viktreducering

7 Bästa Half Rack för Hemmagymmet

21 januari 2024
10 minuters läsning
7 Bästa Half Rack för Hemmagymmet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Half rack är det perfekta träningsredskap för hemmagymmet, företagsgymmet, idrottsklubben eller det kommersiella gymmet. Välj skivstångsställ som är robusta och av utmärkt kvalitet för en säker träning. Detta finns hos både Half rack och Power rack som har tillgängliga säkerhetskrokar eller säkerhetsbalkar.

När du jämför Half rack med Power Rack, så erbjuder det senare bättre skydd och utrymme, samt fler möjligheter. Power rack är ett mycket säkert rack som gör att du kan arbeta inuti buren för maximal säkerhet. Den är ofta kompatibel med olika tilläggsfunktioner som chin rack, monkey bars, dips lat pulls/sitting rows,

Half rack kan användas på många olika sätt, t.ex. för rehabilitering/fysioterapi, företagsgymnastik, klubb, idrottsklubb eller hemmagym.

Tips! Vi har även skrivit ett inlägg om de bästa powerracken!


Snabb överblick av de bästa half racks vi valt ut 2024

Bästa half racks 2024

Snabb överblick av de bästa half racks vi valt ut i år.

 1. Bäst i test half rack 2024 (vårt val): Half Rack Eurosport Fitness 500 kg
 2. Bästa budget half rack: Master Fitness Halfrack Xt10
 3. Mest flexibla half rack: Power Rack CC200
 4. Bästa half rack för skivstångsövningar: Power Rack PW200
 5. Bästa half rack med bänk: PowerRack med bänk PW60

Vad är skillnaden mellan Half rack och Power rack?

Den främsta skillnaden mellan ett Half rack och ett Power rack är att ett Half rack, precis som ett skivstångsrack, består av två metallstänger som bildar en ram, medan ett Power rack har fyra vertikala stänger som bildar ett hölje (dvs. en bur). Ett half rack är ett billigare alternativ som räcker för de allra flesta styrketräningspass. För ännu mer flexibel styrketräning, så ger ett power rack större stabilitet och säkerhet.

skillnad halfrack vs powerrack

7 bästa halfracken idag 2024

Här tittar vi på de 7 mest populära och stabila half rack som finns på marknaden idag i olika prisklasser. De flesta går att köpa med avbetalning.

#1 Half Rack Eurosport Fitness 500 kg

En mycket robust halvrack med hållare för skrivredskap, en dragstång och sex viktplatser, samt J-hooks. Den maximala kapaciteten är 500 kg per punkt. För att undvika att golvet ska få märken så används gummifötter.

Half rack Eurosport Fitness 500 kg
Half rack Eurosport Fitness 500 kg

Fördelar

 • Hög Viktkapacitet: Eurosport Fitness Half Rack har en viktkapacitet på 500 kg, är det ett mycket robust och pålitligt val för både nybörjare och avancerade lyftare, vilket ger en säker plattform för tung styrketräning.
 • Stabilitet och Hållbarhet: En sådan viktkapacitet antyder också att konstruktionen är mycket stabil och tillverkad av högkvalitativa material, vilket garanterar lång livslängd och motståndskraft mot slitage.
 • Mångsidighet Detta half rack är känd för sin mångsidighet. Eurosport Fitness Half Rack kan vanligtvis anpassas med olika tillbehör och är lämpliga för en rad övningar som knäböj, bänkpress, och pull-ups, vilket gör den till en mångsidig del av alla hemmagym.

Nackdelar

 • Utrymmeskrav: Med sin robusta konstruktion och breda funktionalitet kan Eurosport Fitness Half Rack ta upp en betydande mängd utrymme, vilket kan vara en nackdel för användare med begränsat utrymme i hemmet eller gymmet. Det är viktigt att noggrant överväga utrymmeskrav och mäta den tilltänkta platsen innan man gör ett köp.

PRISKLASS: CA 17 000:- INKL MOMS


#2 Master Fitness Halfrack Xt10

Master Fitness har ett half rack av hög kvalitet, som klarar en hel del. Det är konstruerat för krävande bruk, och passar utmärkt på ett gym men också på ett hemmagym där man vill ha det bästa. Ramen är 70 x 70 centimeter i stål, och överliggaren har ett multigrepp för chins. Här finns en skivstångshållare och säkerhetsremmar som har patenterade magnetlås, 8 vikthållare för 50 mm skivor och 6 hållare för powerband. Maxbelastningen på chin up är 120 kg, och J-hooks och Safetyarms ingår.

Master Fitness Half rack Xt10
Master Fitness Half rack Xt10

REA NU!

PRISKLASS: CA 8 000:- INKL MOMS


#3 Power Rack CC200

Power Rack CC200 är ett riktigt stabilt powerrack där du kan träna nästan vad som helst – över 100 övningar. Här kan du effektivt träna hela kroppen, och enkelt få till en varierad träning. Handtagens uttag är justerbara i höjd, och utöver handtagen finns även grepp för chins i den övre delen. Dessutom finns två viktmagasin på totalt 90 kg, 2 viktmagasin på vardera 45 kg, fördelat på 10 viktskivor per sida. De rejäla och hållbara stålvajrarna är belagda med nylon för att kunna glida lätt. Storleken på detta powerrack är 155 x 155 x 206 cm, och vikten är 108 kg.

