viktreducering

Gå ner i vikt snabbt med stegräknare

10 januari 2024
10 minuters läsning
Gå ner i vikt snabbt med stegräknare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

I dagens snabba och teknikdrivna värld är sökandet efter effektiva sätt att uppnå en hälsosam livsstil viktigare än någonsin. En metod som har fått ökad uppmärksamhet för sina många fördelar är användningen av stegräknare för viktminskning. Denna enkla, men kraftfulla enhet kan vara nyckeln till att inte bara gå ner i vikt snabbt, men också till att upprätthålla en hälsosam och balanserad livsstil på lång sikt. Stegräknarens roll i viktminskningsresan är att tillhandahålla konkret och omedelbar feedback på din dagliga aktivitetsnivå, vilket gör det enklare att sätta och uppnå realistiska mål.

Genom att integrera denna lilla apparat eller funktion i ditt dagliga liv, kan du skapa en mer medveten förhållningssätt till rörelse och fysisk aktivitet, vilket är avgörande för viktminskning, stegräknare finns ju även i klockor och mobiler. I den här artikeln kommer vi att utforska hur en stegräknare kan vara ett kraftfullt verktyg för att nå dina viktmål, och vi kommer att ge praktiska tips och strategier för hur du kan integrera den i din dagliga rutin för att uppnå optimala resultat.

Gå ner i vikt med promenader

Att bara räkna steg räcker inte för att gå ner i vikt snabbt men det finns något som kallas stegdiet, vilken jag tycker är ett mycket bättre alternativ där man räknar steg istället för att räkna kalorier.

Genom att jaga steg så kommer all vardagsmotion bli bättre och du kommer få i dig mera frisk luft, vilket gör livet mer hälsosamt också. Ifall du åker buss exempelvis kan du hoppa av en hållplats innan du egentligen skulle hoppa av, eller att du parkerar bilen en bra bit ifrån ditt arbete då du även kan spara pengar på billigare eller fri parkering. När du är på jobbet passar du på att gå i trapporna istället för att ta hissen eller går till kaffemaskinen eller toaletten som är lite längre bort än de närmaste. Lite längre ner på sidan läser du om hur du kan gå ner i vikt med stegdieten.

Stegräknare armband bäst i test 2024

Stegräknare eller aktivitetsarmband finns i massor. Det är ofta bättre att köpa en stegräknare eller aktivitetsarmband, eftersom du inte har med dig mobilen precis överallt där du går. Aktivitetsarmbanden har även fördelen att kunna mäta puls och sömnkvalitet. Här hittar du stegräknare och aktivitetsarmband som är bäst i test just nu till lägre priser. En stegräknare som armband ger dig klart inte samma display som en mobil, men är mer diskret och kopplas med fördel ihop med din mobil för att kunna analysera all data.

#1 Fitbit Charge 5 Stegräknare – Årets bästa i test 2024

Fitbit Charge 5 Stegräknare imponerade oss genom att kombinera innovativa hälsotekniker med användarvänlighet, vilket säkrade dess plats som Årets bästa i test 2023. Den erbjuder kontinuerlig pulsmätning, automatisk aktivitetsregistrering och avancerade sömnanalyser, vilket ger användarna insikter om deras dagliga hälsa och välbefinnande. Den inbyggda GPS:en och 20 träningslägen gör den till en oumbärlig följeslagare för fitnessentusiaster. Med en batteritid på upp till 7 dagar och ett stilrent, sportigt utseende är Fitbit Charge 5 inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande.

Pris: 1 458,77kr

Specifikationer:

 • Design: Sportig, svart, rektangulär skärm på 1,04 tum
 • Batteriliv: Upp till 7 dagar, vattentålig upp till 50m
 • Kompatibilitet: iOS 13, Android 8.0 och andra handenheter
 • Träningsfunktioner: Inbyggd GPS, dagsform, påminnelser att röra sig, kontinuerlig pulsmätning, automatisk aktivitetsregistrering, 20 träningslägen och intensitetskartor
 • Medlemskap: 6 månader Fitbit Premium ingår
 • Smarta egenskaper: Aviseringar, alltid på-läge, Google Fast Pair, Fitbit Pay
 • Sömnanalys: Sömnbetyg, sömnstadier, smart väckning, tysta alarm, stör inte-läge
 • Hälsa: Stresshanteringsverktyg, EDA-skanning, handledshudtemperatursensor, menshälsa, pulszoner
 • I förpackningen: Fitbit Charge 5 med armband i storlekarna small (140-180mm) och large (180-220mm). Laddare som även passar Fitbit Luxe.

