viktreducering

Gå ner i vikt efter graviditet

30 januari 2024
11 minuters läsning
Gå ner i vikt efter graviditet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

När den efterlängtade familjetillökningen väl är här, börjar många nyblivna mammor fundera på hur de kan gå ner i vikt efter graviditet. Det är dock viktigt att inte känna stress i början. När tiden är inne för att ta tag i gravidkilona, är det värdefullt att ha en plan.

I den här artikeln kommer vi att utforska strategier för att gå ner i vikt efter graviditeten, inklusive rätt kost, träning och kosttillskott. Kom ihåg att alla kroppar är unika, och det tar olika lång tid för varje individ att återfå sin form efter graviditeten.

Viktuppgång under graviditeten

Det är väldigt individuellt hur mycket man går upp under graviditeten, och det beror på många olika saker. En del går knappt upp något alls medan andra går upp väldigt mycket. Många mår dessutom illa i början av graviditeten, eller under hela graviditeten, och kan ha svårt att äta. Detta kan göra att man snarare går ned i vikt, och att man mot slutet av vikten väger ungefär samma som i början.

viktuppgång graviditet

Här finns det egentligen inga rätt och fel, alla är bara olika. Just under graviditeten kan det dessutom vara svårt att motstå sötsaker och annat onyttigt. Har man ont under graviditeten så kan det leda till att man inte rör sig på samma sätt som innan, och mot slutet av graviditeten kan det blir tungt och otympligt vilket också bidrar till att man kan bli mindre aktiv. Trötthet kan också bidra till en lägre aktivitetsnivå.

Så länge man försöker äta bra och stå emot frestelser ibland så är det faktiskt ingen större fara att äta mer onyttigheter under graviditeten. Om man inte har ont och kan röra sig normalt så är det bra att vara fysisk aktiv så länge som möjligt, och att träna med försiktighet. Det kan man faktiskt göra under hela graviditeten, även om det mot slutet främst bör vara promenader och annan lätt träning. Se bara till att vara försiktig och att lyssna på kroppen. Ett promenadband kan vara ett utmärkt alternativ hemma.

Ha inte för bråttom

Det är som sagt vanligt att man vill gå ned i vikt efter en förlossning, men här gäller det att inte ha för bråttom – av flera anledningar. Först och främst är den första tiden viktig för anknytning och för att i lugn och ro kunna vänja sig vid det nya livet med bebisen. Dessutom kan man vara mycket trött den första tiden, och det är inte alltid man får sova så mycket som man skulle behöva. Det gäller att ta tillfällena som ges, och passa på att sova när bebisen sover, för att orka.

undvik stress när du vill gå ner i vikt efter graviditeten


Träning och viktminskning bör helt enkelt inte vara så högt prioriterat den första tiden. Men även om man skulle må bra och inte lida av sömnbrist, så bör man faktiskt ta det lite lugnt i början. Det tar tid för kroppen att återhämta sig, och det finns risker man att börja träna hårt för snabbt efter graviditeten.

Om du vill gå ned i vikt efter en graviditet, och inte vill vänta in kroppen, så kan du istället börja med kosten. Försök dock att inte fokusera på viktnedgång, utan främst på att äta hälsosamt och varierat. Se också till att äta tillräckligt, och undvik att dra ned på kalorier i början. Välj istället att äta nyttigt och så bra som möjligt.

Fokus på kosten

Även senare, när det är dags att ta tag i viktminskningen, så bör du fokusera på just kosten. Många tänker mest på träningen men det räcker inte, det är faktiskt ännu viktigare att äta rätt. Dels för att hälsosam och varierad kost har flera fördelar än viktnedgång, dels för att kosten ofta gör betydligt mer än träningen. Dessutom kan träningen ofta vara svårare att få till när man är hemma med barn.

Med det sagt så är träningen förstås också viktig, och har många hälsofördelar. Fokuset bör dock ändå ligga på kosten, och sedan kan man komplettera det med långa barnvagnspromenader eller hemmaträning, till exempel.

Livsmedelsverket rekommenderar 400 mg folsyra dagligen vid graviditet.

