viktreducering

Hur kommer man igång med vardagsmotion

25 januari 2024
12 minuters läsning
Hur kommer man igång med vardagsmotion

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Man bör inte underskatta vardagsmotion. Uttrycket ”många bäckar små” stämmer väl in här – med vardagsmotion kan man få ihop ett helt träningspass och mer därtill, endast genom att röra lite extra på sig i vardagen. Ofta känns det inte ens som om man tränar, men all vardagsmotion tillsammans kan göra stor skillnad för hälsan – och för viktnedgång. Här får du veta mer om vardagsmotion och hur du kan få in det i din vardag.

Vad är vardagsmotion?

Vardagsmotion är egentligen all motion du får in i din vardag som inte är träningspass eller liknande. Det kan vara promenaden till affären, när du går i trappor eller leker med barnen. Vardagsmotion är minst lika viktig som träning, och för den som av någon anledning har svårt att träna kan det vara en lösning att få in mer vardagsmotion.

Rekommendationen är att man ska gå omkring 10 000 steg per dag. Detta kan förstås variera, inte minst om man försöker gå ned i vikt – då kan det vara en bra idé att gå ännu fler steg per dag. Just 10 000 steg kan dock vara en riktlinje för de flesta, och ett första mål man kan försöka uppnå om man försöker bryta en stillasittande livsstil och bli mer aktiv. Med vardagsmotion kan man ganska enkelt komma upp i dessa 10 000 steg – åtminstone om man väljer att promenera när det är möjligt, ta trapporna i stället för hissen och så vidare.

vardagsmotion shopping

Vad finns det för fördelar med vardagsmotion?

fördelar

Det finns förstås många fördelar med vardagsmotion. Den mest självklara fördelen är förmodligen att vardagsmotion, precis som all annan motion, är bra för hälsan. Detta eftersom det kan minska risken för många allvarliga sjukdomar, det får oss att må bättre och bli gladare, kan minska ryggproblem och ledbesvär, förbättra sömnen och mycket annat.

Vardagsmotion är också bra, och ofta en viktig del, för viktnedgång. Även om man också bör lägga om kosten och se till att man äter färre kalorier, så är motion också en viktig del i viktnedgång. Om man tränar kan det kännas onödigt med vardagsmotion, men det är tvärtom en stor fördel att även ägna sig åt så mycket vardagsmotion som möjligt. För den som inte kan, eller vill, träna blir vardagsmotionen ännu viktigare.

En annan stor fördel med vardagsmotion är att det är enkelt och flexibelt. Du kan göra det när du vill, hur du vill och hur länge du vill. Och du kan variera det i all oändlighet – en halvtimmes städning, en kort promenad till postlådan eller soptunnan och en stunds lek med barnen. Det är enkelt, och det är gratis.

Vardagsmotion exempel

Som vi nämnde tidigare är vardagsmotion allting du ägnar dig åt i vardagen som innebär motion, men som inte är träning av något slag. Det kan vara sådana enkla saker som att resa sig från soffan med jämna mellanrum och hämta saker i andra rum, eller att ta för vana att ställa sig upp och röra på sig en gång i timmen.

Andra exempel på vardagsmotion, som de flesta får in utan att ens tänka på det, är till exempel städning och trädgårdsarbete och liknande. Om du bor i hus får du säkerligen in en hel del vardagsmotion – till exempel när du renoverar eller lagar någonting hemma, när du flyttar saker, rensar någonstans och så vidare. Att köpa sig en handgräsklippare kan också vara ett bra alternativ för dig som bor i villa eller radhus.

Att leka med barnen är också vardagsmotion – och kan dessutom innebära ett ganska ordentligt träningspass. Likaså att gå ut med hunden, eller att gå till postlådan eller gå ut och slänga sopor.

klippa gräset är en form av vardagsmotion
kasta sopor är en form av vardagsmotion

Vi rekommenderar: Gardena handgräsklippare

Upptäck den smidiga precisionen med Gardena Handgräsklippare 330 – en lösning som kombinerar funktionalitet och ergonomi för en perfekt klippta gräsmatta. Med en knivvals och bottenkniv i härdat kvalitetsstål, erbjuder denna handgräsklippare en klippning lika fin och exakt som med en sax, optimal för små gräsmattor upp till 150 m².

