viktreducering

IR-bastu: Bränn Kalorier, Främja Viktnedgång och Upplev Mångsidiga Hälsofördelar

21 januari 2024
12 minuters läsning
IR-bastu: Bränn Kalorier, Främja Viktnedgång och Upplev Mångsidiga Hälsofördelar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Även om infraröd bastu länge har använts på sjukhus och liknande, så är det först nyligen som de har blivit populära utanför sjukhusen. Det är dock inte konstigt att de har blivit det, eftersom det finns många fördelar med att använda en sådan. På sjukhus används de vid värk samt för att snabba på läkningen efter operationer, men fördelarna är betydligt fler än så.

Hur många kalorier kan du förbränna i en IR bastu?

Vilka hälsoeffekter du får på köpet med en infraröd bastu?

Hur använder du IR bastun på bästa sätt?

Just detta och mycket annat som kan vara bra att veta om man är intresserad av att köpa en sådan kommer vi att gå igenom just detta inlägget!

Vad är en IR bastu?

En infraröd bastu är i princip en vanlig bastu, dock med en väldigt stor skillnad – en vanlig bastu värmer upp luften omkring dig, medan en IR bastu värmer upp dig inifrån. Detta ger en massa fördelar, till exempel att det mjukar upp och läker kroppen. Den infraröda strålningen är ofarlig, men precis som med vanlig bastu så bör man inte sitta allt för länge.

Hur ofta ska man använda IR bastu?

Det går inte att svara på exakt hur ofta man bör använda en IR bastu, utan det beror helt på vad man behöver och vad man själv känner är lagom. Det är dock vanligt att man sitter där två gånger i veckan, och det är förstås viktigt att man gör det regelbundet om man använder bastun för att behandla till exempel värk. En del använder IR bastu dagligen, och det kan vara en bra idé om man använder bastun som behandling för något – värk, stress eller liknande.

Ofta kan det vara bra att börja med till exempel två gånger i veckan, för att sedan känna efter om man bör lägga till någon eller några dagar, eller om det kanske räcker med en dag i veckan. När det gäller tidsåtgången så brukar man sitta 20-60 minuter per gång, och det är förstås viktigt att inte sitta allt för länge.

Fördelar med infraröd bastu

fördelar

Det finns väldigt många fördelar med IR bastu. Förutom att den kan användas som behandling vid värk så kan den också användas vid stress och utmattning, återhämtning efter träning, reumatism, för att öka blodcirkulationen och så vidare.

Förutom allt detta kan IR bastun även vara bra för den som har problem med huden, om man vill göra en detox och svettas ut gifter eller för att gå ned i vikt. IR bastun kan också hjälpa dig att snabbare bli fri från infektioner, förbättra immunförsvaret, minska svullnader, reducera celluliter, sänka blodtrycket, öka energin, för avslappning, bättre sömn, anti-age och mycket annat.

infraröd bastu
 • Bli av med infektioner
 • Förbättra immunförsvaret
 • Minska svullnader
 • bli av med celluliter
 • Sänk blodtrycket
 • Öka på energin
 • Relax
 • Bättre sömn
 • Anti-age
 • Viktminskning

Olika modeller av infrabastu

En IR bastu kan se ut på många olika sätt – som en helt vanlig bastu, eller en vanlig bastu av mindre modell också. Det kan också vara en mjukare, hopfällbar modell där huvudet och armarna är utanför bastun. Dessutom finns det även tunnelbastu.

Mobil IR bastu

Dessa mobila infra bastun är de billigaste du kan hitta och är också väldigt flexibla för dig som inte har så mycket utrymme hemma.

Tältbastun fälls ihop mellan användning och är mycket bärbar. Den innehåller en bekväm bastustol och en mysig uppvärmd trampdyna. Den har en programmerbar timer samt armöppningar (så att du enkelt kan läsa medan du kopplar av om du vill.)

Tänk på: Det innehåller inte ett steam-alternativ. Som sagt, infraröd värme har visat sig penetrera kroppen mer effektivt. Denna bastu, och alla bärbara tältbastur , är gjorda av icke-organiska material. Det är bara din nacke som berör bastuns faktiska material, men om du är orolig för detta skulle jag rekommendera tunnelbastun nedan.

Här får du infrarött ljus med alla dess exklusiva fördelaktiga egenskaper till budget pris för användning i ditt hem, lägenhet eller någon annan bostadsmiljö utan stora utrymmen och särskilda utrymmen. Utformningen innehåller de mest önskvärda egenskaper som lyxiga och dyra bastur har.

Denna modell finns dessutom med en negativ jongenerator och alla dess otroliga hälsoeffekter:

Negativa joner renar luften och dödar virus och bakterier!

Överskott på negativa luftjoner gör människan piggare och gladare
– positiva joner dämpar i samma grad.

