viktreducering

Varför fungerar kontroll av kaloriförbrukning bäst?

1 januari 2024
8 minuters läsning
Varför fungerar kontroll av kaloriförbrukning bäst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Att använda en app som räknar kalorier och kaloriförbrukning är ett utmärkt sätt att få bättre kontroll över sin vikt. Det är självklara fakta att kalorier betyder något när det gäller viktminskning, förbränner du mer än du konsumerar varje dag, så kommer överflödigt fett försvinna. I samsung mobiler ingår en gratis kalori app som heter Samsung health för att registrera alla måltider och de flesta livsmedel finns redan i deras databas, vilket gör att det går oerhört mycket fortare att registrera alla kcal som du får i dig. Samtidigt fungerar appen så att den räknar steg och du kan även registrera din träning, vissa träningsredskap på gymmet saknas, men i det stora hela fungerar detta väldigt bra. Kaloriappar hjälper ofta även till att räkna ut BMI genom att du registrerar din längd och vikt, på så sätt kan appen räkna ut om du har för högt eller lågt BMI. Samsung health räknar även ut kaloriförbrukning vid vila och ger varningar om appen märker att jag varit för inaktiv och stillasittande. Dessa kaloriräknare appar är utmärkta alternativ för att få bukt på kaloriförbränningen och ta det första steget för att börja kunna gå ner i vikt.

Populära dieter och webbplatser om viktminskning förespråkar om att räkna gram fett eller kolhydrater. Visst det är inget fel i att räkna ut det också, men bästa sättet att gå ner i vikt snabbt och få kontroll på vikten är fortfarande att räkna kalorier. Så här enkelt är det, alla dieter går ut på att skapa ett kaloriunderskott, det är liksom grunden för all diet. Om ett viktminskningsprogram fungerar, beror det på att du har minskat kalorierna tillräckligt för att skapa ett underskott.

Raffinerade kolhydrater

I low carb diets tar man bort de raffinerade kolhydrater, de mer onda kolhydraterna som exempelvis bröd, vitt ris eller bakelser. Varför är raffinerade kolhydrater onda? Jo för att de i grunden är socker. De ger kalorier, men ingen god näring, så att du blir hungrig igen snabbt efter att ha ätit. Därför behöver du fler kalorier. Om du byter ut de dåliga kolhydraterna (eller raffinerade kolhydrater) mot bra kolhydrater (som näringsrika hela korn eller grönsaker) kommer du sannolikt att äta mindre eftersom din kropp får den näring du behöver. Du förbrukar färre kalorier och du kommer att gå ner i vikt snabbare. Med detta vill vi ha sagt att även low carb diet räknar kalorier. Varje framgångsrik viktminskningsmetod bottnar i att ta in färre kalorier och bränna extra kalorier exempelvis genom motion och träning.

Kaloriräknare träning

Vi har alla träffat någon som hävdar att de kan äta vad de vill utan viktökning. Det finns undantag, men för de flesta har intaget av kalorier betydelse och inget vi direkt kan trolla bort genom träning. Till exempel innehåller en McDonalds dubbel cheeseburgare 460 kalorier.

kaloriförbrukning på gym

För att bränna kalorierna i bara en smörgås, kan en person behöva göra måttlig intensiv aerobic i en timme eller mer. Att bara äta en hamburgare går givetvis trolla bort på motionscykeln på 40 minuter, men hur ofta äter vi bara en hamburgare?

Jag åt exempelvis ett helt meal på Burger King, vilket inkluderade ketchup, pommes och Coca-Cola. Hela mealet innehöll cirka 1500 kcal. Bara för att se hur länge jag skulle behöva sitta på motionscykeln så testade jag av det. 2½ timma senare hade jag bränt 1500 kcal, men under cykelpasset hann jag tänka flera gånger om snabbmatsmålet verkligen var värt mödan.

 

Bästa kalori appen

Att välja en kaloriapp kan vara lite klurigt, det finns många att välja på och de använder olika databaser av livsmedel. Dessutom finns kaloriapparna både i premiumversioner med betalning varje månad eller gratis.

