viktreducering

Gå ner i vikt SNABBARE med keto diet (BULLETPROOF/fettkaffe) jämfört med LCHF diet – viktnedgång på 0,5 KG PER DAG

11 januari 2024
6 minuters läsning
Gå ner i vikt SNABBARE med keto diet (BULLETPROOF/fettkaffe) jämfört med LCHF diet – viktnedgång på 0,5 KG PER DAG

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Enligt Bulletproof dieten påstås du kunna gå ner upp till 0,5 kg per dag, medan du uppnår enormt höga energinivåer och fokuseringsförmåga.

Bulletproof är en ketodiet som lägger tonvikten på mat med högt fettinnehåll, medelhög konsumtion av protein, extremt låg kolhydratkonsumtion, samt intermittent fasta. Fettkaffe har blivit oerhört populärt, läs mer här om hur fettkaffe fungerar.

BULLETPROOF DIETEN och BULLETPROOF COFFEE

Bulletproof dieten är allra mest känd för ett recept på kaffe som kallas Bulletproof Coffee.

Bulletproof Coffee är högklassigt kaffe med smör och MCT-olja (finns också under namnet Brain Octane). MCT-olja är den mest fettförbrännande delen av kokos-olja, och kan ge maximal energi, med mättnadskänsla och hög fokuseringsförmåga i många timmar.

Om man dessutom tillämpar BULLETPROOF DIETEN (läs vidare nedan), så kan man gå ner i vikt snabbt, och med långvarigt resultat.

MCT olja
Core C8 MCT Olja

Kokosolja i form av 100 % kaprylsyra är den perfekta tillsattsen till Bulletproof coffee och sallader. Medellånga fettsyror från kokosolja som inte bidrar till kroppsfett.

Visste du att kokos är utmärkt i massa sammanhang vad gäller viktminskning? Se vårt inlägg om kokosgelé kuber.

Fördelarna med denna kokosolja:

  • Ger snabb energi
  • Lagras inte som fett
  • Tål hög värme

VEM STARTADE BULLETPROOF DIETEN OCH VAD GÅR DEN UT PÅ?

Dave Asprey

Bulletproof dieten (eller helt enkelt Bulletproof Diet, som den heter på engelska) är en relativt ny diet, åtminstone till namnet. Upphovsmannen heter Dave Asprey, och han myntade begreppet när han delade kaffereceptet på sin hemsida år 2009.

Dave Asprey är en Silicon Valley entreprenör som enligt egen utsaga spenderade 15 år och 300.000 USD på att bio-hacka sin egen biologi, i jakten på den ultimata hälsodieten.

Bulletproof Coffee

Dave sägs ha fått idén till Bulletproof Coffee under en vandring i Tibet 2004, när hans energi rasade ner så han knappt kunde ta ett steg till. Han var tvungen att uppsöka ett té-hus och serverades en kopp rykande varmt och krämigt té med jakfett.

Detta ledde så småningom till Bulletproof konceptet, som enligt Asprey själv ger ‘’ett tillstånd av hög prestionsförmåga genom att ta kontroll över din egen biokemi, din kropp, och ditt sinne så att de arbetar unisont, och på så sätt låter dig prestera på mycket högre nivå än du kan förvänta, utan att bli utbränd, sjuk, eller förlora kontrollen pga stress’’.

I juli 2015 öppnade Asprey sitt första kafé som sålde Bulletproof Coffee, och resten är historia.

keto diet frukost

Vad skiljer Bulletproof från t ex LCHF diet och Atkins diet?

Bulletproof Dieten tillhör gruppen keto-dieter, vilket i princip är detsamma som LCHF, men med skillnaden att man äter mindre protein och ännu mindre kolhydrater än andra traditionella LCHF-dieter. På så sätt kommer kroppen in i ett tillstånd av ketos, vilket ökar fettförbränningen.

Keto skiljer sig från Atkins genom att man rekommenderas äta mer fett, medan Atkins enbart förespråkar ett lågt kolhydratintag.

Enligt Keto and Bulletproof anses ett högt proteinintag leda till att kroppen går över till socker- och kolhydratförbränning, så att ketosen och därmed också fettförbränningen avbryts.

4 veckors keto : den kompletta ketoboken med fakta, bra råd och mer än 100 recept (inbunden)

“4 veckors keto: En omfattande startguide” erbjuder en sömlös övergång till ketogen livsstil, utrustad med en fullständig verktygslåda för nybörjare. Den här inbundna manualen, sträckande sig över 184 sidor och publicerad på svenska av Legind A/S den 2 december 2020, är en oumbärlig resurs för dem som vill utforska keto-dieten.

Författarna Caroline Hwang och Julia Stotz har sammanställt en bok fylld med noggrant utformade matscheman, inkluderande recept och inköpslistor designade för att täcka varje måltid under de initiala 28 dagarna av dieten.

Varje recept är kompletterat med en detaljerad näringsanalys, vilket gör det enkelt för läsaren att följa och förstå dietens principer.

