viktreducering

Lyftarbälte Bäst i Test 2024

21 januari 2024
10 minuters läsning
Lyftarbälte Bäst i Test 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Kärt barn har många namn brukar man ju säga. Det gäller även för lyftarbältet, som utöver lyftarbälte även kan kallas för tyngdlyftarbälte, styrkebälte, gymbälte och lifting belt. Detta just av den anledningen att bältet kan användas till så många olika saker och i många olika situationer. Framförallt är bältet anpassat för att använda då du ska göra tunga lyft och klara av mer vikt – tack vare bältet får du extra mycket stöd och stadga vilket både underlättar lyftet, minskar risken för att du skadar dig, och så skyddar det de olika kroppsdelarna som påfrestas mest, framförallt din rygg.

Nedan ger vi dig tips på bästa träningsbältet inom olika kategorier. Förhoppningsvis kan du med våra tips, råd och den information vi delar med oss hitta det tränings- eller lyftarbälte som passar dig bäst. Läs mer för att hitta din favorit!


Bäst i Test träningsbälte 2024

Bästa lyftarbälte 2024

Snabb överblick av de bästa träningsbälten som vi valt ut i år.

 1. Bästa träningsbältet allround (vårt val): Lyftarbälte Aware
 2. Bästa träningsbälte budget: Better Bodies Weight Lifting Belt
 3. Bästa slitstarka viktlyftningsbälte: Schiek Competition Power Belt Dual Prong
 4. Mest för pengarna, smidigaste bälte i äkta läder: Lever lyftarbälte Thunder Fitness
 5. Bästa mjuka professionella lyftarbältet: GASP Gear GASP Lifting belt 
 6. Bästa professionella lyftarbälte för tävling: Titan Support Systems TITAN Toro Action belt
 7. Billigaste träningsbälte: C.P Sports Lifting Belt black 

#1 Bästa träningsbältet allround – Lyftarbälte Aware

Detta lyftarbälte från Aware är enligt oss, och väldigt många andra, helt klart är det allra bästa träningsbältet på marknaden. Det är av hög kvalitet, otroligt kraftigt och tål mycket. Detta är också ett tyngdlyftarbälte som ger sig bra stöd och stadga när du ska göra tunga lyft där det finns en risk att ryggen tar skada. Bältet är 13 mm tjockt och mäter 10 cm i bredd.

Tack vare att detta träningsbälte är tillverkat av läder känns det mjukt och bekvämt runt magen utan att dess stadga eller tålighet påverkas. En funktion som gör det extra smidigt och behändigt att använda är låsfunktionen och dess justerbara snabbfäste. På så sätt kan du enkelt anpassa storleken efter din kropp och behov.

Spännet av metall är också en snygg detalj. Vi är riktigt nöjda med det här träningsbältet – det håller mycket hög kvalité och kommer trots det till ett relativt lågt pris. Frågar du oss är Lyftarbälte Aware träningsbälte bäst i test 2024!

Lyftarbälte Aware nr 1 - lyft mer vikt

FRI FRAKT OCH FLERA OLIKA STORLEKAR!


#2 Bästa träningsbälte budget: Better Bodies Weight Lifting Belt

Om du letar efter ett pålitligt träningsbälte av hög kvalitet till ett överkomligt pris är viktlyftningsbältet från Better Bodies ditt bästa alternativ. Sedan 1980 har detta företag levererat överlägsen träningsutrustning och deras viktlyftningsbälte uppfyller dessa förväntningar perfekt.

Vårt träningsbälte är anatomiskt utformat för ultimat komfort och stabilitet och har en fantastisk passform.

Mockatyget i nära kontakt med kroppen ökar komforten, medan hela läderbältet är både andningsbart och välventilerat. Dessutom ger läder ett exceptionellt stöd tack vare sina naturligt styva och tåliga egenskaper.

Viktlyftsbältet är otroligt hållbart och lämpar sig för flera olika övningar. I jämförelse med de andra bälten som vi har testat sticker detta bälte verkligen ut bland dem alla! Om du är nybörjare på konturskurna bälten kan det dock ta lite tid att vänja sig vid att bära det.

Om du är nybörjare på att bära bälte när du tränar kan det dock vara lite obekvämt i början. Du kan vara säker på att spännet inte kommer att stå i vägen för dina rörelser under träningspassen!

Better Bodies lyftarbälte bäst i test budget

#3 Bästa slitstarka viktlyftningsbälte: Schiek Competition Power Belt Dual Prong

Schiek Competition Power Belt Dual Prong är även det ett riktigt bra träningsbälte som ser till att du inte skadar varken rygg eller andra kroppsdelar då du ska lyfta tyngre vikter exempelvis vid knäböj och marklyft. Bältet är tillverkat av ett slitstarkt och tåligt material i mocka som förlänger hållbarheten och breddar användningsområdena.

