viktreducering

De bästa sporterna för viktnedgång

28 januari 2024
13 minuters läsning

Vilken är den bästa sporten för viktnedgång? Nedan har du exempel på roliga, vanliga och mindre vanliga sporter som du kan använda dig av för att gå ned i vikt.

När du har hittat en sport som du intresserar dig av så kommer din viktnedgångsresa gå hur bra som helst oavsett vilken sport du väljer.  Olika sporter bränner olika mycket kalorier men en faktor som också spelar roll är hur ofta du är villig att utöva sporten. Alltså, ju mer du tycker om din sport, desto mer kommer du utöva den och desto mer går du ned i vikt. Väldigt enkelt!

Det finns minst en motionsform för alla olika slags människor där ute, en som passar just dig. Det finns sporter för dem som tycker om att vara ensamma samt de som gillar att spela i lag. Kanske trivs du utomhus eller kanske trivs du bäst som en fisk i havet? Det finns en sport för alla. Vad väntar du på?


Vad finns det för sporter?

Det finns så många olika sporter runt om i världen så att det inte går att få ett grepp om alla. Varje land har sin favoritsport som de älskar och utövar mest. En vanlig sport i Indien till exempel är kricket, vilket till skillnad från andra länder är en ganska ovanlig sport. De mest vanliga sporterna runt om i världen är Fotboll, Basket, Tennis, Volleyboll, Friidrott och Rugby.  Alla dessa sporter är supereffektiva för viktnedgång.

Många människor är rädda för att testa på en ny sport, speciellt i vuxen ålder. Det är dock aldrig försent att testa på något nytt, framförallt inte när det gäller olika motionsvarianter. Det finns nybörjarklasser för alla åldrar i alla sporter och det är aldrig försent att prova något du aldrig har gjort förut. Är det ned du vill gå i vikt så är det motion och rörelse som gäller och det finns olika sporter som påverkar olika delar av kroppen och ger olika resultat. Du får välja en sport som passar dig och du kan alltid ändra dig ifall du känner för det.

Den populäraste sporten i världen

Fotboll är något som alla känner till och har en relation till. Antingen har du spelat sporten själv som liten eller tittat på fotbollsmatcher när andra spelar.  Har du någonsin kollat på VM till exempel så märker du ganska snabbt att spelarna är mycket vältränade. Detta beror på att fotboll är utmanande, ansträngande och perfekt för viktminskning.  En match pågår i nittio hela minuter och under den tiden står du inte still en minut. Du är i konstant rörelse och du kan i snitt bränna upp till 700-900 kalorier per match. Intervallträningen är mycket effektiv för fettförbränning och otroligt bra för konditionen.

Träningarna inför matcher innehåller både fysträning och teknik. Fotbollsspelare har mycket bra kondition och desto mer vältränad du är, ju mer kalorier bränner du, det är som en god cirkel. Fotboll är en av de få sporter som spelas i alla kontinenter och har drygt tre miljarder fans världen över. Många fotbollsspelare tränar 2 till 3 dagar i veckan och spelar matcher och cupper på helgerna. Sporter genererar samt ofta mycket pengar på grund av det stora intresset.

Fotboll är en mycket populär sport bland unga killar, sporten ger en gemenskap och även fast det är viktigt att röra på sig som barn är det minst lika viktigt att få utlopp för det sociala. Det är därför bra att i de olika utvecklingsfaserna bygga och utveckla sina sociala kompetenser, vilket ett fotbollslag är perfekt för. Skaffa nya vänner med samma intresse som du själv och motionera samtidigt är underbar träning för alla människor i alla åldrar, det är troligen därför just fotboll är den mest spelade och älskade sporten världen över.

