viktreducering

Tips och träningsprogram för en platt mage

27 januari 2024
16 minuters läsning
Tips och träningsprogram för en platt mage

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Skulle man gå runt och fråga personer av all alla åldrar, kroppstyper och kön vilken kroppsdel de helst skulle vilja förbättra med träning och kost så skulle de flesta med största sannolikhet svara att de önskar ha en platt mage.

Skillnaden mellan kroppshållningen av den som tror på sig själv och den som tvivlar på sig själv är en bra indikation på varför så många strävar efter en fin, stark och, framför allt, platt mage. Inte bara är just magen en bokstavlig kärna av hela kroppen utan den är också ett symboliskt centrum för självförtroende och självkänsla.

Längst ner på sidan hittar ni rekommenderade träningsredskap och övningar för att träna fram en platt mage och bränna kalorier effektivt.

bli av med ballongmagen

Tips på hur du bli av med ballongmagen hittar du här!

Magens muskelanatomi

Magmusklerna är uppdelade i tre huvudsakliga skikt. Det yttre skiktet är de stora raka bukmusklerna som de flesta tänker på när det gäller magmuskler. Under de raka ligger sneda magmuskler som har bland annat att göra med midjans storlek. Och innerst ligger små djupa magmuskler som håller bukorgan på plats.

Som stabilisatorer av ryggen, starka magmuskler krävs för an optimal kroppshållning och ryggens hälsa. Med svaga magmuskler är det inte heller läge för styrketräning då man kan skada sig lätt.

Magmuskler är betydligt mindre är andra muskelgrupper och – ifall man tränar minst då och då – är därmed oftast redan välutvecklade. Problemet är att de brukar vara täckta av ett fettskikt som gör att magen inte har just det efterlängtade platta utseendet. Då ska man helst fokusera på kardioträning under sitt träningsprogram för att göra sig av med magfettet istället för att bara utöva själva magövningar.

Träningsprogram för att få platt mage

Det viktigaste att tänka på när det gäller träningsprogram är att man inkluderar övningar för alla typer av magmuskulatur.

En platt mage och en smal midja är resultat av en bra, balanserad kombination av magövningar som inriktar sig på djupa, sneda och yttre magmuskler.

tvättbräda en platt mage

På marknaden finns det oerhört många träningsprogram för alla nivåer – från nybörjare till proffs. Alla träningsprogram är uppbyggda som en blandning av kompatibla magövningar som upprepas flera gånger och ingår i så kallade sets.

Enstaka övningar – Magövningar hemma

Vill man inte förbinda sig till ett tidskrävande träningsprogram så finns det enstaka magövningar som man kan göra hemma efter tid och vilja. Det går att välja en eller flera övningar att fokusera på under en period eller rotera dem dagligen.

Plankan

Man placerar armbågarna på marken, spänner hela kroppen som är helt rak och håller positionen i minst 20 sekunder (gärna längre om man orkar)

Sågen

En variation av plankan där man ”sågar” med kroppen fram och tillbaka utan att flytta på armbågarna

Chin-ups

Chin-ups går ut på att man hänger från en stång och försöker dra sig upp tills hakan är i nivå med stången minst 10 gånger i rad.

chinups

Det går även bra att dra sig upp för en trappa eller skaffa sig dörrtrapets.

chinupbar

Denna billiga chin up bar installeras i dörröppningen och är ett utmärkt alternativ för chin ups hemma.


Crunches

Den klassiska övningen då man ligger på marken med böjda knän och lyfter överkroppen – här ska man tänka stort och sikta på minst 50 crunches i rad

Träna sidan av magen

Många människor har problem med kärlekshandtagen och de är inte helt lätta att bli av med då det finns många orsaker till denna bukfetma. Det kan bero på att man inte kan köra tillräckligt mycket träning, dieten eller andra övningar som fokuserar på core, eller så kan det bero på att man sitter för mycket vid ett skrivbord. Oavsett vad orsaken är – om du vill bli av med dina kärlekshandtag så läs vidare och ta hjälp av träningsredskapen nedan.

