viktreducering

Varför är det Bra att Äta Fullkornsprodukter?

11 januari 2024
4 minuters läsning
Varför är det Bra att Äta Fullkornsprodukter?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Fullkornsprodukter har sedan länge varit en stapelvara i många kosthållningar runt om i världen. Dessa livsmedel, som inkluderar bröd, pasta, ris och flingor, görs från korn där alla delar av kärnan – grodd, kli och endosperm – finns kvar. Men varför är de så omtyckta och rekommenderade av hälsoprofessionella?

1. Rik Källa till Näringsämnen

 • Vitaminrikedom: Fullkornsprodukter är fyllda med viktiga vitaminer, såsom B-vitaminer, vitamin E och antioxidanter.
 • Mineraler: De är även en bra källa till essentiella mineraler, inklusive järn, magnesium och zink.

2. Främjar en Hälsosam Tarm

 • Kostfiber: Ett distinkt karaktärsdrag för fullkornsprodukter är deras höga fiberinnehåll, som understödjer en sund matsmältning och hjälper till att förebygga förstoppning.
 • Prebiotika: Fibret agerar även som prebiotika, vilket stimulerar växt och aktivitet av fördelaktiga tarmbakterier.

3. Hjälper till med Viktkontroll

 • Mättnad: Fibern i fullkornsprodukter kan hjälpa dig att känna dig mätt längre, vilket kan underlätta viktkontroll.
 • Lågt glykemiskt index: De har ofta ett lägre glykemiskt index jämfört med raffinerade korn, vilket innebär att de har en mildare effekt på blodsockernivåerna.

4. Stödjer Hjärthälsan

 • Kolesterol: Studier har indikerat att en regelbunden konsumtion av fullkornsprodukter kan vara kopplad till lägre nivåer av dåligt kolesterol.
 • Blodtryck: Fullkornens näringsprofil kan även hjälpa till att reglera blodtrycket och understödja en övergripande hjärthälsa.

5. Minskar Risken för Kroniska Sjukdomar

 • Antioxidanter: De antioxidanter som finns i fullkorn kan spela en roll i att minska risken för vissa kroniska sjukdomar, som t.ex. cancer och hjärtsjukdomar.
 • Blodsocker: Genom att stabilisera blodsockernivåerna kan regelbunden konsumtion av fullkornsprodukter även minska risken för typ 2-diabetes.

Glutenfria fullkornsprodukter

För personer som är känsliga mot gluten eller har celiaki är det viktigt att notera att det även finns glutenfria fullkornsprodukter. Dessa produkter erbjuder samma hälsofördelar som traditionella fullkornsvarianter, men utan gluten, som kan orsaka problem för vissa individer.

Glutenfria fullkornsprodukter inkluderar ofta ingredienser som bovete, hirs, amarant, teff, quinoa och brunt ris. Dessa glutenfria alternativ är inte bara säkra för personer med glutenintolerans, utan de är också näringsrika och innehåller viktiga vitaminer, mineraler och fiber. Att inkludera dessa i din kost kan bidra till en varierad och balanserad kosthållning och säkerställa att du får alla fördelar som fullkornsprodukter erbjuder, även om du behöver undvika gluten.

Genom att välja glutenfria fullkornsprodukter kan individer med glutenkänslighet eller celiaki också njuta av en hälsosam tarmflora, bättre viktkontroll, stärkt hjärthälsa och ett minskat risk för kroniska sjukdomar. Det är viktigt att läsa etiketter noggrant för att försäkra sig om att produkterna verkligen är glutenfria, särskilt eftersom korskontaminering kan förekomma under tillverkningsprocessen.

Tips på fullkornsprodukter som du kan beställa hem idag!

Urtekram Pasta Fusilli Glutenfri

Urtekram ett livsmedel med mycket fiber

Urtekrams “Pasta Fusilli” är en äkta italiensk pasta, tillverkad med en dedikerad fokus på glutenfritt kök och använder enbart glutenfria och ekologiska ingredienser.

Utan konstgjorda tillsatser, erbjuder pastan en naturlig alternativ med högre naturligt innehåll av fiber och protein genom de mjölsorter som används i dess tillverkning. Med en tillagningstid på 12-14 minuter, ger denna certifierat glutenfria och ekologiska pasta en hälsosam och autentisk italiensk smakupplevelse för alla.

Bästa pastan jag hittat. ”Spänstig” och av en neutral smak. Skönt att slippa majspasta då majs är så påverkad av GMO produktionen. Rekommenderas! (Jag köper 15 paket stöten)”

Avslutning

Att inkludera fullkornsprodukter i din dagliga diet kan ge en rad olika hälsofördelar och stödja en livslång hälsa och välbefinnande. Från en sund tarm till ett starkt hjärta, är dessa näringsrika livsmedel en enkel och smakrik väg till en balanserad kost.

Slipp trängas i butiken med Picsmart! 🛍️

Snabbt & Bekvämt: Picsmart låter sina shoppers handla åt dig direkt från butikshyllorna. Känslan är precis som om du själv valt ut varorna!

 • Inga Överraskningar: Hos Picsmart betalar du samma pris som i butiken, utan undantag.
 • Flexibel Leverans från 49 kr: Picsmart levererar dina varor samma dag – när det passar dig. Dessutom kör de alltid fossilfritt!
 • Stort Utbud: Med över 10,000 dagligvaror att välja på, varför begränsa dig?
 • Matinspiration: Upptäck över 90 läckra recept genom Picsmart och få ingredienserna levererade samma dag – utan bindningstid.

📍 Picsmart levererar i: Stockholm (innanför tullarna, Bromma, söderort inkl. Huddinge, Sundbyberg, Solna), Malmö stadskärna samt i Skanör-Falsterbo, Höllviken och Vellinge.

Kom igång med Picsmart idag!

Kategorier