Populära sporter i Sverige

Att promenera är något vi svenskar faktiskt är väldigt bra på och uppskattar. En promenad i naturen med växlande underlag är även bra för muskler och leder och inte minst psyket. Att komma ut i naturen och röra på sig är väldigt viktigt för ditt välmående, ibland är det inte löpbandet som är det mest optimala trots allt. Det är inte lika jobbigt att ta en promenad som att spela en fotbollsmatch men promenaden förbrukar trots det en hel del kalorier. En effektiv träningsmetod som bränner cirka 300 kalorier i timmen, en långpromenad med en vän är aldrig en dum idé. För den som vill gå ner i vikt kan 20 minuters promenader göra stor skillnad på kroppsbyggnaden.

En sport som har kommit att bli väldigt populär i Sverige är padel. Det finns många nyöppnade paddelcenter runt om i Sverige och sporten är perfekt för dig som är nybörjare. Du bränner många kalorier när du spelar paddel och det anordnas ofta turneringar och klasser. Paddel är som tennis fast med en mindre spelyta (20x10m) samt annorlunda rack. Sporten har blivit extremt populär de senaste åren eftersom att sporten verkligen passar alla, unga som gamla.

Ovanliga sporter

Parkour

Det finns även sporter många inte har hört talas om, där du behöver vara lite mer skicklig. Förslag på en ovanlig sport för viktminskning kan vara Parkour, en fascinerande sport. Det är både killar och tjejer som utövar sporten och syftet är att på ett smidigt sätt ta sig genom staden med endast kroppen som hjälpmedel. De som håller på med sporten gör otroliga tricks som en annan aldrig hade vågat. Att hoppa mellan hustak eller göra volter från broar är kanske inget för en vardagsmotionär men är för vana utövare mycket effektivt för viktminskning. Plus att det är ganska coolt att kunna slänga sig från en lyckstolpe till en annan utan att bryta båda benen och slå ut framtänderna.

Hoppa studsmatta

Det finns ett intensivt sätt att bränna kalorier på som egentligen känns som en barnlek: Studsmatta! Det finns oändligt många trampolinklasser och de är extra populära i USA. Det är som en intensiv konditionsträning som samtidigt skulpterar ben och rumpa. Har du en liten studsmatta hemma så kan du enkelt hitta online klasser på Youtube som du kan följa.

Världens dyraste sporter

Om vi ska titta på utrustningsdelen så är ishockey den dyraste sporten, följt av ridning. Bara för att dessa sporter är dyra betyder det nödvändigtvis inte att de är de mest effektiva sporterna för viktminskning. Det är oftast utrustningen som gör sporten dyr och det påverkar egentligen inte effektiviteten av viktminskning. Här är en lista på en aning dyrare sporter:

 • Formel 1
 • Ridning
 • Ishockey
 • Segling
 • Golf

Sporter för tjejer

kvinna

Det finns några sporter som är mer populära bland kvinnor så som yoga och aerobics. Dessa slags övningar är mycket bra för rörligheten dock inte lika bra om viktminskning är ditt mål med träningen.  Det finns olika klasser som också är väldigt populära bland kvinnor där förbränningen av kalorier under ett pass är super hög.  Tio minuters hoppande på trampolin eller studsmatta motsvarar drygt en halvtimmes löpning.  Det finns även klasser där du tränar hela kroppen, använder dig utav cirkel gym, dansklasser, cykelklasser och massor av annat kul! Vill du variera din träning skulle ett medlemskap på ett gym där klasser hålls regelbundet vara ett väldigt bra ställe att börja din viktminskningsresa på.  Du kan boka olika klasser varje vecka för att variera din träning och få ut så mycket av den som möjligt.

Gymnastik är den sport i Sverige som flest kvinnor utövar, cirka 245 000 unga tjejer och äldre kvinnor utövar gymnastik varje år.  Sporten bygger på akrobatiska övningar som stärker kroppen och bidrar till flexibilitet. Precis som dans som för övrigt är en mycket bra sport för viktminskning, utövar du koreografier och sammansättningar av olika akrobatiska övningar och konster. Det finns många olika grenar inom gymnastiken. Både gymnastik och dans är mycket populärt bland kvinnor men också män, det kräver hård träning och disciplin och många duktiga gymnaster har tränat sedan mycket ung ålder. 