Gardema handgräsklippare

Med ljudlös och ansträngningsfri gräsklippning tack vare den kontaktlösa skärtekniken, vilket gör handgräsklipparen oerhört tyst och lätt att manövrera. Dess kompakta design med ihopfällbart handtag försäkrar att den tar minimalt med utrymme vid förvaring.

Underhållet är lika enkelt som själva klippningen. Tack vare en non-stick-belagd knivvals undviker du fasttorkat gräs, vilket gör rengöringen till en enkel uppgift. Inkluderat i paketet får du 1 st. GARDENA Klassisk Handgräsklippare 330, redo att förvandla din gräsklippning till en behaglig del av din vardagsmotion. Upplev trädgårdsarbete när det är som bäst med Gardena.

amazon SE

Några bra tips på vardagsmotion

Även om alla vardagsmotionerar i någon utsträckning, utan att ens tänka på det, så kan man förstås utöka vardagsmotionen hur mycket som helst. Det finns väldigt många olika sätt att få in mer vardagsmotion, och här kommer några exempel.

– Lämna bilen hemma, när det är möjligt.

Det är alltid ett bättre alternativ att gå eller cykla när det gäller kortare sträckor – för såväl miljön och plånboken som för din hälsa.

– Gå av några stationer tidigare.

Om det är för långt att gå till jobbet så kanske du åker buss, men även då kan du få in lite vardagsmotion genom att hoppa av bussen tidigare och gå sista biten.

– Ta trapporna.

Även om det finns hiss så är trapporna alltid det bästa valet, speciellt om du vill få in mer vardagsmotion. Trappor ger dessutom ett perfekt mini-träningspass.

– Städa.

Förmodligen städar du redan hemma ibland, men kanske kan det göras oftare? Det finns nästan alltid någonting att göra i ett hem, någonting man gör allt för sällan eller har glömt bort. Om inte annat kanske det behöver rensas eller organiseras i någon låda, skafferi eller garderob?

– Lek mer med barnen.

Barnen kommer förmodligen inte klaga om mamma eller pappa leker lite mer. Har du barn så har du den perfekta möjligheten att vardagsmotionera nästan hur mycket som helst – och samtidigt glädja dina småttingar.

– Lunchpromenad eller promenadmöten.

Eller egentligen en promenad när som helst under dagen. Säkerligen finns det något tillfälle då du kan få in en kortare promenad. Om du sällan har tid eller ork till promenader kanske du i stället kan ta flera mini-promenader varje dag, fem minuter här och tio minuter där blir mycket till slut. Många företag har numera börjat tillämpa promenadmöten. Exempelvis kan du göra som Facebook grundaren, se mer här vilka fördelar du kan få med promenadmöten.

Produkter som underlättar vardagsmotionen

Självklart behövs inga redskap för att utföra vardagsmotion – du kan hämta posten, kasta sopor, städa, gå promenader och leka helt utan att investera i något. Men du kan också effektivisera vardagsmotionen, göra den roligare eller enklare med olika träningsredskap och produkter. Här kommer några exempel.

En viktväst lägger till en extra dimension till din vardagsmotion, genom att öka motståndet och intensifiera varje rörelse för förbättrad styrka och uthållighet. Dess anpassningsbara design gör den till ett mångsidigt verktyg för att stärka muskler och öka kaloriförbrukningen, oavsett om du går, joggar eller utför hushållssysslor.

thunder fitness viktvast

Gåstavar

Om din vardagsmotion består av promenader så kan gåstavar göra promenaderna ännu bättre, till exempel genom att höja pulsen mer. Dessa gåstavar från Walkathlon passar lika bra för nybörjare som för proffs, och du kan välja ett motstånd på 4 eller 6 kg eller så kan du välja att variera mellan motstånd och stum.

walkathlon gåstavar

Hand- och fotledsvikter

Ett annat mycket enkelt sätt att effektivisera vardagsmotionen – faktiskt all vardagsmotion – är att använda hand- och fotledsvikter.