Power Rack CC200
Power Rack CC200

PRISKLASS: CA 15 000:- INKL MOMS


#4 Power Rack PW200

Här finns allt du behöver för effektiv träning – viktplattor, hållare för extra utrustning, en robust stålram, hög stabilitet och en maxbelastning på hela 300 kg. Ramen har en pulverlack som är motståndskraftig mot repor och nötning, och detta powerrack är även utformat för att fungera tillsammans med alla typer av träningsbänkar – detta gör att du kan utföra ännu flera övningar, och få en ännu mer varierad träning.

Power Rack PW200
Power Rack PW200

PRISKLASS: CA 10 000:- INKL MOMS


#5 PowerRack med bänk PW60

Det här kan vara ett bra val för dig som vill ha ett komplett paket med allt du behöver för en effektiv och varierad träning. Här får du powerrack, dragstation med två uttag och en träningsbänk med benspark/lårcurl. Bänken är ställbar i fem olika lutningar, höjden på hållare för skivstång är justerbar och vikter på 30 eller 50 mm passar. Skivstången bör vara 180-220 centimeter. Storleken är 129 x 107 x 213 centimeter och vikten är 62 kg. Dessutom är maxbelastningen hög – närmare bestämt 136 kg.

PowerRack med bänk PW60
PowerRack med bänk PW60

PRISKLASS: CA 7000:- INKL MOMS


#6 Half-Power Rack Gymstick

Detta är ett halvstativ av mycket hög kvalitet, som erbjuder en varierad träning och möjligheten att utföra många olika övningar. Med denna får du nästan oändlig flexibilitet, och stångfånget kan justeras enkelt. Här finns power band resistance, chin up bar med flera grepp, stängd krok för till exempel boxningssäck, J-hooks och spotting arms för olika skivstångsövningar samt förvaringsarmar för viktplattor och skivstångshållare. Säte och armpress är justerbara.

Half-Power Rack
Half-Power Rack

PRISKLASS: CA 5000:- INKL MOMS


#7 KingsBox Royal Squat Rack SX-15

KingsBox Royal SX-15 squat rack är ett perfekt komplement till ditt hemmagym eller gym. Det halva racket gör det möjligt för dig att göra knäböj, bänkpress, pull ups och mycket mer. Det har en maxbelastning på 300 kg / 661 pounds, vilket gör det idealiskt för användare upp till 120 kg / 265 lbs. Tyngdlyftningsstället är tillverkat i Europa av högkvalitativa material och pulverlackerat. Detta gör half racket mycket robust och stabilt samtidigt som det är lätt att montera på samma gång.

KingsBox Royal Squat Rack SX-15
KingsBox Royal Squat Rack SX-15
amazon SE

PRISKLASS: CA 5000:- INKL MOMS


Säkerhetsanvisningar och Träningsguider: Garantera Din Träningssäkerhet”

Säkerhet är fundamentet för en effektiv och hållbar träningsrutin, särskilt när det gäller användning av half racks. Följande säkerhetsinstruktioner och bästa praxis är avgörande för att försäkra en trygg miljö, både för dig själv och andra användare:

 1. Korrekt Installation:
  • Följ tillverkarens installationsanvisningar noggrant. Se till att alla bultar och skruvar är ordentligt fastsatta för att säkerställa att rackens struktur är stabil och säker.
  • Placera half rack på en jämn och stabil yta för att undvika vickning eller olyckor under tunga lyft.
 2. Anpassa efter Behov:
  • Justera höjden på säkerhetsstångarna och J-krokarna så att de matchar din storlek och övningens karaktär. Detta minimerar riskerna vid misslyckade lyft eller när du behöver släppa vikterna snabbt.
 3. Teknik före Vikt:
  • Prioritera korrekt lyftteknik framför att lyfta tungt, särskilt som nybörjare. Felaktig form kan leda till allvarliga skador. Överväg att konsultera en certifierad tränare för att säkerställa att din teknik är korrekt.
 4. Uppvärmning och Stretching:
  • Utför en grundlig uppvärmning och stretching före varje träningspass för att förbereda musklerna och minska risken för skador.
 5. Använd Säkerhetsutrustning:
  • Använd lämplig träningsutrustning som lyftarbälten, knäskydd, och lämpliga skor för att ge extra stöd och stabilitet under din träning.
 6. Träna Med Partner:
  • När det är möjligt, träna med en partner, särskilt vid tunga lyft. En partner kan agera som spotter för att ge extra säkerhet och hjälp vid behov.
 7. Lyssna på Din Kropp:
  • Var uppmärksam på kroppens signaler. Om du känner smärta eller obehag, ta en paus och utvärdera situationen. Överbelastning kan leda till långsiktiga skador.
 8. Regelbunden Underhåll:
  • Kontrollera regelbundet att rackens komponenter är i gott skick och att inga delar är slitna eller skadade. Byt ut delar vid behov för att upprätthålla utrustningens säkerhet och funktion.