Folsyra

Hälsosamt kosttillskott med folsyra

Folsyra under graviditet Folsyra, även kallat folat, är en B-vitamin som finns naturligt i livsmedel som äggulor, baljväxter och spenat. Eftersom folsyra inte kan lagras i kroppen är ett regelbundet intag genom kosten avgörande. Att använda ett kosttillskott med folsyra är ett praktiskt sätt att säkerställa att du får tillräckligt. Det är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder som planerar att bli gravida eller redan är gravida, eftersom folsyran har sin största påverkan i början av graviditeten. Den rekommenderade dosen är då 400 mikrogram per dag.

Biverkningar av folsyra Vanligtvis orsakar normalt intag av folsyra inga biverkningar och eftersom det är vattenlösligt kan det inte lagras i kroppen. Vid extremt höga doser har vissa personer rapporterat klåda och hudutslag. Det är bäst att följa den rekommenderade doseringen och undvika att kombinera flera kosttillskott med samma vitamin för att undvika eventuella biverkningar. Överdosering av folsyra ger ingen extra nytta och bör undvikas.

Healthwell Folsyra 400 är ett högkvalitativt vegetariskt tillskott av folsyra, även känd som vitamin B9. En enda kapsel rymmer hela 400 mikrogram folsyra, vilket täcker det dagliga behovet av detta vitamin. Folsyra är särskilt viktigt före och under graviditet eftersom det stöder normal fosterutveckling. En dos av 400 mikrogram är också optimal för kvinnor som är gravida eller planerar att bli det.

Folsyra 400 mikrogram Vegetariskt tillskott med folsyra Rekommenderad daglig dos: en kapsel Folsyra främjar normal celldelning, celltillväxt och arvsmassa. Det spelar en nyckelroll i fosterutvecklingen under graviditet och stärker även immunsystemet och produktionen av röda blodkroppar, vilket minskar trötthet.

Recensioner:

Recensionerna för produkten är övervägande positiva. Många användare anser att produkten har rätt dos för deras behov och tycker att den är lätt att svälja. Det noteras även att leveransen är snabb. Vissa användare har dock kritiserat förpackningens storlek och en användare tycker att produkten är svag och nästan verkningslös.

folsyra 400

Healthwell Folsyra+B6+B12+D.

Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är ett kombinerat kosttillskott som inkluderar folsyra och viktiga näringsämnen för kvinnor i fertil ålder. Folsyra främjar normal cell- och blodbildning och är särskilt viktig under graviditetens tidiga skede. Dessutom innehåller tillskottet vitamin B6, B12 och D3 för att stärka immunsystemet. Med detta allt-i-ett tillskott får du dagligen rätt dos av dessa vitaminer utan att behöva ta flera separata kapslar. Folsyra är avgörande för cellbildning och särskilt viktig under graviditetens första trimester för att minska risken för fosterskador. Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D erbjuder 400 mcg folsyra per dag, rekommenderad av Livsmedelsverket för gravida kvinnor och blivande mödrar. För de som föredrar enbart folsyra finns även Healthwell Folsyra 400.

Recensioner

Recensionerna för produkten är positiva, med användare som uppskattar dess effektivitet som ett B-vitamintillskott. De noterar att det är särskilt användbart för dem som inte äter kött och rapporterar ökad energi och välbefinnande. Många tycker också att produkten är lätt att svälja och en bra kombination av viktiga B-vitaminer till ett rimligt pris.

Healthwell Folsyra+B6+B12+D.

Folat naturligt

Du hittar folat i följande livsmedel:

Baljväxter: bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.

Gröna bladgrönsaker: spenat, ruccola, frisésallat, machésallat.

Kål: broccoli, brysselkål, blomkål

Bär: jordgubbar, hallon, björnbär

Fullkorn: bröd, havregryn

Leverpastej och lever (gravida bör inte äta lever men leverpastej går bra)

blomkål innehåller mycket folsyra
blomkål innehåller mycket folsyran nästan lika mycket som broccoli

Att träna när du är hemma med bebis

Det är svårt att säga när det är dags att börja träna igen efter en förlossning. Många menar att eftersom en graviditet är nio månader så bör kroppen sedan få nio månader på sig att återhämta sig efter graviditet och förlossning.

Att träna när du är hemma med bebis


Det kan också vara bra att tänka på att under tiden som kroppen återhämtar sig så är det vanligt att man tappar några kilon ändå. Även precis efter förlossningen så försvinner en hel del. En del förlorar alla graviditetskilon direkt efter förlossningen, för andra tar det lite längre tid.