Det är helt enkelt vikter som spänns fast runt handlederna och/eller fotlederna, och gör att allting blir lite tyngre. Du märker knappt att det blir tyngre, men allting du gör blir effektivare.

Reebok handledsvikt premium
amazon SE

Smartklocka

En smartklocka, eller aktivitetsarmband, kan hjälpa dig på många sätt – oavsett om du tränar, eller bara vardagsmotionerar. Med en sådan kan du enkelt hålla koll på hur många steg du tar varje gång, sömnen, pulsen och mycket annat. Exakt vilka funktioner som finns varierar mellan olika smartklockor. En riktigt bra smartklocka, som har många användbara funktioner, är Fitbit Versa 3.

Fitbit Versa 3

smartklocka

Trådlösa hörlurar

Du kanske undrar hur trådlösa hörlurar ska kunna hjälpa dig i din träning? Svaret är musik. Allting blir enklare och roligare med musik, även vardagsmotion. Med trådlösa hörlurar kan du enkelt ha musiken med överallt, vad du än gör. När du städar, promenerar eller rastar hunden till exempel. Om du vill ha riktigt bra trådlösa hörlurar så kan till exempel Apple AirPods Pro vara ett bra val.

Ryggsäck

En ryggsäck kan vara perfekt för dig som promenerar till jobbet, eller vid andra tillfällen under dagen. Med en backpacking ryggsäck får du med allt du behöver, och behöver inte oroa dig för att något ska komma bort, samtidigt som du kan få lite extra vikt om ryggsäcken fylls upp och på så sätt blir motionen effektivare.

matein reseryggsäck
Otroligt smidig ryggsäck som har inbyggd USB laddkabel för smidig laddning av mobil eller airpods.  Det finns en dold stöldficka på baksidan. Tillverkad av vattentåligt och hållbart polyestertyg med dragkedja i metall.
amazon SE

15 tips för vardagsmotion

 1. Gå eller cykla till jobbet: Om möjligt, byt bilen mot en promenad eller en cykeltur till jobbet.
 2. Ta trapporna: Hoppa över hissen och ta trapporna för att stärka benmusklerna och höja pulsen.
 3. Gör benböj vid tandborstningen: Utnyttja dessa dagliga minuter till att göra några enkla övningar.
 4. Stå upp regelbundet: Om du har ett kontorsjobb, se till att resa dig upp och sträcka på dig minst varje timme.
 5. Utmaningar med kollegor: Skapa små tävlingar, t.ex. vem kan göra flest knäböj på en minut.
 6. Gå-promenader: Byt ut kaffepausen mot en kort promenad.
 7. Lek med dina barn: Aktiva lekar som tafatt eller fotboll håller både dig och dina barn i rörelse.
 8. Använd reklampauser: Gör enklare övningar som plankan eller armhävningar under TV-reklamerna.
 9. Parkera längre bort: Välj en parkeringsplats lite längre bort för att få in extra steg under dagen.
 10. Dansa: Lyssna på musik och ta några danssteg medan du lagar mat eller städar hemma.
 11. Handla till fots: Ta en korg istället för en vagn och gå till butiken när du bara behöver några saker.
 12. Stretching: Ägna några minuter varje morgon eller kväll åt att sträcka ut kroppen.
 13. Gå och prata: När du pratar i telefon, passa på att promenera runt samtidigt.
 14. Hushållsarbete: Sysslor som dammsugning, trädgårdsarbete eller fönsterputsning kan ge bra motion.
 15. Sätt ett dagligt stegmål: Använd en stegräknare eller smartphone-app för att sätta och nå ett dagligt stegmål.

En viktväst är också ett utmärkt tillval till din vardagsmotion!