Genom att följa dessa säkerhetsanvisningar och bästa praxis, kan du maximera fördelarna med din träning med half racks, samtidigt som du håller dig själv och andra säkra.

Frågor och svar om bästa half rack

Frågor och Svar: Allt du Behöver Veta om Half Racks

 1. Vad är ett half rack och hur skiljer det sig från ett full rack?
  • Ett half rack är en typ av träningsutrustning som främst används för fria vikter och lyftövningar som knäböj och bänkpress. Till skillnad från ett full rack är half racks öppna på en sida, vilket ger mer flexibilitet och rörelseutrymme.
 2. Hur ofta bör jag underhålla mitt half rack?
  • Regelbundet underhåll är avgörande för säkerheten och hållbarheten hos ditt half rack. Kontrollera alla skruvar och bultar åtminstone en gång i månaden och dra åt dem vid behov. Dessutom bör du inspektera alla svetsar och metalldelar regelbundet för tecken på slitage eller skada.
 3. Är det möjligt att justera höjden på säkerhetsstångarna och J-krokarna på mitt half rack?
  • Ja, de flesta half racks är designade med justerbara säkerhetsstångar och J-krokar för att passa olika övningar och användarhöjder. Kontrollera tillverkarens specifikationer för att förstå justeringsmöjligheterna för ditt specifika rack.
 4. Kan jag använda andra träningsutrustningar tillsammans med mitt half rack?
  • Absolut! Half racks är mycket kompatibla med en mängd olika träningsutrustningar som viktstänger, viktskivor, bänkar och pull-up barer. Se dock till att kontrollera viktgränserna och säkerställ att all utrustning är korrekt installerad innan användning.
 5. Vilka typer av övningar kan jag utföra med ett half rack?
  • Half racks är perfekta för en rad styrketräningsövningar inklusive knäböj, bänkpress, pull-ups, deadlifts och overhead press. Med rätt tillbehör kan du utöka användningen till att inkludera andra övningar och träna hela kroppen.
 6. Kan jag installera ett half rack i mitt hem?
  • Ja, många half racks är designade för hemmabruk. Dock är det viktigt att överväga utrymmet där du planerar att installera racken samt rackens dimensioner för att säkerställa att du har tillräckligt med utrymme för säker och bekväm användning.
 7. Hur rengör jag mitt half rack?
  • Torka av ditt half rack med en fuktig trasa för att avlägsna damm och svett. Använd milda rengöringsmedel utan slipande ingredienser för att undvika att skada metallens ytskikt. Se till att racken är torra efter rengöring för att förhindra rostbildning.
Underhåll och rengöring

Underhåll och Rengöring: Bevara Din Half Rack i Toppskick

Att hålla din half rack i bästa möjliga skick är avgörande för att säkerställa dess livslängd och din säkerhet under träningspassen. Här är några riktlinjer för underhåll och rengöring:

 1. Regelbunden Inspektion:
  • Genomför en visuell inspektion av din half rack regelbundet. Kontrollera att alla komponenter som skruvar, bultar och fästdon är ordentligt åtdragna och fria från skador.
 2. Rengöring:
  • Använd en mild rengöringslösning och en mjuk trasa för att torka av din half rack. Detta hjälper till att hålla den fri från damm, svett och annan smuts som kan bidra till korrosion över tid.
 3. Skydda mot Rost:
  • Efter rengöring, se till att torka av alla ytor noggrant för att förhindra rostbildning. För extra skydd kan du överväga att använda en rostskyddande spray på metallkomponenter.
 4. Underhållsrutiner:
  • Skapa en underhållsrutin som du följer regelbundet. Detta kan innebära en månatlig kontroll av alla rörliga delar och åtdragning av lösa komponenter, samt en mer omfattande inspektion och rengöring varje halvår.

Uppdateringar och Uppgraderingar: Förnya och Förbättra Din Half Rack

För att din half rack ska fortsätta möta dina växande och föränderliga träningsbehov kan det vara värdefullt att överväga möjligheter för uppdateringar och uppgraderingar:

 1. Tillgänglighet av Reservdelar:
  • Kontrollera att du kan få tag på reservdelar från din half racks tillverkare. Att enkelt kunna ersätta delar som J-krokar, säkerhetsstångar eller skruvar kan förlänga livslängden på din utrustning betydligt.
 2. Uppgraderingsalternativ:
  • Undersök om din half rack-tillverkare erbjuder kompatibla tillägg eller tillbehör. Funktioner som dip-stationer, pull-up barer eller landmine-attachments kan avsevärt öka mångsidigheten i din träning.
 3. Kundsupport:
  • Ett bra kundsupportteam kan vara ovärderligt när det gäller att få hjälp med installation av uppgraderingar, få vägledning för underhåll eller att snabbt lösa eventuella problem.

Genom att vara uppmärksam på underhåll och rengöring samt vara öppen för uppdateringar och uppgraderingar kan du säkerställa att din half rack förblir en central och funktionell del av din träningsrutin under många år framöver.