Källa: Riksdagen

När det finns en tillräckligt hög koncentration av negativa joner i luften kommer de att dra till sig flytande partiklar i stort antal. Detta leder till att partikeln blir för tung för att förbli luftburen. Det är precis som att ta ett solbad i närheten av ett vattenfall.

10 minuters bastubad motsvarar 30 minuters jogging för att få utloppssvett.

Med sin design så kan huvudet och händerna vara utanför för att läsa, titta på tv eller lyssna på musik. Det tar bara några minuter att ställa upp och fälla ner.

amazon SE

Modell UTAN negativa joner

Modell MED negativa joner


Tunnelbastu

En tunnelbastu är, precis som namnet avslöjar, en bastu som ser ut som en tunnel. Man ligger ned i bastun och har hela kroppen inuti tunneln, men huvudet utanför. En tunnelbastu fungerar som vilken annan IR bastu som helst, men den är smidigare än en större och fastmonterad modell, och tar inte upp lika mycket plats.

Med en tunnelbastu kommer man nära värmen under användningen, och värmen täcker hela kroppen. Många tycker också att det är avkopplande att kunna ligga ned i bastun under behandlingen, det blir helt enkelt mer avslappnande.

Lux-Well Exklusive IR Bastu

Upplev en unik IR-behandling med Lux-Well Infraröd Tunnel med RLT. Denna avancerade värmetunnel kombinerar infraröd värme och rödljus terapi, perfekt anpassad med en IR-madrass som genererar kortvågigt rödljus vid 660 nm. Skräddarsy din upplevelse med justerbara värmeinställningar och tid, medan 42 rödljusdioder erbjuder en omfattande terapi. Perfekt för professionell användning, vår infraröda tunnel öppnar upp för avancerad hudterapi, lindrar inflammation och främjar blodcirkulation. Lättanvänd och portabel, denna IR-tunnel är den ultimata lösningen för omfattande kroppsvård och välbefinnande.

Med denna Infraröda tunnelbastu så får du:

 • Kombinerar infraröd värme med rödljus terapi.
 • Anpassningsbara värme- och tidsinställningar för personlig behandling.
 • 42 rödljusdioder för omfattande och skräddarsydd terapi.
 • Lätt och portabel design, idealisk för olika livsstilar.
 • Effektiv för hudvård, behandlar akne, psoriasis, och eksem.
 • Öppnar porer för djupare penetration av terapeutiska produkter.
 • Separat kontrollpanel för enkel justering av värme och tid.
 • Automatisk avstängning och larm för en säker användning.
 • Inkluderar reflekterande gardin och bekväm kudde för full komfort.
 • Underhållsfria, robusta IR-paneler för långvarig användning.
 • Använder Carbon Wave®-teknik för jämn och effektiv värmedistribution.

Fler modeller hittar ni hos infrabastu.com

Viktnedgång med IR bastu

Befintlig forskning

Tyvärr har det inte forskats så mycket om man kan gå ned i vikt med infraröd bastu. En mindre viktminskningsstudie i två faser utförd av Binghamton University i New York visade att en ökning av kroppstemperaturen resulterade i en minskning av kroppsfettet.

Studiens resultat

Den drog slutsatsen att personer som använde en Clearlight Premier IS-3 infraröd bastu tre gånger i veckan i 30 minuter per session minskade i genomsnitt 4 procent kroppsfett under en fyramånadersperiod. För en man på 175 pund innebär det en viktminskning på 7 pund. Deltagare som upplevde viktminskning med infraröd bastu ändrade inte sina tränings- eller kostmönster under studien. Kontrollgrupper i studien som inte använde Clearlight Sauna ® visade ingen viktminskning. Studiens resultat illustrerar den betydande ökning som infraröd terapi ger för våra viktminskningsmål.

Bastu och tillfällig viktnedgång

Med så många hälsofördelarna som vi nämnt tidigare som är väl underbyggda, så är forskningen om infraröd bastu och viktminskning mera osäker. Det är vanligt att man går ner i vikt direkt efter ett bastubad, men det är bara en kortvarig förlust på grund av det vatten man svettas ut. Bortsett från vattenvikten undrar många om regelbundna sessioner i infraröd bastu kan hjälpa dem att gå ner i vikt på lång sikt.

Teorier om IR bastus påverkan på vikten

Även om mer forskning helt klart måste göras finns det några välgrundade teorier om hur infraröd bastu potentiellt kan hjälpa till med viktnedgång. Här är några väldokumenterade effekter av infraröd bastu som logiskt sett skulle kunna spela en roll för att hjälpa människor att gå ner i vikt.

Forskning om Infraröd terapi

Det finns ganska så mycket forskning om Infraröd terapi, ett axplock hittar ni nedan.

2. Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/)


1. Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/

3. The effects of repeated thermal therapy for patients with chronic pain (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16088266/)

4. Effects of far-infrared sauna bathing on recovery from strength and endurance training sessions in men (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4493260/)

5. Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18685882/)

6. Infrared therapy for chronic low back pain: A randomized, controlled trial (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2539004/)

7. Human elimination of phthalate compounds: blood, urine, and sweat (BUS) study (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23213291/)

8. Arsenic, Cadmium, Lead, and Mercury in Sweat: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/)

9. The Application of Far-Infrared in the Treatment of Wound Healing (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871200/)

10. The effects of repeated thermal therapy on quality of life in patients with type II diabetes mellitus (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20569036/)

11. Effects of Waon therapy on chronic fatigue syndrome: a pilot study (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25748743/)

12. Binghamptom University Weight Loss Study (https://infraredsauna.com/weightlossstudy.pdf)

13. The blood pressure and heart rate during sauna bath correspond to cardiac responses during submaximal dynamic exercise (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31126559/)

14. Stress and Weight Gain: Understanding the Connection (https://www.healthline.com/health/stress/stress-and-weight-gain)

Testa IR bastu

Att testa en IR-bastu är en unik upplevelse som erbjuder en rad fördelar för hälsa och välbefinnande. Till skillnad från traditionella bastur som värmer luften runt dig, använder IR-bastur infraröd teknologi för att värma din kropp direkt. Detta tillvägagångssätt gör att du kan njuta av bastuns värme vid mycket lägre temperaturer, vilket ger en mer behaglig och tillgänglig upplevelse.

Fördelarna inkluderar djup muskelavslappning, förbättrad cirkulation och hjälp med att främja svettning, vilket kan vara bra för detox och hudhälsa. Att testa en IR-bastu kan vara ett utmärkt sätt att introducera bastubad i ditt wellness-rutin, oavsett om du söker avslappning efter en lång dag eller en komplementär behandling för att stödja din fysiska hälsa.

Om du överväger att införliva en IR-bastu i ditt hem eller bara vill testa en, erbjuder många återförsäljare, som Luxway, möjligheten att personligen uppleva fördelarna innan du gör ett köp.

På viktreducering.se rekommenderar vi varmt att du provar en infraröd bastu hos Luxway, där du kan uppleva de många fördelarna med infraröd värme helt gratis. Luxways showroom i Göteborg är det perfekta stället för att utforska och jämföra olika bastumodeller. De erbjuder en exklusiv möjlighet att testa en Infrabastu Glossy anpassad för 3 personer i ett privat och bekvämt utrymme.

När du bokar din provbastu hos Luxway får du och en gäst tillgång till ett privat rum med bastu och duschkabin under en timmes tid. Kom ihåg att ta med två badhanddukar – en för att sitta på i bastun och en för duschen. Under ditt besök kan du dessutom fråga Luxways experter om råd, utforska ett brett utbud av bastulösningar och tillbehör, och få insikter om de senaste innovationerna inom infraröd värmeteknologi.

Att boka din provbastu är enkelt. Kontakta Luxway på telefonnummer 031-899080 eller via e-mail på info@luxway.se. viktreducering.se rekommenderar denna unika möjlighet för en personlig upplevelse av infraröd bastu – en perfekt introduktion till en värld av avkoppling och hälsobefrämjande värme. Välkommen till Luxway – Bastuspecialisten som uppskattas av våra läsare och kunder!

Skillnader mellan IR bastu och traditionell bastu

Infraröda bastur (IR bastu) och traditionella bastur har båda sina unika fördelar, men de skiljer sig avsevärt i hur de fungerar och i de upplevelser de erbjuder.

 1. Uppvärmningsmetod: Den mest framstående skillnaden ligger i hur värmen genereras. Traditionella bastur använder sig av antingen ved, el eller gas för att värma upp stenar, vilka i sin tur värmer upp luften i bastun. IR bastur, å andra sidan, använder infraröda ljusvågor som direkt värmer upp kroppen, utan att först värma upp luften.
 2. Temperatur: Traditionella bastur når ofta temperaturer mellan 70°C och 100°C, medan IR bastur fungerar vid mycket lägre temperaturer, oftast mellan 45°C och 60°C.
 3. Penetrationsdjup: I en IR bastu tränger de infraröda vågorna djupt in i huden, vilket kan erbjuda terapeutiska fördelar som lindring från muskelsmärtor. Traditionella bastur värmer ytan av huden och andningsvägarna.
 4. Fuktighet: Traditionella bastur kan antingen vara torra eller ångfyllda, beroende på om vatten kastas på stenarna. IR bastur erbjuder en torr upplevelse eftersom de inte producerar ånga.
 5. Uppvärmningstid: En traditionell bastu kräver oftast längre tid för att nå önskad temperatur jämfört med en IR bastu, som kan vara redo för användning inom 10-20 minuter.

Sammanfattningsvis erbjuder både IR bastur och traditionella bastur avkoppling och hälsofördelar, men de gör det på distinkt olika sätt. Valet mellan dem beror på personliga preferenser och vilken typ av upplevelse man söker.

Kategorier