viktreducering

Gåstavar med fjädring

22 januari 2024
15 minuters läsning
Gåstavar med fjädring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Att man kan använda gåstavar för att effektivisera promenaderna har väl de flesta hört talas om, men hur mycket bättre är det egentligen att promenera med stavar jämfört med utan? Och vad är gåstavar med fjädring? Det ska vi gå igenom här.


 1. Fördelar med att använda gåstavar: Gåstavar kan öka effekten av promenaden med upp till 77 procent. De kan också hjälpa till att öka pulsen, avlasta leder och muskler, avlasta knäna i nedförsbackar och aktivera en större del av kroppen under promenaden.
 2. Fördelar med gångstavar med fjädring: Fjädring är praktiskt särskilt för dem som promenerar på hårda underlag. Stavar med fjädring kan ge ett motstånd som förbättrar träningsupplevelsen.
 3. Skillnader mellan gåstavar och skidstavar: Skidstavar är inte lika flexibla eller ergonomiska för promenader som gåstavar.
 4. Välja rätt gåstavar: När man väljer gåstavar bör längden vara cirka 70 procent av personens kroppslängd, med en variation på +/- 5 centimeter. Det är också viktigt att välja stavar av hög kvalitet.
 5. Teknik för att använda gåstavar: Korrekt teknik involverar en stolt hållning, axlarna sänkta och en vinkel på ungefär 30-40 grader när man sätter stavarna i marken.
 6. Produkttips: Artikeln ger några exempel på gåstavar, inklusive Bungypump Slimline och Bungypump Power, samt extra gummifötter för användning på hårdare underlag.

Bästa gåstavar 2024

Snabb överblick av de bästa gåstavarna med fjädring som vi valt ut i år.

 1. Bäst i test gåstav med fjädring allround (vårt val): Bungypump Slimline 4 kg
 2. Bästa gåstav med fjärdring för vana stavgångare: Bungypump Power 10 kg
 3. Bästa budget gåstav: Victop Walking Poles
 4. Bästa gåstavar för äldre: Steinwood

Varför ska man använda gåstavar?

Gåstavar kan både stabilisera och effektivisera under promenaden. En del använder gåstavar för att det helt enkelt blir enklare att gå med stavar, medan andra använder dem för att de gör promenaderna effektivare.

Riktigt bra gåstavar kan faktiskt öka effekten av promenaden med upp till hela 77 procent. Det kan alltså bli en ordentlig skillnad om man väljer stavar, inte minst om man promenerar ofta.

Det finns många fördelar med att använda gåstavar vid promenader. Du får upp pulsen mer när du promenerar med stavar, gåstavarna kan hjälpa till att avlasta leder och muskler, de avlastar knäna i nedförsbackar och de ser till att större delen av kroppen aktiveras vid promenaden.

Vad säger forskningen?

Studier indikerar en ökning på mellan 20-46 %, även om en mindre studie rapporterar en ökning på så mycket som 77 % (källa: BungyPump).

Några källor till studier hittar du här nedan:

Fördelen med gångstavar med fjädring

fördelar

Även om alla gåstavar har samma syfte, så finns det olika varianter och egenskaper. En del gåstavar har till exempel fjädring, eller dämpning, vilket är väldigt praktiskt. Detta är framför allt viktigt om du ofta promenerar på hårda underlag. Vissa stavar med fjädring är utformade så att fjädringen kan stängas av när den inte behövs.

En annan fördel med gåstavar med fjädring är att de ger en annan praktisk funktion, nämligen motstånd. Om du trycker ned staven i marken så får fjädern jobba, och du får ett motstånd som gör att du får ut mer av träningen. Du kan välja mellan 4 till 10 kg motstånd.

Att välja gåstavar

Gåstavar påminner som bekant mycket om skidstavar, och precis som skidstavar kan de hjälpa till med balansen. Men faktum är att det är ganska stora skillnader mellan gåstavar och skidstavar, vilka är viktiga att veta om för att du ska förstå vikten av att ha ett par riktiga och välfungerande gåstavar. Det fungerar tyvärr inte att använda skidstavarna som gåstavar, även om det för många skulle vara en både praktisk och ekonomisk lösning. Skidstavar är inte lika flexibla som stavar för gång, och inte heller ergonomiska vid promenader.

När du ska välja gåstavar bör du tänka på längden – för att du ska hitta de bästa gåstavarna ska deras längd uppgå till ca 70 procent av din egen kroppslängd. Beroende på träningsintensiteten och var du ska använda dina stavar kan det dock variera med +/- 5 centimeter. Gåstavar kommer ofta med justerbar längd, vilket gör att du ofta kan ställa in rätt längd helt enligt din egen kroppslängd för att få bästa effekt. Se dock alltid till att dubbelkolla så att gåstavarnas längd passar för dig innan du gör ditt köp.

