viktreducering

5:2-Dieten Utforskad: Fördelar och nackdelar

27 januari 2024
6 minuters läsning
5:2-Dieten Utforskad: Fördelar och nackdelar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

I takt med att intresset för viktnedgång skjutit i höjden så har många fått upp ögonen för hur stor inverkan som dieten har på såväl vikten som allmänhälsan och måendet i stort. En särskild grupp av dieter tillhör den så kallade periodiska fastan.

Gemensamt för dessa är att man under ett visst antal dagar, eller timmar på dagen, äter som vanligt för att sedan helt och hållet avstå från mat under en viss period. Denna sorts kosthållning har de senaste åren blivit oerhört populära då de helt enkelt ger resultat.

Vad som även lockat många är att de möjliggör att man äter det som man faktiskt tycker om, istället för att tvingas avstå från allt annat än det som klassas som hälsosamt.

Den så kallade 5:2-dieten är en särskild variant av periodisk fasta som ibland även kallas för heldagsfasta. Vad den innebär är att man under 5 av veckans 7 dagar äter som vanligt, medan men under 2 dagar begränsar sitt kaloriintag. Följ med oss på en närmare titt på 5:2-dietens fördelar och eventuella nackdelar.


Tillskotten du behöver för att kickstarta med 5:2 dieten

Vad är 5:2-dieten?

Konceptet bakom 5:2-dieten bygger på idén att periodvis fasta eller begränsat kaloriintag skapar rätt förutsättningar för kroppen att i större utsträckning omsätta fettdepåer, reglera blodsocker och på det stora hela säkerställa bättre ämnesomsättning.

Genom att under 2 av veckans 7 dagar begränsa sitt kaloriintag till ungefär 25% av vad man annars skulle ha ätit så får man helt enkelt ett 5:2-förhållande mellan dagar med vanlig kosthållning och fasta.

Det är viktigt att komma ihåg att man med fasta i detta hänseende oftast åsyftar ett dagligt energiintag motsvarande mellan 500 och 600 kilokalorier, och inte strikt fast där man inte äter något alls. Men man kan själv välja ett ännu lägre kaloriintag under dagarna med fasta.

5.2 dieten

Varför väljer folk 5:2-dieten?

Bland personer som föredrar heldagsfasta så har 5:2-dieten kommit att bli en sorts mellanväg.

Med två dagars fasta så kan de flesta personer följa med i dieten, utan att känna att det blir för extremt. Men samtidigt möjliggör den att man tar del av många de fördelar som kommer med periodisk fasta.

Till skillnad från dieter som bygger på idén om att alltid begränsa kaloriintaget så kan man med periodisk fasta äta som man vill under de dagar som inte består av fasta.

Möjligheten att äta mer fritt sporrar många till att faktiskt hålla kaloriintaget lågt och sköta sin diet under dagarna med fasta.

Själva enkelheten är därför en central anledning till populariteten kring periodisk fasta.

Men överväger eventuella nackdelar fördelarna? Låt oss ta en titt på vad man kan förvänta sig av 5:2-dieten.

Fördelarna med 5:2-dieten

fördelar

Precis som annan periodisk fasta så har det faktiskt visat sig att en av de stora styrkorna med 5:2-dieten är att den helt enkelt är enklare att följa än många övriga vanligt förekommande dieter. Eftersom den inte bestämmer vad man faktiskt får äta så känner många sig avsevärt mycket mer motiverade att fullgöra fastan.

Utöver viktnedgång har periodisk fasta även visat sig leda till mer avsevärt mycket mer stabila insulinnivåer, vilket är en förutsättning för att så väl fysiskt som mentalt välmående.

Till skillnad från övriga dieter så resulterar periodisk fästa även i förbättrade blodvärden, vilket är ett tecken på att kroppen helt enkelt i större utsträckning tar hand om det dåliga fettet.

Utifrån det underlag som finns så verkar det som att dieter som bygger på periodisk fasta kan göra verkliga underverk för viktnedgång och hälsan i stort. 5:2 dieten är hållbar som en långvarig diet och ger goda resultat över tid. Det är ju knappast en slump att 5.2 dieten har blivit så populär.

Nackdelarna med 5:2-dieten

nackdelar

En vanligt förekommande kritik mot 5:2-dieten är att forskningsunderlaget än så länge är ganska bristfälligt. Men i takt med att fler studier publiceras så tyder helheten på att hälsofördelarna är många.

Något som även har poängteras är att de personer som inte klarar av att fasta riskerar att äta mer än de skulle gjort annars, för att kompensera det upplevda energiunderskottet. Men i många fall skulle detta inte spela någon roll, då det ändå resulterar i ett genomsnittligt lägre energiintag. Därför kan man i stor utsträckning säga att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.

