viktreducering

Måltidsersättning – vilka är de bästa VLCD och LCD produkterna på marknaden?

11 januari 2024
12 minuters läsning
Måltidsersättning – vilka är de bästa VLCD och LCD produkterna på marknaden?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Det finns mängder av olika måltidsersättningar på marknaden både som bars och som bantningspulver som blandas till en shake.

Det vanligaste sättet att gå ner i vikt är att minska kaloriintaget och samtidigt öka den fysiska aktiviteten. Det kan dock vara svårt för många att upprätthålla denna regim på grund av hunger, sug och låga energinivåer. En måltidsersättning ska ersätta ett ordinarie mål mat som lunch eller middag. Anledningen till att välja en måltidsersättning kan vara att man vill gå ner i vikt och/eller att man har ont om tid och inte hinner äta en hel måltid.

Det har visat sig att ett ökat proteinintag i kosten är fördelaktigt för viktnedgång, mer än att minska kolhydrater eller fett. Detta beror på att kroppen förbränner mer energi när den bearbetar proteiner än när den bearbetar kolhydrater och fetter, på grund av deras mindre storlek och större kemiska komplexitet.

Hur fungerar måltidsersättning?

Meningen med måltidsersättning är att man ska få i sig så lite kalorier att man snabbt tappar vikt utan att känna sig hungrig eller drabbas av sötsug.

Det bekväma med måltidsersättningar är att någon har räknat ut exakt vilka näringsämnen som kroppen behöver så att man kan vara trygg i att man inte får näringsbrist. Det kan vara svårt att uppnå med ”vanlig mat”.

bantarsoppa utmärkt och gott att värma
Bantarsoppa utmärkt och gott att värma upp

Kalorier är den lättaste formen av energi för kroppen, särskilt socker. Kroppen är lat och väljer därför att hämta sin energi på enklaste sätt.

Om man utesluter en stor den av kalorierna måste kroppen hämta energi från annat håll. Det gör kroppen genom att ta fett och omvandla det till energi. Detta kalas ketos och det finns mängder av dieter som är designade för att du ska uppnå ketos. Måltidsersättningar är ett sätt.

Väljer man måltidsersättningar med högt proteininnehåll kan man få kroppen att behålla musklerna samtidigt som den bryter ner fettet. Annars är risken stor att kroppen minskar muskelmassan också eftersom muskler behöver mycket energi.

Måltidsersättning är tänkt att antingen användas under en begränsad period (max tre veckor om man inte äter någon annan mat) eller för att ersätta ett eller flera mål under dagen.

Hur fungerar pulverdiet och bantningspulver?

Många använder pulverdiet felaktigt och det är bland annat därför bantningspulver fått ett dåligt rykte!

Men många bantningspulver innehåller även för lite protein, vilket gör att muskelmassa och organ tar mer stryk än de skulle och fettförbränningen uteblir, eftersom ämnesomsättningen minskar. Därför finns det stor risk att man istället går upp mer i vikt efter avslutad pulverdiet, då matsuget ökar markant.

Med rätt pulverdiet så är denna diet fantastisk, då grundtanken är klockren, dvs att få i sig alla livsviktiga näringsämnen i ett pulver som ger mycket få kalorier!

Bantningspulver ska täcka dagsbehovet av protein, vitaminer, mineraler och kostfiber, så att du kan avstå helt från vanlig mat.

fördelar

Fördelar med pulverdiet

Pulverdiet är det snabbaste sättet att komma igång med viktminskningen. I genomsnitt kommer du gå ner 1,0-2,5 kg, men kan gå ner hela 5,5 kg per vecka.

Pulverdiet ger betydligt snabbare resultat än exempelvis 5 2 dieten. Vill du gå ner mycket i vikt är pulverdieten det bästa alternativet.

Pulverdieten är också det bästa alternativet om du vill nå snabba resultat, exempelvis inför beachsäsongen.

nackdelar

Nackdelar med pulverdiet

Dieten kan inte vara för evigt vilket innebär att du måste bygga upp nya kostvanor, exempelvis kan du efter avslutad pulverdiet gå över till GI metoden.

Om du inte börjar med nya kostvanor och motion så kommer du snabbt gå upp i vikt efter avslutad pulverkur.

Bantarsoppa och soppdiet

soppdiet förbränn kalorier snabbare

Soppdieten eller bantarsoppa brukar ofta förknippas med kålsoppan. Kålsoppan kallas också för sjukhussoppan och dieten för sjukhusdieten, men det finns även soppdiet i pulverform som endast innehåller ca 200 kcal. 

Du kan går ner i vikt väldigt fort med bantarsoppa, upp till mellan 4 – 7 kg per vecka. Som oftast går det äta så mycket som man orkar och ändå nå resultat, eftersom ingredienserna bränner kalorier snabbare än nya produceras. 

Vilka sorters måltidsersättning finns på marknaden?

Det finns en stor mängd måltidsersättningar på marknaden. De vanligaste just nu är:

LCD betyder Low Calorie Diet

Denna måltidsersättning har lite fler kalorier än VLCD produkterna men finns i fler varianter än pulvershakes. I den här kategorin finns olika bars, puddingar och varma soppor och andra måltider.  De här produkterna passar bra att ersätta ett eller flera mål mat om dagen men passar inte så bra som enda näringskälla.