Sneda situps, stångsvängar, planka på sidan, hanteldrag längs sidan av kroppen, ryggplanka för sneda magmuskler är övningar som du kan köra för träning av magmusklerna på sidorna. En busoboll kan vara ett bra hjälpmedel för att köra många av övningarna för sidomusklerna.

Vilken kost ska man undvika? 

Vissa typer av kost och aktiviteter motverkar ens ambitioner att få den efterlängtade platta magen. Här en kort lista på några av de viktigaste kostråden att ha i åtanke. Dessa bör alltid följas, även om du inte tränar. Det går även få bort magen utan träning.

Socker

Vill man ha en platt mage så är det en bra idé att minska på sin sockerintag.

Sockret gör nämligen att goda magbakterier mår dåligt och är överträffade av icke-nyttiga bakteriesorter som bidrar till magsmältningsproblem och en uppblåst mage.

Gluten

Man behöver inte lida av celiaki för att vara känslig mot gluten. Har man ett känsligt tarmsystem brukar man må bättre när man utesluter glutenkällor ur kosten.

Fiber och protein istället för kolhydrater

Fiber hjälper med att kroppen blir av med slaggprodukter.

Protein gör dig mättare än samma mängd kolhydrater eller annan kaloririk kost.

Tillsammans bidrar de till optimal maghälsa och en plattare mage.

Vill du läsa mer om att äta rätt så rekommenderar vi vårt inlägg om GI Boxen och 10 olika sorters bantningsmat. Du kan även besöka GI Boxen direkt här!

Kardio istället för magövningar

Som vi redan har diskuterat så är magmusklerna ofta täckta av ett fettlager som gör att magen ser utsvälld ut.

Viktminskning, och inte magövningar, är då svaret på att få en platt mage.

Kardiovaskulär träning är även bra för att undvika hjärtattacker, fetma och diabetes.

Dåliga rutiner

Den främsta orsaken till att vakna med en uppsvullen mage är att man äter för sent på dagen och inte ger kroppen tid och utrymme att bearbeta födan.

Ett annat vanligt förekommande skäl till att få en kortvarigt uppblåst mage är att man äter för mycket ärter, sötningsmedel som xylitol eller sorbitol, kolsyrade drycker eller kålväxter.

Träningsredskap för att bli av med magfett

Det går inte punktförbränna fett på magen, dvs endast få bort magfett. All fettförbränning bränner fett på hela kroppen och inte enbart magen. Men om du har mest överflödsfett på magen, så är det här du som snabbast märker skillnad.  

Du kan dock punktträna magen, situps ger muskler och förbränner fett över hela kroppen. Magmusklerna gör att magen blir mer platt. 

Här ska vi kika på mer vilka bra träningsredskap som finns för att punktträna magen. Alla träningsredskap vi rekommenderar är utmärkta alternativ för hemmaträning

Se även vårt inlägg om crosstrainer bäst i test!


MAGTRÄNARE

MAGTRÄNARE MED 5 MOTSTÅND

Vi rekommenderar vi varmt den vikbara AB-tränaren, en mångsidig magtränare perfekt för hemmabruk. Denna robusta tränare är tillverkad av solidt järn och stål, garanterande hållbarhet och en viktkapacitet på 100 kg. Dess hållbara stålram är belagd med en pulverlack som bidrar till dess långvariga hållbarhet, medan komfortgummitätningen effektivt reducerar slagkraften under träningen.

AB-tränaren har fem justerbara motståndsnivåer, vilket gör det möjligt för användare av olika storlekar och styrkenivåer att anpassa sin träning. Dess mångsidighet gör att du kan träna nästan hela kroppen, vilket är idealiskt för både män och kvinnor som strävar efter att förbättra sin fysik.

Denna professionella magtränare är inte bara för magmusklerna; den hjälper även till att stärka hela kroppen. Den levereras med en gratis undervisnings-CD och fyra flexibla hjul som ger en smidig och stabil träning. Dess vikbara och platsbesparande design gör den lämplig även för mindre utrymmen. Dessutom är den utrustad med en extra skumknädyna och slitstarka handtag för en bekväm träning, samtidigt som de fyra halkfria kuddarna skyddar golvet och förbättrar stabiliteten.