Betyg: 4,2 av 5 stjärnor med 27 400 recensioner på Amazon talar för att detta är ett mycket bra aktivitetsarmband.

amazon SE

#2 Bästa budget aktivitetsarmbandet – Beurer Activity Sensor AS99

Beurer Activity Sensor AS99 har snabbt blivit vår favorit när det gäller prisvärda val, och det finns flera anledningar till det. För det första, trots sitt överkomliga pris, saknar den inte viktiga funktioner. Den övervakar både din dagliga aktivitet och sömn, vilket ger en omfattande bild av din hälsa. Dess steg- och kaloriräknare gör den perfekt för dem som är aktiva eller försöker hålla koll på sin motion. Alarm- och klockfunktionen är användbar för den dagliga rutinen, medan dess stänktålighet garanterar hållbarhet även under mindre idealiska förhållanden. Sammantaget erbjuder Beurer Activity Sensor AS99 en mängd funktioner som man förväntar sig av dyrare modeller, vilket gör den till det självklara valet för dem som söker en budgetvänlig, men ändå kvalitativ aktivitetsarmband.

beurer as99 stegräknare

#3 Bäst i Test Premium – Withings Steel HR Sport – Hybrid Smartklocka

Withings Steel HR Sport har utsedds till vår bästa premium smartklocka tack vare dess överlägsna kombination av elegans och funktionalitet. Dess kontinuerliga pulsmätning och avancerade sömnanalys sätter den i en klass för sig. Med stöd för över 30 sporter och en imponerande batteritid på upp till 25 dagar, ger den användaren en optimal upplevelse. Dessutom garanterar den höga kompatibiliteten med både iOS och Android en smidig användning för alla.

Varumärke: Withings Pris: 2 206,53kr Betyg: 4,1 av 5 stjärnor (3 247 betyg hos Amazon)

Egenskaper:

 • Design: Svart, rund skärm på 40 millimeter
 • Kompatibilitet: iOS 10+ och Android 6+
 • Pulsmätning: Kontinuerlig övervakning dag och natt
 • Aktivitetsmätning: Automatisk stegmätning
 • Sömnmätning: Automatisk övervakning med sömnpoäng baserat på sömncykler
 • Multisport: Uppskattning av träningsnivå via VO2 max, spårar över 30 sporter med detaljerad information via ansluten GPS
 • Batteritid: Upp till 25 dagar

Specialfunktioner: GPS, pulsmätare, sömnövervakning, kaloriräknare, aviseringar

amazon SE

Stegdieten – hur många steg per dag för viktminskning

Låt oss kolla lite mer på stegdieten. Stegdieten är inte en diet, utan snarare en sammanställning av enkla sätt att permanent ändra dina ät och träningsmönster utan en strikt dietplan.

Väldigt enkelt går stegdieten ut på att gå minst 10 000 steg om dagen och ta 1/4 del av den mat du äter varje dag så kommer du att gå ner i vikt. Förflytta dig mer, ät lite mindre.

Stegdiet låter dig äta vad du vill, så länge du skär ner allt intag med cirka 25%. Därefter balanserar du ditt dagliga intag med öka på stegen, börja från 2000 och arbeta dig upp till 10 000 per dag.

Själv kom jag upp i 17300 steg igår, men hade litet bakslag idag då jag hamnade på 3000 steg. Det kan vara bra att räkna ut per vecka hur många steg du ska ha som mål och därefter öka, ifall du inte vill ha den disciplinen varje dag

Hur långt är 10000 steg?

Vi alla tar olika långa steg, men på ett ungefär är 10000 steg cirka 6-7 km, vilket kan tyckas långt varje dag, men öka på stegen stegvis varje dag så kommer du fixa det galant snart. Försök även öka på din vardagsmotion, gå till affären istället för att ta bilen eller ta trapporna istället för hissen..

Hur många kalorier bränner man på 10000 steg?

En person förbränner ungefär 300 till 500 kalorier genom att promenera 10 000 steg.

Hälsosam mat som frukt, grönsaker, korn, lättmjölk, mager protein och hälsosamma fetter uppmuntras starkt och det finns inga förbjudna livsmedel. Om du vill trycka i dig en chipspåse, så kompenserar du bara den med lämpligt antal steg.

Detaljerade diagram för män och kvinnor beräknar antalet steg som behövs för att balansera de extra kalorierna från din favoritmat. Om du föredrar andra former av träning förutom att gå, finns det diagram som visar motsvarande antal steg. Till exempel kan för kvinnor 150 steg handla om en minut cykling.

Andra dieter fungerar dåligt eftersom de flesta är tillfälliga lösningar eller snabbkorrigeringar. Stegdieten är en dietplan som visar hur man med små förändringar i det man vanligen äter och tränar kan bidra till att du går ner i vikt. Under första veckan bör du ta en noggrann titt på dina vanor och försöka äta mer medvetet för att få kontroll över problemen. Vi ska inte såga alla andra dieter, 5 2 dieten är exempelvis långvarig och ofta ingen snabbkorrigering.

Svaret på långsiktig viktkontroll är att förstå energibalansen. Kalorierna du ätit minus kalorier som bränns är den grundläggande matematiska formeln för energibalans och viktkontroll. Stegdieten är baserad på vetenskapliga studier och forskning från NWCR, vilka visar dieters enkla sätt att trimma kalorier och hur man bränner mer kalorier för att uppnå viktminskning genom en negativ energibalans.

