viktreducering

Kokosgelé för Viktminskning: Ett Hälsosamt Mellanmål

11 januari 2024
6 minuters läsning
Kokosgelé för Viktminskning: Ett Hälsosamt Mellanmål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Har du någon gång varit i Asien, exempelvis i Thailand, då känner du säker till Kokosgelé som ofta används i dessert. Det kan räcka med att gå till en thai restaurang i Sverige eller olika asiatiska butiker för att hitta denna goda kokosgelé som är utmärkt till dessert. Själv har jag börjat bland kokosgelé kuber med hallon, jordgubbar, blåbär och mjölk till mitt mellanmål. Men visste du att kogosgelé även är utmärkt att använda i din viktminskningsplan. I denna artikeln ska vi gå in mer på detta.

Enligt näringsfysiologers forskningsresultat innehåller 100g kokosgelé endast cirka 92 kalorier, vilket visar att kaloriinnehållet i kokosgelé inte är särskilt högt. Dessutom innehåller kokosgelé 1g protein, inget fett och 15g kolhydrater.

Med tanke på detta kaloriinnehåll, blir man tjock av att äta kokosgelé?

Enligt kostexperter behöver en genomsnittlig vuxen konsumera cirka 2000 kalorier per dag för att upprätthålla kroppens funktioner. Om du äter 3 måltider om dagen motsvarar det ungefär 667 kalorier per måltid.

Själv brukar jag blanda kokosgelé i gröt och ibland gör jag en fruktmix med hallon, nata de coco (kogosgele), jordgubbar och blåbär med mjölk

skribent
nata de coco

Kokosgelé innehåller däremot bara 92 kalorier per 100g. Denna mängd kalorier är mycket lägre än vad kroppen behöver för en måltid. Därför kan vi dra slutsatsen att man inte blir tjock av att äta kokosgelé. Tvärtom kan det vara mycket stödjande i en viktminskningsdiet.

Detta beror på att kokosgelé inte bara är lågt i kalorier, utan också rikt på fiber och innehåller varken fett eller kolesterol. Det rika fiberinnehållet i kokosgelé hjälper dig att känna dig mätt snabbare och håller dig mätt längre efter att du ätit, vilket hjälper dig att minska intaget av andra livsmedel.

Dessutom bidrar mikronäringsämnen och vitaminer i kokosgelé till att stärka immunförsvaret och främja kroppens ämnesomsättning. Det är särskilt effektivt för att stödja förbränningen av överflödigt fett.

Om du äter kokosgelé som mellanmål eller på eftermiddagen kan det även hjälpa dig att minska hunger och trötthet. Det belastar dig inte med för många kalorier, vilket hjälper dig att bibehålla din vikt.

Även om det har en mycket god effekt på viktminskning, för att dra full nytta av viktminskningsfördelarna med kokosgelé måste du konsumera det korrekt:

 • Ät inte bara kokosgelé eller ersätt huvudmåltiden med det. Kombinera det istället med en balanserad kost.
 • Ät inte mer än 50g kokosgelé dagligen.
 • Ät inte kokosgelé innan du går till sängs, då det kan leda till magbesvär.
 • Tillsätt inte socker när du äter kokosgelé. Om du gör ditt eget kokosgelé hemma bör du begränsa sockret.
 • Förutom att äta kokosgelé bör du även kombinera det med regelbunden motion för bästa viktminskningseffekt.

Observera: Förutom att vara uppmärksam på hur man äter kokosgelé för att gå ner i vikt, behöver du också vara noga med att köpa den från en pålitlig försäljningsplats. När du köper den måste du noggrant undersöka ingredienser, etiketter, bäst-före-datum, … för att säkerställa att kokosgelén inte skadar din kropp, de kan innehålla tillsatt socker och konserveringsmedel.

Nata de coco

Nata de coco är en kompletterande matvara som härstammar från kokosvatten. Bakterier används i processen, sedan går det igenom en fermenteringsfas med prebiotika, vilket bildar en gelé eller cellmembran med en hög halt av mikroskopiska kostfibrer “Nano Fiber”, mycket starka och motståndskraftiga.

Nata de coco är känt på spanska som Sebainatare, vilket översatt till latin blir Natare, vilket betyder flytande. Nata de coco har sitt ursprung på Filippinerna och har blivit en av de mest populära ingredienserna i maträtter och desserter i flera länder.

Ingredienser och fördelar:

Kokosvatten innehåller mineraler och vitaminer som gynnar kroppen. Så har resultatet av fermentering några fördelar? Ja, nata de coco är resultatet av fermentering av kokosvatten med hjälp av bakterier.