När det har gått närmare ett år så är det dags att själv ta tag i sista kilona. Om du fortfarande är föräldraledig så kan det vara svårt att hitta tid att gå på gym eller liknande. Om man inte kan eller vill komma iväg till gymmet så går det faktiskt bra att träna hemma också.

Det finns många träningsprogram som passar bra hemma, och en hel del inspiration på internet. Det finns allt från träningsvideor till träningsprogram att följa och appar att ladda ned. Försök hitta något som passar dig, som du kan tänka dig att göra regelbundet och som kan bli en del av din vardag.

Att träna under graviditeten

För många kan det vara en bra idé att försöka träna även under graviditeten, förutsatt att kroppen mår bra och man klarar av det. En graviditet är som sagt väldigt individuell, och ibland bör man inte anstränga sig för mycket. Fråga din barnmorska om du är osäker på om du kan träna.

Tänk på att vara försiktig när du tränar under graviditeten, och lyssna på din kropp. Anpassa träningen efter vad kroppen orkar och klara av. Om du inte orkar eller om kroppen säger ifrån så är det faktiskt okej att ta det lugnt, framför allt när man är gravid. Hoppa över träningen en dag, eller byt ut den till promenader om du tycker att det känns bättre.

gravidträning

Det finns även träningsprogram och träningsappar som kan följas hemma när man är gravid. Även här finns förstås även en hel del videoklipp med förslag på övningar och träningsprogram, och mycket annan inspiration. Precis som vid träning efter graviditeten så gäller det att hitta något som fungerar för dig.

Pilatesboll gravid

När förlossningsdatumet närmar sig är det många väntande mammor som använder en Pilates-boll i sin träning.

pilatesboll gravid

Att använda en Pilatesboll när du tränar under graviditeten ger många fördelar. De hjälper dig inte bara att hålla dig i form fysiskt, utan kan också främja det mentala välbefinnandet genom att ge möjlighet till dialog och kontakt – två faktorer som kan vara otroligt betryggande när du förbereder dig för att sätta ditt barn till världen.

Det är ingen överraskning att gravida kvinnor ofta använder träningsbollar – även kända som pilatesbollar, yogabollar, sittbollar eller balansbollar – när de tränar. Denna typ av utrustning har blivit alltmer populär bland blivande mammor på grund av dess många fördelar. När du tänker på gravida kvinnor som tränar bör dessa specialiserade träningstillbehör vara det första du tänker på!

Forskning har bekräftat de många fördelarna med att använda Pilates bollövningar under graviditeten. Det är därför som blivande mammor ofta väljer att inkludera denna typ av träning i sin rutin innan de börjar föda. Dessutom rekommenderas även postpartum och långvarig användning, eftersom det ger en uppsjö av fördelar för kvinnors hälsa under hela livet!

Köp en pilatesboll billigt

pilatesbollar från thunder fitness
  • Stärker musklerna
  • Förbättrar flexibiliteten
  • Minskar stressen

Vissa övningar och maskiner som en gång fanns på din lista över träningsmetoder kan vara förbjudna eller helt enkelt för svåra med alla de förändringar i kroppssammansättningen och den ökade trötthetsnivån som graviditeten för med sig! Innan du ger upp helt och hållet så finns det faktiskt ett utmärkt alternativ: Crosstrainer har under de senaste åren visat sig vara säker vid fysiskt krävande aktiviteter som löpning eller styrketräning på grund av dess konstanta rörelse istället för träningsmaskiner som stannar plötsligt mellan olika set.
För dem som föredrar att inte ha något annat än sina egna två fötter under sig medan de arbetar för att stärka musklerna över hela kroppen så är crosstrainern perfekt!

Få bort lös hud efter graviditet

En EMS-magtränare kan hjälpa dig att bli av med lös hud efter graviditeten. När musklerna runt buken drar ihop sig och slappnar av upprepade gånger ökar blodcirkulationen i området, vilket hjälper till att strama upp magen. Med regelbunden användning av en EMS-tränare kan du snabbt minska fett, tona dina magmuskler och få en platt mage.


Yogaboll för gravida kvinnor är tillverkad av anti-explosivt PVC-material, som är tjockt och halkfritt.

Mycket lämplig för pilates, yoga, magträning och graviditetsgymnastik.

amazon SE

 

Se även våra tips på hemmaträning här! 


Kategorier