Detta träningsbälte är 9 mm tjockt och 10 cm brett. I och med att dess spänne är utformat med dubbla öglor känns det tryggt, säkert och stadigt att använda i alla olika lägen. Man känner tydligt att det är tillverkat av hög kvalitet och att det är utformat för att du ska kunna klara mer.

Bältet ska se till att din träning blir mer effektiv, samt att du får tillräckligt med stöd och stabilitet när du ska göra ditt lyft. På så sätt kommer du kunna lyfta ännu lite tyngre och göra olika övningar utan risk för skada och smärta. Du får extra bra stöd i ländryggen just för att dina lyft ska kännas lite lättare, mer avslappnade och mindre skadliga. Detta är ett mycket bra träningsbälte som de flesta kan använda.

Sheik Competition Power Belt

FRI FRAKT OCH FLERA OLIKA STORLEKAR!


#4 Mest för pengarna, smidigaste bälte i äkta läder: Lever lyftarbälte Thunder Fitness

Detta träningsbälte från Thunder Fitness håller mycket hög kvalitet för tunga lyft. Med det mycket effektiva “lever” spännet på det här bältet kan du dra åt det snabbt, enkelt och säkert. Det är ett pålitligt lyftbälte som kan användas även för de tuffaste lyften under knäböj och marklyft med fullständigt förtroende!

Är du intresserad av att spara pengar på ett bälte utan att tumma på kvaliteten? Då är detta träningsbäte ca 1200 kr billigare än SBD, och dess spänne fungerar utmärkt! Dessutom gör snabbspännet att det är lättare än någonsin att byta från en outfit till en annan. Jag kan med säkerhet säga att efter att ha använt den här produkten kommer jag inte att gå tillbaka till bälten utan snabbspännen igen. Rekommenderas starkt som ett prisvärt alternativ till märkesprodukter!


#5 Bästa mjuka professionella lyftarbältet – GASP Gear GASP Lifting belt 

GASP Gear GASP lifting belt är ett perfekt alternativ för dig som vill ha ett lite mjukare träningsbälte. Trots att det är lite mjukare, något formbart och mycket behagligt ger det dig gott om stöd och support då du ska genomföra tunga lyft. Dess material i läder är framförallt det som gör bältet så flexibelt, anpassningsbart och stadigt på samma gång.

Vi gillar också just det faktum att detta är ett av alla de träningsbälten där lädret formar sig efter din kropp och användning – ju mer du använder bältet desto bättre anpassar det sig efter din kropp. På så sätt kan du hela tiden maximera såväl din komfort som effekten av din träning, samt anpassa användningen beroende på hur du vill lyfta och om du vill lyfta mer eller mindre.

Det här är ett träningsbälte som kan användas såväl vid professionella träningssammanhang som vid vardaglig träning. Med andra ord kan det användas av de flesta, anpassas efter behov utan problem och håller i alla år. Kort sagt en mycket bra investering som kommer göra dig gott på många sätt. Bältet har ett stort, snyggt spänne med 2 pinnar, samt 9 hål för flexibel passform.

Gasp lyftarbälte - lyft riktigt tungt

FRI FRAKT OCH FLERA OLIKA STORLEKAR!


#7 Bästa professionella lyftarbälte för tävling – Titan Support Systems TITAN Toro Action belt

Tävlar du inom tyngdlyftning, eller har du planer på att göra det? Då kan detta tyngdlyftarbälte vara ett mycket passande val för dig. Detta är nämligen specifikt utformat för att användas i just tävlingssammanhang, där bältet ska ge dig extra mycket stöd och stadga oavsett hur tungt du ska lyfta. Träningsbältet är tillverkat i USA och håller högsta kvalitet just för att du ska få den hjälp du behöver.

En stor fördel med just den här modellen är att det är rätt mjukt och följsamt samtidigt som det tål tunga vikter och stora lyft. På så sätt anpassar sig bältet väldigt bra efter din kropp och just dina behov, samtidigt som det ser till att du inte skadar dig om du ska göra svåra knäböj eller tunga marklyft. Bältet är enkelt och smidigt att använda tack vare dess “action-lever” spänne, som också är snyggt och maffigt!

Titan Toro Action Belt - lyft riktigt tungt

FRI FRAKT OCH FLERA OLIKA STORLEKAR!