För att promenaderna med gåstavar ska bli så effektiva som möjligt så är det viktigt att satsa på hög kvalitet när man väljer gå-stavar. Denna typ av stavar är inte särskilt dyra, vilket gör det ännu enklare och än mer värt att investera i ett par riktigt bra gåstavar. Ser du till att köpa ett par stavar som är av hög kvalité och som är perfekt utformade enligt dina behov och din kroppslängd kan du dessutom med stor sannolikhet använda dem under lång tid framöver. Stavar med fjädring är att föredra om du ofta promenerar på hårda underlag.

Att använda gåstavar

Tekniken är viktig när man använder gåstavar. Det oavsett om du använder gåstavar utan fjädring eller gångstavar med fjädring. Hållningen ska vara stolt och axlarna sänkta. När du sätter stavarna i marken så skjuter du ifrån i en vinkel på ungefär 30-40 grader, och stavarna ska hela tiden luta bakåt. Du ska trycka ifrån ordentligt med armarna, och om stavarna har fjädring så ska fjädern tryckas ned ordentligt varje gång du sätter i den. Öka tempot lagom mycket, så att du blir lätt andfådd.

gåstavar i naturen

Stavgång är utmärkt motion som kan hjälpa till med din viktnedgång. Har du testat ett gå ner i vikt med löpning men inte sett de resultat du önskat kan detta vara ett bra alternativ att testa. Att gå med stavar är skonsamt för lederna och förbränner fler kalorier än traditionell gång. Du kan förbränna upp till 500 kalorier på bara en timme! Och det är också roligt – du får utforska nya platser samtidigt som du kommer i form. För egen del åker gåstavarna alltid fram under höstpromenaderna, men kan användas under hela året.


Gåstavar med fjädring Bäst i test

Nordic walking eller stavgång är ett naturligt sätt att gå ner i vikt. Det är en enkel och rolig aktivitet som kan hjälpa dig att komma i form samtidigt som du njuter av naturen. Du behöver inte vara en idrottare eller fitnessguru, bara någon som vill må bättre, gå ner i vikt och förbättra din hälsa. Det bästa av allt är att det inte tar mycket tid från din dag – bara 30 minuter till 1 timme per pass! Väljer du att promenera 2 timmar så kan du förbränna upp till 1000 kcal.

Nedan tipsar vi om gåstavar bäst i test för att du enkelt och smidigt ska kunna jämföra olika gångstavar och hitta din favorit. Beroende på vad du har för behov, önskemål och förutsättningar när det kommer till träning med gåstavar kan frågan om vilka stavar som är bäst i test för dig variera. Ta en titt på de olika modeller vi tipsar om nedan för att se om något av dem kan passa dig!


Från nybörjare till mer van stavgångare – Bungypump Gåstavar

Vår testvinnare:

#1 Bungypump Slimline 4 kg

bungypump slimline gåstavar med fjädring
För nybörjare till van stavgång

Fördelar

 • Ger en utmanande och effektiv träning för armar, axlar och rygg tack vare sin fjädringsmekanism och motstånd på 4 kg.
 • Har ett ergonomiskt handtag som ger en bekväm grepp och justerbar längd som passar alla användare.
 • Det justerbara motståndet gör det möjligt att anpassa träningen efter dina behov och önskemål.
 • Sköna på asfalt

Nackdelar

 • En del upplever att det kan vara lite svårt att ställa in längden på dem, medan andra tycker det är enkelt.
 • Något högt pris kanske

Gåstavar från Bungypump – För van stavgångare som vill ha mer utmaning

Bäst i test för vana stavgångare som vill ha ut maximalt resultat:

#2 Bungypump Power 10 kg

Bungypump power avancerad stavgång
För mer avancerad stavgång

BungyPump Power 10kg är en avancerad gåstav av hög kvalitet speciellt riktad till den starka och vana stavgångaren eller den vältränade som vill börja med stavgång. Med ett utmanande motstånd på 10 kg och en fjädring på 20 cm, förstärkt av BungyPump-teknologi, erbjuder den en rejäl utmaning och effektiv styrka- och konditionsträning. Dess justerbara och ergonomiskt utformade handtag garanterar komfort, medan de kraftiga handremmarna och den unika fjädringen ger skonsamhet mot armbågar och axlar. Trots ett något högre pris jämfört med andra gåstavar, är detta ett bra val för dem som önskar en intensiv träningsupplevelse och högkvalitativa stavar.

Fördelar

 • Riktar sig till vältränade individer.
 • BungyPump-teknologi för extra motstånd.
 • Justerbar och bekväm design.
 • Sköna på asfalt.
 • Skonsam fjädringsmekanism för armbågar och axlar.
 • Högkvalitativa och effektiva för intensiv träning.

Nackdelar

 • Något dyrare än andra gåstavar.

Extra gummifötter till Bungypump gåstavar

Om du inte bara vill gå i skogen och på mjukt underlag rekommenderar vi att köpa till extra gummifötter till Bungypump gåstavar.

Dessa gummifötter bör du använda på asfalt och hårdare underlag.

Hopfällbara gåstavar till absolut budgetpris – under 300 kr

Victop Walking Poles

Victop Walking Poles är tillverkade av högkvalitativ aluminiumlegering, vilket gör den mycket lätt men extremt hållbar. Dessa gåstavar med justerbar längd i 2-pack är utformade för vandring, trekking, bergsklättring och camping. De har ett snabbkopplingssystem så att du enkelt kan justera längden när det behövs!

