon verklig effekt på viktnedgång eller trötthet när det läggs till T4.
Mer läsning finns hos sköldkörtelförbundet.
Träning
Slutligen är det förstås viktigt med träning. Försök träna nästan varje dag, med någon vilodag per vecka, och gärna 40 minuter per dag.
Lågintensiv träning
Lågintensiv träning är ofta ett bra val för den som har en sköldkörtelsjukdom. Välj gärna träning som snabb gång, löpning, joggning, simning, cykling, vibrationsträning, crosstrainer, roddmaskin eller viktlyftning.