Modifast bantningssoppa är ett exempel på en LCD produkt

Innehåller endast 213 kalorier och bantarpulvret kan användas i dryck, uppvärmd soppa till 60 grader, pudding och gröt

modifast bantarsoppa

Bästa proteinbar

Svårt att säga direkt vilken som är bästa proteinbar. Smaken är en viktig del och smaken är som baken. Det finns också väldigt stor variation av ingredienser i olika proteinbars, vilket gör att vissa är bättre och andra är sämre och mer åt godishållet.

Barebells proteinbars anser många är den bästa och godaste proteinbaren. Denna kostar dock mer och det finns även billigare proteinbars som är populära och goda.

Proteinbarslådor

Nedan hittar ni några av de proteinbarslådor som vi tycker smakar godast och innehåller bra sammansättning av proteiner och ingredienser. 

VLCD står för lågkaloridiet vilket är förkortning av Very Low Calorie Diet

De flesta VLCD pulver är framtagna med ett optimalt näringsinnehåll för att du ska kunna äta bara pulvershakes, dvs en pulverdiet i upp till tre veckor. Du kommer få i dig en begränsad mängd kalorier (energi) som kroppen  använder varje dag. Detta kalori-intaget räcker inte för att tillgodose kroppens energibehov, så att kroppen börjar bryta ner sina egna fettlager och muskelvävnader för att producera energi, vilket resulterar i viktminskning. Med hjälp av VLCD diet är ungefär tre fjärdedelar av vikten du tappar kroppsfett och en fjärdedel är muskler, när minst 50 g protein konsumeras varje dag.

Äter du fem shakes om dagen får du i dig ca 800 kalorier. En kvinna bör äta ca 2000 kalorier per dag så med ett underskott på 1200 kalorier är det inte så konstigt att kroppen börjar leta kalorier på annat håll.

Mycket lågkaloridieter/lågenergidiet (på svenska) eller VLCD är konstgjorda formler, vanligtvis i flytande form.

Denna pulverdiet eller bantningspulver ersätter all mat du brukar äta. Regeln är att du ska ligga på 800 kalorier eller mindre per dag och ändå få i dig nödvändiga proteiner, kolhydrater, essentiella fettsyror och det rekommenderade dagliga intaget av vitaminer, mineraler och elektrolyter. Detta är den diet som du går ner vikt med absolut snabbast.

National Institute for Clinical Excellence (NICE) rekommenderar användning av VLCD på kort sikt tillsammans med en kalorifattig diet (till exempel 2-4 dagar per vecka) hos personer med mycket fetma, som har nått en viktminskningsplatå.

VLCD rekommenderas endast i högst 12-16 veckor eftersom det inte finns någon bra forskning publicerad om att använda denna pulverdiet som enda näringskälla en längre tid än detta.

Eftersom du inte kan äta VLCD för evigt så krävs en återmatningsperiod efter avslutad diet. I återmatningsperioden så introduceras maten långsamt. Var noga med att följa denna rekommendation när du har slutfört VLCD dieten.

Återmatningsperioden hjälper till att förhindra förändringar i vätske- och elektrolytbalans i kroppen och förhindrar magsmärta och kramper. Tidsperioden hjälper också till att anpassa ätbeteendet till din nya  kroppsvikt. Återmatningsperioden kan också bidra till att minska vikten ännu mer.

Hur länge varar återmatningsperioden?

Tidsperiod varar vanligtvis 3 till 8 veckor. Att fortsätta prata med en dietist eller annan sjukvårdspersonal kan hjälpa dig att sakta ändra dina hälsosamma matvanor och välja en mer hälsosam livsstil som du kan behålla.

Dietprotein

Detta är protein i form av pulver som blandas till shakes. En del bakar kakor av pulvret. Kladdkaka på chokladproteinpulver är jättegott. Dietproteinpulver är ett komplement till övriga dietprodukter. Det gör att kroppen låter bli att minska ner mängden muskler när den inte får så mycket kalorier.

dietprotein måltidsersättning

VLCD produkter och LCD produkter

Här följer en recension av de ledande shakerna, barsen och måltiderna på marknaden.

dietprotein måltidsersättning bars

Allévo VLCD och LCD

Allévo har olika LCD bars som ersätter en hel måltid. Perfekt för den som har ett pressat schema och inte hinner sitta ner och äta lunch. Allevo bars finns i flera olika sorter, som är laktosfria också. Dessa Allevo bars är ämnade att ersätta ett eller två mål mat om dagen men måste kompletteras med ”vanlig” mat.

Allévo har även flera olika VLCD pulver som blandas med valfri mjölk (går alltså att göra laktosfria) till en god shake. Dessa shaker kan ätas fem gånger per dag under upp till tre veckor för att kickstarta en viktnedgång. Om man är lat och inte orkar skaka ihop sin egen shake finns det flera färdiga shaker att köpa som är enkla att ta med i ryggsäcken eller handväskan.