AB-tränaren är lätt att installera och förvara, vilket gör den perfekt för användning hemma eller på kontoret. Dess lättviktsdesign gör den enkel att flytta. Kundrecensioner vittnar om dess effektivitet och användarvänlighet, vilket gör den till en utmärkt investering för den som vill förbättra sin fysik och hälsa.


BEST DIRECT Gymform ab booster

best direct ab booster

Vi rekommenderar även BEST DIRECT Gymform Ab Booster, en innovativ träningsmaskin som har blivit populär genom sin synlighet på TV. Denna maskin är en utmärkt investering för dem som vill utföra en effektiv hemmaträning. Till ett pris av 1 210,00 kr är den inte bara prisvärd utan också lättillgänglig genom andra säljare på Amazon med gratis Prime-frakt.

Gymform Ab Booster är designad för att vara stabil och säker, och den erbjuder en mångsidig träning för att förbättra konditionen hemma. Med en vikt på 8 kg och dimensioner på 80L x 41W x 112H centimeter, är maskinen både kompakt och lätt att hantera. Den rekommenderade maximala vikten för användare är 120 kg.

Med Ab Booster kan du på bara några minuter om dagen träna ben, armar, skinkor och mage. Den är rolig och enkel att använda, vilket gör din dagliga träning till en njutbar upplevelse. Maskinen erbjuder olika träningslägen, vilket gör det möjligt att genomföra en komplett träning hemma. Den kombinerar kardiovaskulära övningar med tonande övningar och med varje rörelse tränar du effektivt alla kroppens stora muskelgrupper.

Dessutom är Gymform Ab Booster utrustad med en multifunktionell dator som hjälper dig att hålla koll på din träning. Den kan beräkna förbrukade kalorier, spåra och visa framsteg i arbetet, samt räkna repetitioner.

Observera att det är viktigt att övningarna utförs korrekt för att undvika skador och maximera träningens effektivitet. BEST DIRECT Gymform Ab Booster är ett utmärkt val för alla som söker en effektiv och mångsidig träningsmaskin för hemmabruk.

Recensionerna av Ab Booster är övervägande positiva, där användarna framhäver dess fantastiska, användbara och enkla karaktär. Många upplever att den är lätt att montera och bidrar till en effektiv träning. En användare betonar att produkten är särskilt imponerande och hjälpsam för regelbunden träning, medan en annan varnar för potentiella problem vid användning av personer med cervikala spänningar eller nackproblem. Även om sitsens design kan vara ett hinder för frekvent användning, lyfts den allmänna användarvänligheten och nytta av produkten fram i de flesta recensioner.


Maghjul

Speed Abs – maghul

maghjul speed abs

Speed abs är maghjulet av högsta kvalitet som oftast anses vara bäst i test.

Maghjulet ger dig optimalt motstånd på nedvägen och ger support på tillbakavägen. Recensionerna talar för mycket bra grepp och snabba resultat. 


Träningsbänk – Ställbara och hopfällbara träningsbänkar för rygg och allsidig träning

Thunder Fitness träningsbänk Flex S1: Ställbara och hopfällbara träningsbänkar för rygg och allsidig träning

På viktreducering.se rekommenderar vi varmt Thunder Fitness Träningsbänk Flex S1, en mångsidig och stabil träningsbänk som är perfekt för både hemmabruk och mindre företagsgym. Denna bänk erbjuder enastående flexibilitet och anpassningsförmåga för en rad olika övningar.

Träningsbänken Flex S1 kännetecknas av följande funktioner:

  • Ett justerbart ryggstöd med 14 olika lägen, inklusive möjligheten till negativ/inverterad lutning i fyra lägen.
  • En justerbar sits i tre olika lägen för ökad komfort och mångsidighet.
  • Ett benstöd för att utföra intensiva magövningar, vilket är avtagbart så att du kan anpassa din träning efter behov.
  • En imponerande maximal användarvikt på 300 kg, vilket gör den lämplig för en bred användargrupp.
  • Två praktiska transporthjul för enkel förflyttning.