Zumba är egentligen inte en sport, med det är en grym aktivitet för viktnedgång. 30 minuters dansande av Zumba bränner upp emot 300 kalorier. Dans generellt är bra träning för viktminskning, men kanske i samband med någon form av styrketräning för bästa resultat. Zumbadans bränner fett, skulpterar dina muskler och gör dig mer rörlig, vem vill inte det?


Sporter för killar

man

Sport är något som många accocierar med killar och män, kanske är det testosteronet eller machokulturen runt det hela som gör att vi tänker kring sport som vi gör. Vad det än beror på så har männen övertaget vad gäller sport generellt. Manliga idrottsmän och lag genererar enormt mycket mer pengar och intresse än kvinnliga idrottare.

Egentligen finns det inget som gör en sport kvinnlig eller manlig utan det handlar egentligen om vem du är som människa, vad som intresserar dig och vad du tycker om. Är du en kvinna som vill brottas professionellt eller en man som vill dansa Ballet på kungliga operan, gör det! Livet är alldeles för kort för att inte följa sina drömmar och intressen.


Sporter för par

Sporter för par

Varför inte kombinera kvalitets tid med din romantiska partner med fysisk aktivitet? Det är roligt, utmanande och stärker bandet er två emellan.

Det finns flera olika sporter du kan spela med din partner, antingen som ett lag mot ett annat par i paddel eller varför inte tävla mot varandra i badminton? En badmintonmatch på en timme förbränner ca 368 kalorier om du väger 70 kilo.

Trivs du utomhus kan det vara trevligt att ta en promenad i skogen med din käresta eller varför inte springa ett Marathon ihop?


Sporter för funktionsnedsatta

Ett samlingsbegrepp du kanske inte har hört förut är Parasport, sport för funktionshindrade. Det finns basket för rullstolsbundna, simning och massor av andra roliga sporter du kan ta del av som funktionsnedsatt. Det finns något som heter Paralympics, det är exakt som de olympiska spelen fast för folk som antingen har en rörelsenedsättning eller en utvecklingsstörning, har du inte något av det, så får du helt enkelt inte vara med. 

funktionsnedsatt tennis

Träna gratis

De flesta sporter kostar en del att utöva. Det kan vara allt ifrån dyr utrustning till underhåll av lokal, dyra terminsavgifter och klubbavgifter. Löpning utomhus är något som du kan göra själv eller med andra för en billig peng. Allt du behöver egentligen är ett par skor som är ergonomiskt anpassade för löpning ute. Det är viktigt att ta hand om muskler och leder för att förhindra framtida skador och slitningar på kroppen.  Att springa bränner ca 400 kalorier per aktiva 30 minuter. För att intensifiera din springtur och din fettförbränning kan du springa i intervaller. Då varierar du din löptur med intensiv löpning varvad med gång eller jogg.

En annan träningsform som är näst intill gratis är motionssim, vilket kan utövas gratis utomhus under sommarmånaderna och för en billig peng i simhallen under vinterhalvåret. Att simma tränar hela kroppen och för att bränna så mycket kalorier som möjligt är det bröstsim du ska använda dig av. Simning är en träningsform som är snäll mot kroppen samt att simning ökar din lungkapacitet och blodtillförsel.

Det finns många kommunala fotbollsplaner och basketplaner som du kan använda dig av för att träna gratis. Basket är en superbra sport för viktnedgång eftersom att du bränner ca 900 kalorier i timmen då du utför explosiva hopp och en del intervall löpning. Intervallträningen är mycket effektiv för fettförbränning och otroligt bra för konditionen.