#7 Billigaste träningsbälte budget – C.P Sports Lifting Belt black 

För dig som vill köpa ett bra lyftarbälte utan att behöva spendera flera hundra kronor kan vi verkligen rekommendera denna modell från C.P Sports. Deras Lifting belt anses nämligen vara ett mycket bra budgetalternativ, som trots ett lågt pris håller hög kvalitet och ger dig den stadga och det stöd du behöver vid tunga marklyft och knäböj.

Träningsbältet är tillverkat av 100% äkta läder och känns därmed både formbart, bekvämt och slitstarkt. Oavsett när, var och hur du vill få hjälp av ditt träningsbälte kommer detta Lifting belt ge dig det. Dessutom är bältets design mycket snygg, och så är det stoppat för att öka komforten. Det är också utformat som extra brett just vid magen för att du ska få extra mycket stöd där.

C.P sports lifting belt

FLERA OLIKA STORLEKAR!


Träningsbälte med hantel

FAQ träningsbälte

När ska man använda ett träningsbälte?

Vi skulle rekommendera dig att använda ett träningsbälte om du håller på med, ska eller planerar att komma igång med tyngdlyftning i någon form. Det alltså oavsett om det är i professionella sammanhang eller i din vardagliga träning. Speciellt bra är det då du ska göra tunga lyft i knäböj eller marklyft. Med ett träningsbälte får du stöd och stadga runt rygg och bål, vilket inte bara gör att du presterar bättre utan även minskar risken för att du skadar dig.

Varför ska man använda ett tungdlyftarbälte?

Den främsta anledningen till att du som lyfter tunga vikter ska använda ett tränings- eller lyftarbälte är just för att du inte ska skada dig när du gör lyften. Detta gäller framförallt om om du ska göra riktigt tunga lyft. När du gör sådana riktigt tunga lyft finns det nämligen en risk för att man under lyftet råkar släppa på båltrycket, vilket i sin tur då kan resultat i ryggskador och smärtor.

Har du istället ett träningsbälte runt rygg och mage får du bättre stöd och stabilitet i dina lyft och därmed minskar risken för skada. Du kommer även att få mer effekt av din träning om du använder dig att ett bra bälte. Viktigt att nämna är dock att du använder ett bälte som är anpassat efter din träningstyp, de vikter du tänkt lyfta, samt den styrka du själv har.

Att tänka på vid köp av träningsbälte

För att ditt köp av träningsbälte ska bli så bra som möjligt finns det vissa saker du bör tänka lite extra på. Trots att många av de bälten som finns på marknaden idag är väldigt lika och fungerar riktigt bra finns det vissa faktorer som skiljer sig åt mellan olika modeller. Dessa faktorer kan i sin tur vara avgörande för vilket bälte som passar dig bäst! Det går även kolla efter begagnande bälten exempelvis hos Tradera.

 • Material
 • Storlek
 • Kvalitet
 • Fäste
 • Pris

Vad ska jag tänka på när jag ska göra ett tyngdlyft?

Om du ska göra ett tyngdlyft eller lyfta tyngre vikter är det såklart även väldigt viktigt att du är medveten om hur man gör ett sådant på rätt sätt. Där finns det lite olika metoder och tankesätt att se till beroende på hur man ska träna, när och var man ska träna, osv.

Överlag är det dock viktigt att tänka på följande:

 • du bör alltid träna upp en grundläggande bålstyrka innan du testat tyngdlyftning
 • se till att skapa ett buktryck genom att dra in luft i magen, samtidigt ska du spänna magmusklerna
 • anpassa vikterna efter din egen kropp och styrka
 • ta hjälp av kunniga för att få till rätt teknik
 • anpassa val av tyngdbälte efter din kunskap och erfarenhet
 • se aldrig träningsbältet som det enda redskapet som krävs vid tyngre lyft

Knäböj och marklyft

Knäböj ansågs en gång i tiden vara farliga och onödiga för musklerna i underkroppen, men det förändrades när styrkelyftsentusiaster upptäckte deras potential. De insåg hur kraftfulla dessa enkla övningar kan vara för att bygga starka ben!

Knäböjningar kommer alltid att vara en av de mest populära övningarna som finns. De är ett enkelt och effektivt sätt att få benmusklerna, bukregionen (som hjälper till med hållningen) och de sätesrelaterade funktionerna tränade på en och samma gång! Var bara uppmärksam: knäböjningar kan också lätt leda till skador om de utförs felaktigt, så se till att alla form- eller längdjusteringar godkänns av ett proffs i förväg.

Marklyft eller dödslyftning tränar inte bara under- och överkroppen, utan ger också fördelar för konditionen. När du gör övningen utöver knäböj eller någon annan form av tyngdlyftning för den delen – får båda händerna ett intensivt träningspass vilket innebär större greppstyrka!

marklyft och dödslyft

Kategorier