Med måtten 132 cm i längd (146 cm med benstödet monterat), en höjd på 49 cm vid plan lutning (och 125 cm vid maximal uppfällning), samt en bredd på 63 cm, är denna träningsbänk både kompakt och rymlig. Ryggdynan mäter 86 x 27 cm och sitsdynan 37 x 26-19 cm, vilket ger bra stöd under träningen.

Användarrecensioner lyfter fram Flex S1 som en “väldigt stadig bänk” och lätt att montera, vilket gör den till en utmärkt investering för den som söker en tillförlitlig och flexibel träningsutrustning. Med en vikt på 26 kg är den både robust och hanterbar. Thunder Fitness Träningsbänk Flex S1 är således ett utmärkt val för alla som värdesätter kvalitet och mångsidighet i sin träning.


Gymleco träningsbänk – Premium valet för det exklusiva hemmagymmet

Gymleco justerbar träningsbänk

Gymleco Justerbar Bänk utgör ett exklusivt och premiumval för ditt hemmagym. Denna högkvalitativa träningsbänk erbjuder en kombination av stil, stabilitet och funktionalitet, vilket gör den till en utmärkt investering för seriösa träningsentusiaster. Med sin justerbara design både vid säte och rygg, möjliggör den en rad olika övningar och träningspositioner, vilket ger dig möjlighet att fullt ut anpassa din träning.

Bänken är utformad med en smalare ryggdyna upptill, vilket är en genomtänkt detalj som minskar hindret vid axlarna vid utförandet av övningar som flies. Denna design ger inte bara bättre rörlighet och komfort, utan även en mer effektiv träning.

Gymleco Justerbar Bänk är inte bara anpassningsbar och bekväm, utan även utomordentligt stabil. Den är enkel att fixera i golvet tack vare tre förborrade hål, vilket bidrar till en säker och stabil träningsupplevelse.

Perfekt för både det kommersiella gymmet och hemmagymmet, är Gymleco Justerbar Bänk en förstklassig utrustning som kombinerar Gymlecos kända kvalitet med en lyxig känsla. Den är det självklara valet för den som söker det bästa inom hemmagymutrustning.


Situpsbänk

Relaxdays Sit Up bänk

relaxdays situps bänk

Vi rekommenderar Relaxdays Sit Up bänk som ett utmärkt val för effektiv magträning hemma. Denna vikbara och justerbara bänk är perfekt för målinriktad magträning, inklusive raka och vridna sit-ups samt sit-ups med extra vikter. Med sin robusta metallram och halkfria fötter erbjuder den en stabil och säker träningsmiljö. Bänken är femfaldigt justerbar, vilket gör den lämplig för alla träningsnivåer, från nybörjare till proffs. Dess vadderade benfixering och kompakta design gör den både bekväm och utrymmesbesparande, vilket är idealiskt för hemmaträning. Prissatt till endast 455,90 kr, är det en prisvärd investering för ditt hemmagym.


Bad Company ställbar magbänk

Bad Company ställbar magbänk

Om du är på jakt efter en mer exklusiv magbänk så kan vi starkt rekommendera Bad Company Ställbar Magbank som premiumvalet för dig som söker en robust och stabil situpsbänk. Till priset av 2 508,44 kr, erbjuder denna högkvalitativa träningsbänk en exceptionell kombination av styrka och flexibilitet, lämplig för både hemmabruk och professionella miljöer.

Bad Company Magbank är tillverkad av legerat stål, vilket garanterar dess hållbarhet och stabilitet. Den har en mångsidig design med fem justeringsmöjligheter från 44 cm för hantelträning upp till 80 cm för crunches eller negativ hantelträning. Dessutom är benstöden bekvämt vadderade och tredubbla justerbara, vilket gör bänken lämplig för alla kroppsstorlekar.