Men man ska förstås inte helt glömma att varje person är en unik individ. Därför är det inte säkert att man personligen upplever att 5:2-dieten är det bästa valet.

Väljer du att följa 5:2 så är det viktigt att se till att göra det under åtminstone över några veckors tid, för det är nämligen först efter ett tag som man faktiskt ser hur gynnsamma 5:2 resultaten kan vara.

5:2 forskning och resultat

Det har gjorts en del forskning om 5:2 dieten som bevisar resultaten på viktminskning. Här kan du läsa mer om en forskningsrapport!

God måltidsersättare under fastedagarna

Nedan är en god måltidsersättare med jordgubb och banan som jag använder under de 2 fastedagarna. 

Diet Shake

Vi på viktreducering.se rekommenderar Diet Shake som en utmärkt måltidskomplement för alla som strävar efter en effektiv och smakfull viktminskning. Diet Shake är inte bara en kalorisnål ersättning för traditionella måltider men erbjuder också en fantastisk smakupplevelse. Genom att ersätta en av dina dagliga måltider med Diet Shake, minskar du ditt kaloriintag avsevärt – till endast cirka 100 kcal per portion jämfört med en vanlig måltids 400-600 kcal.

Diet Shake står ut tack vare:

  • Hög protein- och fiberhalt för långvarig mättnad.
  • En bra balans av näringsämnen som stödjer viktnedgång.
  • Innehåll av antioxidanter som vitamin C och selen för ytterligare hälsobefordrande effekter.
  • Enkel att använda som ett lättare mål eller näringsrikt mellanmål.
  • Tillsatta vitaminer, mineraler och magvänliga fibrer för en välbalanserad diet.

Diet Shake finns nu även i den nya, läckra smaken Skogsbär Yoghurt, berikad med äkta blåbärsbitar för en ännu mer tillfredsställande smakupplevelse. För de som önskar en shake med mindre socker men samma goda smak, finns Diet Shake Less Sugar, särskilt Mörk Choklad Stevia som är naturligt sötad med stevia.

Kundrecensionerna vittnar om produktens uppskattning, där många kunder uttrycker sin tillfredsställelse med smaken och mättnadskänslan. Vissa kunder har upplevt klumpar i vissa smaker, medan andra har lovordat shakes för deras goda och rika smaker.

Sammanfattningsvis är Diet Shake ett utmärkt val för alla som söker en smakfull, näringsrik och kalorisnål lösning som en del av sin viktminskningsplan.

God måltidsersättare jordgubb och banan

Nu i ny förpackning

diet shake

Fairing Complete diet

Fairing complete dieting är en VLCD produkt och komplett dietkur som har fått oerhört bra recensioner och varit ovärderlig för många i kampen om att gå ner i vikt.

På viktreducering rekommenderar vi Fairing Complete Diet som en utmärkt måltidsersättning för dem som är ute efter att gå ner i vikt. Denna VLCD (Very Low Calorie Diet) produkt är speciellt framtagen för att erbjuda en balanserad näringsprofil med alla essentiella näringsämnen, samtidigt som den håller kaloriintaget mycket lågt.

Fairing Complete Diet är en svensk produkt som uppfyller både EUs och Livsmedelsverkets normer för VLCD-produkter. Den kan användas som enda näringsintag upp till tre gånger per dag under en begränsad tid (två veckor) eller som en del av en måltidsersättningsplan. Två skopor (47g) av produkten ger en tredjedel av ditt dagliga behov av vitaminer, mineraler och fibrer.

Några av de unika fördelarna med Fairing Complete Diet inkluderar:

  • Proteiner som hjälper till att förhindra muskelnedbrytning vid lågt kaloriintag.
  • Högt fiberinnehåll som bidrar till mättnad.
  • Lämplig för både tränande och icke-tränande individer.

Kundrecensioner visar att Fairing Complete Diet är uppskattad för sin goda smak och för att den ger en bra mättnadskänsla. Även om vissa kunder har upplevt magproblem, är det tydligt att många känner sig nöjda med produkten som en del av sin viktminskningsplan. Recensionerna varierar från beröm för dess goda smak och mättnadskänsla till kommentarer om dess användbarhet som ett bekvämt och nyttigt mellanmål.

Fairing Complete Diet erbjuder en praktisk och näringsrik lösning för dem som vill minska sitt kaloriintag och gå ner i vikt på ett effektivt sätt. Vi rekommenderar denna måltidsersättning som en del av en balanserad och hälsosam kostplan.

fairing dieting komplett måltidsersättare

Kategorier