Du behöver inte räkna kalorier eller äta särskilda livsmedel. Målet är att äta en hälsosam diet som uppfyller hunger och resulterar i långsam och stadig viktminskning på 0.5kg till 1kg per vecka.

Stegräknare billigt 

För dig som bara är ute efter en stegräknare som endast gör sitt jobb med att räkna steg, så kan du köpa stegräknare för under hundralappen. 

Flintronic stegräknare

Flintronic stegräknare erbjuder en precis och enkel upplevelse för alla åldrar, från seniorer till barn. Tillverkad av slitstarkt ABS-material, lovar den hållbarhet och kvalitet. Med en avancerad 3D-3-axelsensorteknik ger den exakta stegavläsningar i alla vinklar och ignorerar steg under 5 för ökad noggrannhet. Utan komplicerade program visar den dina steg i realtid, vilket motiverar användare att nå sina träningsmål. Den energisparande funktionen, som inkluderar ett CR2032-knappbatteri, gör att stegräknaren går i viloläge när den inte används och aktiveras automatiskt vid rörelse, vilket förlänger batteriets livslängd. Denna användarvänliga stegräknare har endast en knapp, vilket gör den idealisk för alla – män, kvinnor, barn och äldre.

amazon SE

För att gå ner i vikt snabbare så ska du även lägga till 30-60 minuters hårdare träning dagligen, tillsammans med minst 10 000 steg och 25% mindre intag av livsmedel.

För att komma igång, använd stegräknaren för att bedöma antalet steg du vanligen tar dagligen. Lägg sedan till 500 steg eller gå minst 2 000 steg per dag (15 minuters promenad). Varje vecka lägger du till 500 steg tills du når målet om 10 000 steg (ca 8 km eller 75 minuter) per dag.

Har du inte 75 minuter? Du behöver inte klara stegen på en gång. Genom att använda en stegräknare kan du lägga till steg under hela dagen och låta det fungera som motivation för att hitta sätt att lägga till fler steg, till exempel att ta trappan istället för hissen eller parkera din bil en bit ifrån dit du tänkt åka.

Hur många steg är en mil?

Vanligtvis går man mellan 1200 och 1600 steg på en kilometer, vilket då innebär om du tar långa steg så tar du 12 000 steg på en mil. Tar du väldigt korta steg så innebär en mil 16 000 steg.

Många brukar säga att 1300 steg är mest vanligt på en kilometer, vilket då skulle innebära 13 000 steg på en mil.

Varje steg brukar vara 60 cm till 80 cm långa kliv.

Öka intensiteten

Något som jag gör för att öka intensiteten i promenaderna är att slänga på mig viktvästen. Ibland tar jag även gåstavar vid olika promenader, framförallt i skogen. 

vanliga frågor och svar om bästa stegräknare

FAQ – Vanliga frågor om stegräknare

Vad är en stegräknare?

 • En stegräknare är en enhet som räknar antalet steg en person tar genom att detektera rörelsen av personens höfter.

Hur fungerar en stegräknare?

 • De flesta moderna stegräknare använder en 3D-axelsensor för att detektera rörelser i alla riktningar och omvandla dessa rörelser till steg.

Är stegräknare exakta?

 • Medan ingen stegräknare är 100% exakt, ger de flesta moderna enheter en relativt noggrann uppskattning av antalet steg. Faktorer som placering av enheten och gångstil kan dock påverka noggrannheten.

Var bör jag bära min stegräknare för bästa noggrannhet?

 • För bästa resultat bör du bära din stegräknare vid höften, men vissa modeller kan bäras vid handleden eller till och med i fickan.

Behöver en stegräknare GPS för att fungera?

 • Nej, de flesta stegräknare fungerar utan GPS, men GPS kan ge extra funktioner som avståndsmätning och kartläggning av rutter.

Hur många steg bör jag sikta på att ta varje dag?

 • Många experter rekommenderar 10 000 steg per dag som ett allmänt mål, men det bästa målet beror på din hälsa, kondition och individuella mål.

Kan jag använda min stegräknare när jag springer eller cyklar?

 • Medan stegräknare är designade främst för att räkna steg när man går, kan vissa avancerade modeller också spåra andra typer av aktiviteter som löpning eller cykling.

Hur länge håller batteriet i en stegräknare?

 • Det beror på modellen och hur den används, men många stegräknare kan variera från några dagar till flera månader på en enda laddning eller uppsättning batterier.

Kan jag bada eller duscha med min stegräknare på?

 • Det beror på din stegräknares vattentäthetsnivå. Många är stänktåliga men kanske inte tål att nedsänkas helt i vatten. Kontrollera tillverkarens specifikationer för din särskilda modell.

Hur ställer jag in min stegräknare för första gången?

 • Varje modell är lite annorlunda, men de flesta kräver att du ställer in datum, tid och ibland dina personliga uppgifter (som längd och vikt) för en mer exakt mätning.