MyFitnesspal

Den mest populära appen med över 150 miljoner användare globalt. Tar in din info smidigt och visar dig hur många kalorier du behöver äta per dag för att gå ner i vikt, allt baserat på din information. Du kan enkelt lägga till proteinrik frukost, lunch, middag och mellanmål – MyFitnessPal är gratis har en stor databas som låter dig titta på matvaror och visa hur många kalorier de har. Du kan även scanna in streckkoder och få information. Kaloriappen finns även i en betalversion. Du kan även få recept på bra kalorisnåla måltider via appen.

Kaloritabell app gratis

Alla dessa appar är tillgängliga för både Android och iOS-enheter och erbjuder grundläggande funktioner gratis. Vissa av dem kan ha premiumversioner med ytterligare funktioner för de som söker mer avancerad kost- och hälsohantering.

 1. MyFitnessPal: En av de mest populära kost- och träningsapparna som erbjuder en omfattande databas med kaloriinnehåll och näringsinformation för miljontals livsmedel. Användare kan enkelt logga sina måltider, vattenintag och fysiska aktiviteter.
 2. FatSecret: En annan gratis app som erbjuder en detaljerad kaloritabell, en matdagbok, en viktlogg samt en översikt över din kost och motion. Den har också en gemenskap där användare kan dela erfarenheter och tips.
 3. Lifesum: Denna app erbjuder måltidsplaner baserade på dina hälsomål, vare sig det handlar om att gå ner i vikt, bygga muskler eller bara leva hälsosammare. Den inkluderar också en kaloriräknare och näringsguide.
 4. Yazio: Yazio erbjuder en kaloriräknare, en näringsdagbok och personliga måltidsplaner. Den hjälper användare att hålla koll på sitt kaloriintag samt makro- och mikronäringsämnen.
 5. Cronometer: Denna app fokuserar inte bara på kalorier utan också på att ge en detaljerad analys av näringsintaget. Den är utmärkt för de som också vill ha insikt i vitaminer och mineraler i sin kost.

Wellobe – Din Personliga Resa mot Drömvikten!

Med Wellobe tar du kontroll över din viktminskning på ett sätt som är skräddarsytt för just dig. Föreställ dig ett program som anpassar sig efter dina unika behov och mål – det är precis vad vi erbjuder.

Bli en del av Wellobes community och få tillgång till allt du behöver för en lyckad viktminskningsresa:

 • Ett personligt program utformat efter ditt kaloribehov.
 • En användarvänlig loggbok och mobilapp som gör det enkelt att följa din kost.
 • Över tusen kaloriberäknade recept som förenklar och förskönar din matlagning.
 • Tydliga framstegsgrafer och tabeller som visualiserar dina framsteg.
 • Experttips, professionella råd och motiverande stöd inom kost, träning och motivation.
 • Ett aktivt medlemsforum där du kan dela erfarenheter och få inspiration från andra som är på samma resa.
 • Full tillgång till våra dynamiska träningsprogram, anpassade för alla nivåer.

Varje steg du tar med Wellobe är ett steg närmare din idealvikt. Bli medlem idag!

Rekommenderat dagligt intag av kalorier

Det genomsnittliga rekommenderade dagliga kaloriintaget för att gå ner i vikt beror på hur stor du är och kön. Vissa kvinnor kan följa en diet på 1200 kalorier per dag för att gå ner i vikt. Ett genomsnittligt viktminskningsmål är cirka 1500-1 700 kalorier varje dag, (De flesta experter rekommenderar ett dagligt kaloriintag om 1.500 kalorier som en bra viktminskningsdiet.). Men det varierar beroende på din vikt och aktivitetsnivå.

Räkna ut kaloriförbrukning

Nedan har vi lagt en kalkylator för kaloriberäkning (finns även på startsidan), där du kan se vad ditt dagliga intag av kalorier bör vara för att nå önskad viktminskning.

Om ni är intresserade om mer inom viktminskning så rekommenderar vi vårt inlägg om viktminskningspreparat!

Något som även kan vara intressant att reda ut är hur många kalorier bränner man på 10000 steg!

Hjälpmedel för att hålla koll på kaloriförbrukning

Här lista vi några fler tillbehör och hjälpmedel som kan vara nytta vid att få kontroll på kaloriförbrukningen.

3D stegräknare

pedometer 3d stegräknare

Realalt 3DTriSport, en högprecision 3D-stegräknare med praktisk klämma och rem. Denna avancerade stegräknare har 30 dagars minnesfunktion, mäter gångavstånd i både mil och kilometer, och räknar kalorier effektivt. Dessutom, den inkluderar en daglig målskärm och mäter din träningstid, kompletterad med en gratis e-bok för att maximera dina promenader.