Bänken stoltserar med en 30 x 30 cm bärkapacitet och en 5 x 5 cm stark stålram, vilket gör den idealisk för professionella atleter. Den 5 cm tjocka skumstoppningen på rygg-, ansikts- och vadområdet är täckt med slitstarkt, svart konstläder, vilket tillför både komfort och hållbarhet.

Bänkens massiva stålramkonstruktion och gummifötter säkerställer att den står stabilt på både ojämna och släta golv. Denna högkvalitativa och mångsidiga magbank från Bad Company är det ultimata valet för den som vill ha en pålitlig och hållbar utrustning för sin magträning.


Träningsband

TRX SUSPENSION TRAINER

TRX Suspension trainer är verkligen ett heltäckande system för hemmaträning.

Dessa två justerbara band kan eventuellt vara den bästa utrustningen för att stärka dina magmuskler.

TRX suspension trainer

Läs mer om TRX träningsband


Iron gym X-Trainer

Träningsband Iron gym X-Trainer är en billigare variant är originalet TRX band, men lika mångsidigt och håller högre klass än de ännu billigare som finns på marknaden.

Du fäster enkelt banden i en dörr och sedan har du ett komplett hemmagym för träning av hela kroppen.


Dörrtrapets, pull up bar, chin up bar

Dörrtrapetsen, även känd under de engelska order pull up bar och chin up bar är en riktig klassiker för hemmaträning.

Dörrtrapetsen fäster du i en dörröppning, därefter kan  göra utföra många olika övningar.

Träningsredskapet ger effektiv träning av överkroppens alla delar som magen, men även biceps och rygg.

Det finns även liknande multiredskap som parallelbars multi som inte hängs i dörren. Med dessa kan du också utföra en rad effektiva övningar som push-ups och pull-ups.

Iron gym extreme plus

dörrtrapets - iron gym extreme plus

Pull up bar Thunder FitnessParallelbars Multi


Vibrationsplattor

Power Plate har blivit en succé i USA på senare år, men är ingen ny träningsform som man kanske kan tro.

Redan 1970 användes den av ryska kosmonauter för att stärka muskler som rehabilitering efter de varit tyngdlösa i rymden.

Från 1990 blev den även populär bland elitidrottare.

Vibrationsplattor fungerar mycket bra för fettförbränning, lymfsystemet, artros och annan värk och balans. 

Vibrationsplattan är perfekt vid rehabilitering och ryggproblem, men även mycket effektivt och mångsidigt träningsredskap som ökar fettförbränningen, minskar celluliter och stärker muskler, skelett och leder. Resultat uppnås redan efter 15 minuters träning.

Fitnessplate Future 4D

fitnessplate vibrationsplatta 4d

Högkvalitativ, effektiv och mycket kraftfull vibrationsplatta. 

I Fitness Plate 4D finner ni en inbyggd Bluetooth högtalare, en användarvänlig kontrollpanel, ergonomisk PT klocka, möjlighet att välja vibrationer eller svängningar och hela 60 olika hastigheter. 10 olika program – inklusive program som fokuserar på specifika problem – och mycket mer.

Fitnessplate Future 3D

fitness plate future 3D

Över 20.000 nöjda användare
15 min motsvarar 60 min cirkelträning
Minimal påfrestning

Visste du att vi har dedikerat ett helt inlägg om vibrationsplattor?

Se vibrationsplattor bäst i test här!

Träningsplatta

Figure Twister

Figure Twister Power twister ger dig ett roligt sätt att gå ner i vikt och få bättre hållning. Twistern kan användas för personer som väger upp till 100 kg.

Iron Gym Figure Twister har ergonomiska, rundade piggar som masserar och stimulerar fotsulorna medan du tränar. Den finns en rad olika övningar som du kan göra med twistern som bränner kalorier, samt tränar magen, rygg, ben med mera. 

figure twister power twister förbränn kalorier
twister disc 2 styck för fler övningar

Twistern är ett mycket billigt träningsredskap som blir ännu mer effektivt och ger dig ännu större urval av övningar om du köper 2 stycken.