Detta verk är inte bara en dietplan, utan en pedagogisk resa som lyfter fram vikten av medveten kosthållning.

SÅ HÄR FÖLJER DU BULLETPROOF DIETEN

Ät mycket fett

Huvudidén bakom Bulletproof Dieten är att få 50-60 % av det dagliga kaloribehovet från nyttiga fetter (såsom kokosolja, avocado, samt betande eller gräsuppdrivna djur), 20 % från protein, och det återstående behovet från grönsaker. Sädesslag och baljväxter bör undvikas enligt Bulletproof Dieten. Detta följs under 5-6 dagar, varpå man ägnar 1-2 dagar åt att fylla på kolhydratförråden igen.

Stopp för socker och fruktos

De allra snabbaste kolhydraterna är socker och fruktos, så det är inte så konstigt att du faktiskt måste hålla dig borta från godis, efterrätter, choklad och kakor. En sån liten munsbit avbryter fettförbränningen omgående.

Eliminera baljväxter

Baljväxter sägs öka inflammationstillståndet i kroppen, och bör därför undvikas. Bulletproof-dieten är ju resultatet av bio-hacking, och är inte bara ett viktminskningsprogram, utan tanken är också att du ska leva hälsosammare, längre och friskare.

Undvik högt processede, homogeniserade och pastöriserade mjölkprodukter

Laktosen i mjölkprodukter av ollika slag är svårsmält, även om du inte är intolerant, samt bidrar också till ett ökat inflammationstillstånd i kroppen. Laktosen är dessutom en kolhydrat, som ju bör undvikas.

Övergå till organisk frukt och organiska grönsaker

På så sätt minskar du intaget av toxiner och gifter, och lever längre.

Koka och tillaga inte maten för hårt

Det hjälper till att bevara de naturliga näringsämnena i maten du äter.

Ät inte mer än 1 – 2 frukter per dag

Frukt innehåller mycket kolhydrater, och det är välidgt lätt att få i sig för mycket.

Bli VIP hos Utgrit som har massa bra BULLETPROOF/fettkaffe

I recensioner har Upgrits produkter fått toppomdömen.

Upgrit ger er plattform för att stärka ditt immunförsvar, öka din fysiska och mentala förmåga, samt för att underlätta återhämtning och anpassa sin viktkontroll.

  • Noga utvalda produkter
  • Fraktfritt över 499 kr (i Sverige)
  • Leverans till dörren
upgrit rabattkod

Steg 1: Snabb registrering för att få rabatt på 5%

Detta görs endast 1 gång, sedan är du VIP och du erhåller alltid 5% hos Upgrit >

Steg 2: Var inloggad med ditt nyskapade konto och välj en av produkterna nedan eller gör din sökning direkt hos Upgrit!

OBS! Glöm inte att erhålla 5% rabatten genom att följa den enkla registrering i det första steget! 

Intermittent fasta – komma i ketos snabbt

Bulletproof Dieten rekommenderar också intermittent fasta.

Det innebär att begränsa matkonsumtionen till mellan kl 14.00 och 20.00 varje dag. Detta ökar viktnedgången genom att du först går i ketos med hjälp av att energiintaget till största delen består av fett (eftersom du alltså mestadels får energin från fett), och sedan genom ett långt uppehåll i matkonsumtionen gör att kroppen fortsätter att förbränna kroppsfett för att få energi.

bulletproof coffe kan vara en del i ett viktminskningsprogram

Drick Bulletproof Coffee på morgonen!

Och sist men inte minst, uppmuntrar Dave Asprey dig att bryta fastan på morgonen (alltså utanför 14 till 20 programmet) med en kopp av hans signaturkaffe Bulletproof Coffee.

Det kan du göra eftersom det bara innehåller fett, så du avbryter inte ketosen och fettförbränningen. Samtidigt gör det fastan lättare att klara av.

RECEPT: BULLET PROOF COFFEE

  • 1-2 matskedar MCT-olja
  • 1-2 matskedar osaltat smör
  • 2 koppar nybryggt, färskt, organiskt kaffe
  • Ev sötningsmedel, typ Stevia

Vispa med mixer eller stavmixer till ett härligt skummande varmt kaffe!

Nespresso Citiz & Milk capsule machine

Denna smidiga Nespressomaskin använder jag själv och kan rekommendera den varmt. Den har även en mjölkskummare som jag använder någon gång i veckan. 

Som oftast kör jag dubbelespresso och vispar i lite MCT olja och ett par matskedar smör för det perfekta fettkaffet. 

kaffemaskin fettkaffe

Miljövänligt och ekologiskt kaffe

Sjöstrand Coffee har förändrat konceptet av kapselkaffe från en stor miljöbov till en harmonisk kombination av svensk design och hållbarhet. Deras maskiner är producerade i rostfritt stål för ett långt serviceliv och kaffet är 100% ekologiskt, Fair Trade och klimatpositivt, förpackat i komposterbara kapslar gjorda av växtfibrer.