Innehållet i en dos på 100 gram är följande:

 • Vatten = 80%
 • Fett = 20 gram
 • Fosfor = 2 mg
 • Kalorier = 146 kalorier
 • Järn = 0,5 gram
 • Kolhydrater = 20 gram
 • Kalcium = 12 mg

Fler hälsofördelar med kokosgelé nata de coco

Favoritprodukt bland barn

Barn är bland de som älskar nata de coco. Den söta smaken och dess unika textur gör den mycket god och behaglig. Konsumtionen av vitaminer B1, B2 och vitamin C, som finns i kokosgrädden, är utan tvekan mycket fördelaktig för att förbättra barnens immunförsvar, vilket skyddar deras utveckling och tillväxt.

Säker för diabetiker

Nata de Coco kan konsumeras av personer med diabetes. Så länge det konsumeras i rätt mängd och form, och inte i överflöd, för att inte påverka blodcirkulationen och inte påverka blodsockernivån.

Säker för din diet

Är nata de coco säker för de som följer en diet?

Ja, det är säkert. Om vi tittar på det antal kalorier som nata de coco innehåller kommer det säkerligen inte att påverka dem som följer en diet. Så för de som följer en diet är det ganska säkert att konsumera nata de coco. Dessutom har det fördelar med kokosnöt.

Nata de Coco med högt fiberinnehåll

Nata de coco har en hög nivå av fiber, och det kan till och med hjälpa till att framgångsrikt stödja dietprocessen. Eftersom fiberinnehållet i nata de coco absorberar kolhydrater rekommenderas det att inkludera det i din diet.

Vart kan man köpa Nata de Coco eller kokos gelé kuber?

Online är det ganska så svårt att hitta någon som säljer de här kokoskuberna. Enklast är att gå in i en asiatisk livsmedelsbutik. Exempelvis brukar jag handla hos Saigon Food i Göteborg. Tyvärr går det bara handla online som företagskund, men butiken är öppen för alla.

Slipp trängas i butiken med Picsmart! 🛍️

Snabbt & Bekvämt: Picsmart låter sina shoppers handla åt dig direkt från butikshyllorna. Känslan är precis som om du själv valt ut varorna!

 • Inga Överraskningar: Hos Picsmart betalar du samma pris som i butiken, utan undantag.
 • Flexibel Leverans från 49 kr: Picsmart levererar dina varor samma dag – när det passar dig. Dessutom kör de alltid fossilfritt!
 • Stort Utbud: Med över 10,000 dagligvaror att välja på, varför begränsa dig?
 • Matinspiration: Upptäck över 90 läckra recept genom Picsmart och få ingredienserna levererade samma dag – utan bindningstid.

📍 Picsmart levererar i: Stockholm (innanför tullarna, Bromma, söderort inkl. Huddinge, Sundbyberg, Solna), Malmö stadskärna samt i Skanör-Falsterbo, Höllviken och Vellinge.

Kom igång med Picsmart idag!

Tillverka nata de coco hemma DYI

Ingredienser:

 • Kokosvatten
 • Socker
 • Vinäger eller en syrakälla
 • Bakteriekultur (vanligtvis Acetobacter xylinum)

Här är de grundläggande stegen:

 1. Förbered kokosvatten: Först och främst måste du ha färskt kokosvatten. Detta kan antingen vara direkt från färska kokosnötter eller kommersiellt förpackat kokosvatten.
 2. Blanda kokosvatten och socker: Blanda kokosvattnet med socker. Förhållandet mellan kokosvatten och socker kan variera beroende på din föredragna sötma, men vanligtvis använder man omkring 100 gram socker per liter kokosvatten.
 3. Tillsätt syra och bakteriekultur: Tillsätt någon form av syrakälla, som vinäger eller citronsaft, samt en bakteriekultur (Acetobacter xylinum är vanligtvis använd). Syran och bakterierna hjälper till att initiera fermenteringsprocessen och omvandla kokosvattnet och sockret till nata de coco.
 4. Låt det fermentera: Placera blandningen i en ren behållare och täck den med ett lock eller en trasa för att förhindra förorening. Låt det sedan stå i rumstemperatur och fermentera i flera dagar eller veckor, beroende på önskad konsistens. Under denna tid bildar bakterierna en geléliknande struktur i kokosvattnet.
 5. Övervaka och smaka: Under fermenteringen bör du regelbundet övervaka blandningen och smaka på den för att avgöra när den har nått önskad smak och textur.
 6. Förvara och använd: När nata de coco har nått den önskade konsistensen kan du förvara den i kylskåpet. Du kan använda den som en ingrediens i desserter, sallader eller som en söt tillägg till olika rätter.