Allévo har även soppor som är varm mat. Detta gör att det känns som om man äter ”riktig mat och många upplever att det är lättar att hålla sig till dieten då. Detta gör att Allévo är ett av de populäraste märkena på marknaden.

allevo one meal bar

Allevo resultat

Allevo har spännande viktminskningsprodukter, men ger Allevo bra resultat på viktminskning?

Vi börjar med att titta på de kliniska resultaten. En studie gjordes 2007 som bevisar klinisk effekt:

“Allévos VLCD-produkter har en kliniskt bevisad effekt. De ger snabba resultat för viktnedgång, minskat BMI, minskat midjeomfång, minskad andel kroppsfett i % samt förbättrat blodtryck. VLCD-produkterna är även ett säkert och effektivt sätt för att gå ner i vikt på kort tid.”

Källa: https://www.allevo.nu/app/uploads/2016/08/Results-from-an-RCT-Nutrilett-vs-All%C3%A9vo.pdf

Neovius, M & Rössner, S. (2007) “Results from a randomized controlled trial comparing two low-calorie diet formulae”, Obesity Research & Clinical Practice, 1(3): 165-171.

Vad säger oberoende diskussion av några som provat Allevo?

Familjeliv är ett diskussionsforum där oberoende diskussioner ofta kan hittas. Se hur diskussionen går om Allevo hos Familjeliv genom att klicka här!

Naturdiet shake, bars, pulver och smoothie

Naturdiet är Sveriges mest sålda shake för måltidsersättning. Den finns både färdigblandad och som pulver som du blandar själv. Denna VLCD måltidsersättning kan användas som enda kost i upp till tre veckor. Det är en relativt billigt alternativ. En färdigblandad måltidsshake kostar ca 20 kr. Det är svårt att få en billigare lunch än så. Dessutom sägs Naturdiet ha väldigt god smak på sina shakes som även har en len och god konsistens.

Naturdiet har även bars som ersätter en hel måltid eller som fungerar som ett smaskigt mellanmål. Ett kreativt förslag är att dela några bars i små fyrkanter och lägga i en skål och äta som godis på lördagskvällen. Tack vare högt proteininnehåll håller du dig mätt länge och slipper förlora muskler samtidigt som kroppen förbränner fett.

Friggs naturdiet billigt smak av choklad

Modifast diet

modifast billigt för viktnedgång lcd low calorie diet

Modifast har ett av marknadens bredaste sortiment av LCD produkter.

Hos Modifast hittar du puddingar, bars, pulver som blandas till shakes och olika varma rätter. Detta gör märket optimalt för den som vill gå ner i vikt men ändå få känslan av att äta ”riktig” mat. Det är en av sakerna som kunderna tycker bäst om med detta märke.

Fyra måltider kostersättning varje dag ersätter allt behov av vanlig mat. Man kan äta så i upp till tre veckor. Efter tre veckor ersätter man endast två mål per dag med en Modifast måltid.

Genom att på detta sätt minska sitt kaloriintag blir det mycket lättare att gå ner i vikt. Speciellt eftersom Modifast erbjuder godsaker som chokladpudding och vaniljpudding, samt olika soppor billigt.

Varumärket har även flera olika bars och färdiga shakes som passar bra som ett snabbt mellanmål.

modifast soppa

Viktminskningspaket

Svenskt Kosttillskott har satt ihop 2 färdiga paket med allt som behövs för snabb viktminskning!

Färdiga viktminskningspaket med kosttillskott i olika inriktning är ett bra alternativ för att enkelt nå sina viktminskningsmål, utan att behöva fundera på vilka viktminskningsprodukter eller måltider som fungerar bäst.

Just nu rejäla rabatter på bägge produkterna

Du kan spara upp mot 500 kronor

Intensiv – heltäckande viktminskningspaket

viktminskningspaket
Viktminskningspaket 1

30 dagar intensiv viktminskning – TOPPBETYG av köpare

Kickstart – kom igång med viktminskningen direkt

viktminskningspaket
Viktminskningspaket 2

30 dagar med Viktminskning Kickstart och du kan kombinera med balanserad kost – TOPPBETYG av köpare

Viktminskningspaket Weight loss bundle hos The Protein Works

Viktminskningspaket 3

Viktminskningspaket från The Protein Works erbjuder 3 olika viktminskningspaket, pro, extreme och för veganer. De innehåller en perfekt sammansättning av ingredienser för snabb viktminskning. I butiken kan du även använda Klarna.

Slutsats

Det finns en mängd olika varumärken och produkter inom måltidsersättningar för viktminskning. Det finns allt från bars (ungefär som en snickers fast utan alla kalorier) till varma och kalla måltider. Olika pulverdieter som blandas till shakes som kan ersätta all mat upp till tre veckor.

Det som gör ett viktminskningspaket populärt är om det finns ett brett sortiment, samt att priset inte är för högt och givetvis om de ger bra resultat som går hitta via forskning eller recensioner. Populära alternativ är även de som både har varma och kalla måltidsersättningar.

Tips! Läs även vårt inlägg om viktminskningstabletter bäst i test