Köksvåg digital med app

Köksvåg digital med app för att räkna kalorier

Den digitala köksvågen Arboleaf är en toppmodern enhet med fyra högprecisionssensorer, väger upp till 10 kg med 0,5 grams noggrannhet och erbjuder fem mätalternativ som gram, ml, och fler, perfekt för att noggrant räkna kalorier. Den har en enkel Bluetooth-anslutning för att synka med dess app, vilket gör den perfekt för hälsomedveten matlagning, näringsanalys och kalorikontroll. Dess LED-skärm är klar och lättläst, medan den släta, vattentäta glasplattformen är enkel att rengöra. Uppgraderad med USB-laddning och kompatibel med flera appar, denna mångsidiga köksvåg är idealisk inte bara för matlagning utan också för att väga allt från hantverk till husdjursmat, vilket gör den till en perfekt gåva för alla som älskar att skapa i köket.

Hopprep med kaloriräknare

hopprep med kaloriräknare

Uppgradera din träning med det digitala hopprepet som kombinerar teknik och effektivitet. Med en HD LED-display som visar vikt, tid, hoppantal och förbrända kalorier, kan du enkelt följa dina fitnessmål och justera din träning. Det unika med detta hopprep är dess sladdlösa design, vilket möjliggör smidig och säker träning var som helst, utan rädsla för att snubbla. Handtagen är ergonomiska och viktade, designade för komfort och effektivitet, och du kan växla mellan viktat och vanligt hoppande. Dessutom är repet justerbart och trasselfritt, perfekt för familjer. Tillverkat av hållbart PVC-material och med livstidsgaranti, är detta hopprep en pålitlig partner för både inomhus- och utomhusträning.

Smidig roddmaskin med kaloriräknare

Smidig roddmaskin med kaloriräknare

Denna robusta roddmaskin, smidd i högkvalitativ stål, är utrustad med en långlivad, antioxidativ yta för korrosionsbeständighet. Den digitala skärmen håller dig uppdaterad om din träning, inklusive träningstid, slag, totalt antal slag och kaloriförbrukning, vilket möjliggör en detaljerad uppföljning av din träning. Den erbjuder 12 olika motståndsnivåer tack vare sitt hydrauliska motståndssystem, vilket garanterar en smidig och tyst roddupplevelse. Dess kompakta design, tillsammans med bekvämligheter som roterbara fotpedaler och ett vadderat säte, gör den idealisk för hemmabruk, och den kan lätt flyttas från rum till rum. Utöver att vara ett utmärkt verktyg för att förbättra hjärt-lungfunktionen, erbjuder roddmaskinen också fördelar för fysisk rehabilitering och förebyggande av nackbesvär.

McDonalds kaloritabell

Alltid skoj att jämföra kalorierna i Mcdonalds måltider med annat. Så här kommer kaloritabellen.

 • Pommes Frites (Mellan) 1 portion (114g) 340 kcal
 • Cheeseburgare 1 portion (117g) 305 kcal
 • Chicken McNuggets (4) 1 portion 190 kcal
 • Pommes Frites (Liten) 1 portion (80g) 240 kcal
 • Big Mac 1 portion (219g) 507 kcal
 • Pommes Frites (Stor) 1 portion (150g) 445 kcal
 • Dubbel Cheeseburgare 1 portion 445 kcal
 • Chili Cheese Tops 1 portion (76g) 215 kcal
 • Chicken McNuggets (9) 1 portion (168g) 425 kcal
 • Chicken Burger 1 portion (136g) 347 kcal
 • Big Mac Meny 1 portion 1030 kcal
 • Kaffe med Mjölk (Mellan) 1 portion 50 kcal
 • Sötsur Sås 1 portion (25g) 45 kcal
 • Chicken McNuggets (6) 1 portion (112g) 280 kcal
 • Caesardressing 1 portion (51g) 155 kcal
 • Dipsås Garlic 1 portion (28g) 185 kcal
 • Mumsiga Morötter (Happy Meal) 1 portion (40g) 20 kcal
 • McFeast 1 portion (212g) 500 kcal
 • Dipsås Cheddar 1 portion (25g) 95 kcal
 • Hamburgare 1 portion (102g) 255 kcal