Träna på semestern

Att testa på en ny rolig sport när du är på semester är riktigt roligt och givande. Golfresor är något som många ägnar sin tid åt, kanske för golfen, kanske för den underbart vackra naturen som omringar golfbanor. Det finns hur många golfbanor som helst med olika svårighetsgrader och hinder på vägen. Sporten är en perfekt aktivitet att utföra själv, som par eller i grupp, beroende på vad du själv föredrar. Spelar du golf så promenerar du ganska långa sträckor eftersom att golfbanan är så stor, vilket är bra träning i sig. Studier visar att golf överraskande nog bränner 500-900 kalorier per 18-hål. Medelpulsen är något lägre när du spelar golf än när du spelar andra sporter som är mer intensiva vilket gör att energiförbrukningen är ganska överraskande. Något som också är positivt med hur lång tid det tar att spela en runda golf är tiden du inte har tillgång till ett kylskåp, ca 4 timmar. Med andra ord: Åk på en golfresa med polare och börja din viktnedgångsresa redan nu!

För att spela golf behöver du en del utrustning och den kan vara ganska dyr. För att göra prisvärda fynd på golfprylar med bra kvalité är en sväng in på Decathlons hemsida rätt ände att börja i. Hos Decathlon kan du hitta högkvalitativ utrustning och hjälpmedel för alla olika sporter du kan tänka dig. En ny hjälm, en bandyklubba, golfbollar, fiskespön, ja de har allt du kan tänkas behöva för att utöva den sport som du gillar bäst.

Decathlon – Världens största sportåterförsäljare

Alla barn och vuxna har inte möjligheten till att utöva sporter på fritiden eftersom att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar. Decathlon är världens största sportåterförsäljare. Decathlon bidrar med komfort och bättre priser till din träning. Hos Decathlon kan du hitta högkvalitativ utrustning och hjälpmedel för över 80 olika sporter. Det är på deras hemsida och i deras fysiska butiker du hittar de mest kvalitativa och prisvärda sportartiklarna i Sverige. De har de bästa basprodukterna för varje sport, perfekt för dig som vill börja springa, börja på fotboll, köpa knäskydd eller kanske ett nytt tennisracket. Hos Decathlon kan du få hjälp av professionella medarbetare som brinner för träning och hälsa.

En stor del av deras vision handlar om att göra sport tillgänglig för alla. De beskriver insatsen själva på sin hemsida på följande sätt ”Att på ett hållbart sätt förena nyttan och glädjen med sport och göra den tillgänglig för så många som möjligt.” Vitalitet och ansvarstagande är något som företaget värdesätter högt.

All rörelse är bra rörelse

Så vilken sport är egentligen den bästa för viktnedgång? Både lågintensiv och hög intensiv träning är optimal för viktminskning. Det viktigaste för en stabil viktnedgång är kontinuitet och givetvis vilja. Många strävar efter snabb viktminskning men det är viktigt att ha i åtanke att träning ska vara roligt och bör vara en rolig del av vardagen, inte ett tvång. Det är viktigt att ha tålamod och att berömma sig själv efter varje milstolpe. Här är en lista på de mest effektiva sporterna för viktnedgång:

 • Simning – 500-800 kalorier per timme
 • Hoppa hopprep – 340 kalorier per 30 min
 • Kampsport – 600 kalorier per timme
 • Basket – 900 kalorier i timmen
 • Fotboll -700-900 kalorier per match
 • Löpning- 400 kalorier per aktiva 30 minuter
 • Golf – 150 kalorier per timme

Det finns minst en motionsform för alla olika slags människor där ute, en som passar just dig. Det finns sporter för dem som tycker om att vara ensamma samt de som gillar att spela i lag. Det finns sporter där du kombinerar problemlösning med fysisk aktivitet och andra sporter där du inte behöver tänk alls. Kanske trivs du utomhus eller kanske trivs du bäst som en fisk i havet? Det finns en sport för alla. Vad väntar du på?

Se specifika inlägg om sporter

Kategorier

Taggar