Det stötdämpande systemet är idealiskt för långdistanspromenader eller vandringar i svår terräng. Spetsarna är också tillverkade med antichockgummi för att undvika skador om de träffar hårda ytor.

Den här uppsättningen vandringsstavar är utrustad med bekväma skumhandtag som ger dig ett säkert grepp även i våta terränger. Enligt oss bäst i test av gåstavar i budgetklassen.

amazon SE

Justerbara gåstavar billigt – Bästa gåstavar för äldre

Steinwood

Steinwood Premium 100 % kol Nordic Walking Stick är en högkvalitativ, lätt och hållbar gåstav.

Dessa stavar är tillverkade av 100 % kol vilket gör dem lätta i vikt och starka i konstruktionen. Det justerbara skaftet gör att käppen kan justeras mellan höjder på 65 cm. De ergonomiskt formade handtagen av äkta kork möjliggör trevliga och omfattande vandringsturer. Gummi på handtagets undersida minskar stötarna på handen. Det ingår även en bärväska. Ett mycket bra alternativ för alla åldrar, men kan absolut rekommenderas som gåstavar till äldre.

amazon SE

Vandringsstrumpor

Vad är det för fördelar med att använda vandringsstrumpor?

Vandringsstrumpor är ett utmärkt sätt att hålla fötterna bekväma och torra när du är ute på vandringsleden. De kan också hjälpa till att förebygga blåsor! Det finns många olika typer av vandringsstrumpor. Vissa har dämpning för komfort, andra erbjuder skydd mot luktframkallande bakterier och vissa har till och med kylteknik för att hålla fötterna svala under varma vandringar i varmare klimat. Vandringsstrumpor finns i olika tjocklekar, färger och material så det är inte svårt att hitta en som passar dina behov bäst. Ta del av våra tips av vandringsstrumpor bäst i test för att hitta dina nya favoriter!

Danish Endurance

Danska Endurance Running socks for long distances, 3 pack, för män och kvinnor, antibubbel, vadderade atletiska vandringsstrumpor med kompression av fotvalvet.

Dessa vandringsstrumpor är perfekta för löpning i både kallt och varmt väder. De ger den perfekta dämpningen utan att orsaka blåsor eller varma punkter. Materialet är andningsbart så att du kan springa eller promenera bekvämt när det är varmt ute och när det är kallare håller de fötterna varma samtidigt som de ger utmärkt komfort.

amazon SE
Vandringsstrumport från Danish Endurance
Finns i många olika färger och storlekar från 35 till 47


FAQ om gåstavar

Varför fjädrade gåstavar?

För dig som vill gå och träna med gångstavar utan att riskera skador, smärta eller onödiga problem i armbågar och axlar bör med fördel använda gåstavar med fjädring. Gåstavarnas fjädrade uppbyggnad bidrar till att de stumma stötarna avlägsnas vilket bidrar till en mer skonsam och behaglig träning. Dessutom ser fjädringen till att även höfter och knän avlastas och skonas från hårda och påfrestande stötar. Att träna med stavar med fjädring är bra på många sätt.

Vilka gångstavar är bäst?

Vilka gåstavar som är bäst i test ser olika ut från person till person. I vårt test av bästa gåstavar kom vi snabbt fram till att Bungypump Slimline är ett perfekt alternativ för dig som nybörjare som vill komma igång med stavgång, medan Bungypump Power är det bästa alternativet för den vana stavgångaren som vill få lite mer utmaning. Bäst i test gåstavar i budgetklassen är utan tvekan Victor Walking Poles. Utgå från dina personliga behov, önskemål och förutsättningar vid val av gåstavar för att hitta det bästa alternativet för dig.

Hur ska man gå med Bungypump stavar?

Det viktigaste att tänka på när du ska gå med Bungypump stavar är att vara rakt i ryggen och ha blicken riktad rakt fram samtidigt som du spänner/ drar in magen och sänker axlarna. Tänk också på att det är axelleden som ska jobba när du använder gåstavar, inte armbågsleden. Detta gäller oavsett om du köper stavar utan fjädring eller stavar med fjädring. Därav är det viktigt att du håller armen lätt vinklad och att hela armen hänger med i pendelrörelsen. Detta uppnår du om din gångstav lutas lite snett bakåt, i ungefär 45 graders vinkel.

Vad ska man tänka på när man köper stavar (för gång)?

För att dina gåstavar ska bidra till effektiv men skonsam träning, utan onödig belastning, är det framförallt viktigt att du tänker på stavarnas längd. En bra regel att gå efter är att stavarnas längd bör utgöra ca 70% av din egen kroppslängd. Många av de gåstavar som finns på marknaden är dock justerbara på något sätt, exempelvis hopfällbar eller vikbar. Du kan därmed ofta justera stavarnas längd efter behov. Det är ofta bara de billigaste modellerna som saknar denna funktion. Ska du använda dina gåstavar i tuffare terräng eller på hårt underlag rekommenderas också att du köper gångstavar med fjädring.