Effekterna av konditionsträning i din vardagsmotion

Konditionsträning, även i form av enkel vardagsmotion, kan ha omfattande hälsofördelar. Regelbunden motion som att promenera, cykla till jobbet eller att välja trapporna istället för hissen kan stärka hjärtat, förbättra lungkapaciteten och öka blodcirkulationen. Dessa aktiviteter kan leda till bättre kondition, minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och förbättrad ämnesomsättning.

Utöver dessa fysiska fördelar kan vardagsmotion även minska känslor av stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och bidra till en övergripande känsla av välbefinnande. Inte nog med det, vardagsmotion kan även främja bättre kognitiva funktioner och minskar risken för kroniska sjukdomar.

Aktiv livsstil kan förhindra ångestsjukdomar
En fysiskt aktiv livsstil kan markant minska risken att drabbas av ångestsjukdomar. Det visar en ny studie från Lunds universitet som följt närmare 400 000 svenskar, hälften av dem Vasaloppsåkare. Forskarna undersökte även själva prestationsförmågans betydelse för att utveckla ångest.

https://www.vetenskaphalsa.se/aktiv-livsstil-kan-forhindra-angestsjukdomar/

Det vackra med vardagsmotion är att den är lättillgänglig och kan integreras smidigt i ens dagliga rutiner, vilket gör det enkelt att skörda dess hälsofördelar.

En aktiv livsstil går baka in i din vardagsmotion

En aktiv livsstil handlar inte enbart om att besöka gymmet flera gånger i veckan eller att satsa på maratonlöpning. Det handlar lika mycket om att inkorporera rörelse och fysisk aktivitet i sin vardag på naturliga sätt. Vardagsmotion, som att gå av bussen några hållplatser tidigare, odla i trädgården, leka med barnen eller ens en promenad i lunchpausen, är centrala delar av en aktiv livsstil. Genom att integrera dessa små, men betydelsefulla, rörelser i vardagen bidrar man till att ständigt hålla kroppen i gång, vilket gynnar muskler, leder och hjärta. En sådan aktiv livsstil minskar riskerna för många kroniska sjukdomar, hjälper till att upprätthålla en sund vikt och förbättrar mentalt välbefinnande. Dessutom är vardagsmotion ofta lättare att upprätthålla jämfört med mer intensiva träningsregimer, då den naturligt vävs in i dagens rutiner.

Sammanfattning

Många vet hur viktigt det är med vardagsmotion. Men vardagsträning är kanske inte alltid en prioritet på grund av upptagna scheman och andra ansvarsområden som följer med livet. 

Vardagsmotion är ett sätt att förebygga skador, förbättra ditt humör och kanske till och med hjälpa dig att leva längre. Med vardagsmotion kan du få den motion din kropp behöver utan att det känns som ett arbete. Det är en win-win-situation!

Man bör inte underskatta kraften i vardagsmotion. Vardagsmotion är avgörande för ett hälsosamt liv eftersom den ökar styrkan, uthålligheten och flexibiliteten och håller dessutom hjärtat starkt. Det bidrar också till att förebygga skador eller sjukdomar och förbättrar humöret. Kort sagt, vardagsmotion hjälper dig att bli lyckligare! Ta trapporna istället för hissen. – Med vardagsträning avses alla fysiska aktiviteter som du utför regelbundet. Det kan vara allt från promenader och trappor till att lyfta vikter eller spela sport som basket. Oavsett vilken vardagsmotion det är, hjälper vardagsmotion din kropp att hålla sig i form och förbättrar din hälsa på lång sikt. Ta en 10 minuters promenad under lunchrasten på jobbet

Slutsats

Jag hoppas att du fann den här artikeln nyttig och motiverande. Det bästa sättet att komma igång med vardagsmotion är att helt enkelt börja göra det. För att utöka vardagsmotionen så införskaffade jag en vibrationsplatta och ställer mig på den 10 minuter på morgonen och 10 minuter på kvällen i kombination med att jobba eller prata i telefon samtidigt. Det handlar inte om allt eller inget, vardagsmotion kan vara så enkelt som att ta en promenad eller springa en runda runt kvarteret, eller gå till affären.

Kategorier