viktreducering

Upptäck 10 fascinerande superfoods/bantningsmat för dramatiska genombrott i viktminskningen

11 januari 2024
8 minuters läsning
Upptäck 10 fascinerande superfoods/bantningsmat för dramatiska genombrott i viktminskningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Att äta nyttigt och röra sig mycket. Det är sådana tips man hör när man vill gå ner i vikt snabbt. Men vad innebär egentligen nyttig mat? Det finns mycket som är nyttigt, men vilken mat är optimal just som bantningsmat?

Gemensamt för mat som passar för den som bantar är att den är rik på protein och fibrer plus vatten. Med sådan mat håller man sig mätt länge. Denna maten lämpar sig även utmärkt under tiden man står under en detoxkur.

GI-boxen Genomsnittlig viktnedgång: -4,5 kg. Pris: från 49,90 KR/måltid inkl hemleverans. Följ banner ovan eller läs mer längst ner på sidan. Jag kör själv GI-boxen och har gått ner mer än 8 kg efter 2 månader (95 kg till 87 kg). Läs vår recension om GI boxen här!

Så vad ska man rikta in sig på när man letar efter bantningsmat och vill ha en nyttig lunch? 

1. Ägg

Ägg innehåller hela 7% protein. Detta gör att du håller dig mätt längre och inte blir sugen på att småäta mellan måltiderna. Man kan dessutom göra mängder med olika rätter av ägg. Förutom omelett och äggröra kan man blanda det med ris och grönsaker.

nyttig mat ägg har vi som nummer ett av tips för bantningsmat

6 dl mjölk, 3 stycken ägg, 1,5 dl vetemjöl, 1,5 dl valfritt proteinpulver och eventuellt 1 tsk kakao ger dig riktigt goda och proteinrika pannkakor. Du får ut cirka 10 pannkakor av smeten och kommer garanterat stå dig ända fram till lunch.

proteinpannkakor glutenfria

Topprecensioner, Proteinpannkakor med hela 40 % protein! Goda! Enkla att tillaga

Många säger att det här är de absolut godaste proteinpannkakorna som finns på marknaden och ett måste att ha hemma i skafferiet. De här gluten fria proteinpannkakorna kommer från North Nutrition och du får ut nästan 90 pannkakor från den här boxen. Kan ätas precis som de är eller blandas med goda bär.

glutenfria proteinpankakor

2. Havre

Havregryn är inte bara rent allmänt nyttig mat, de bränner även fett. Att ha med havre i maten när man bantar är alltså en utmärkt idé. Havre kan man dessutom äta på så många olika sätt. Visst är den klassiska havregrynsgröten både god och nyttig, men den som vill gå ner i vikt kan även göra nyttigt godis av den och mixa den med frukt.

havregrynsgröt är nyttig bantningsmat och proteinrik frukost

3. Bönor, kikärtor, linser, ärtor

Baljväxter är perfekt bantningsmat. De har fullt proteiner och fibrer som håller dig mätt länge. En annan fördel är de långsamma kolhydraterna som håller blodsockret på en stabil nivå och gör att du inte blir sötsugen. Det finns till och med forskning som visar att baljväxter faktiskt gör att du går ner i vikt. Utmärkt för dig som letar efter nyttig mat!

kikärtor och bönor är nyttig mat

Ekologiska mungbönor är väldigt billigt och innehåller massor med nyttigheter.

4. Nötter

Nötter kan vara ett perfekt komplement. Nötter kan nämligen hjälpa till att bränna fett. Men det kan inte vara vilka nötter som helst. Att köpa en påse salta nötter kommer inte hjälpa dig nå dina mål snabbare. Nötter innehåller en hel mängd nyttiga fetter samt är rika på olika vitaminer. Perfekt att bland annat mixa ner i en smoothie eller helt enkelt bara rosta. Tänk dock på att hålla det i måttliga mängder.

Läs mer om nötter och viktminskning i vårt inlägg här!

Nötter nyttigt och ger mättnadskänsla

5. Bär

Bär innehåller rikligt med vitaminer. Perfekt att ha i gröt eller i en smoothie. Ett väldigt enkelt och gott sätt att få i sig extra vitaminer samtidigt som det hjälper ditt sötsug.

Bär är nyttigt och hjälper dig bort från sötsuget


Torkad frukt är bra och ger dig vitaminer, mineraler och antioxidanter. Variera torkad frukt och bär med färska frukter och bär. Detta är ett mycket bättre alternativ än godis.

bärboost

6. Avokado

Avokado innehåller precis som nötter nyttigt fett. Det finns flera fördelar med avokado, den minskar hunger, ger dig nyttiga fetter samtidigt som den kan hjälpa till att ta bort sötsuget. Inte bara innehåller avokado nyttigt fett, du hittar även mängder med näring. Avokadon innehåller massvis med mineraler, vitaminer, fibrer, omega 3 och protein. Avokado kan användas till det mesta. Du kan blanda i den i en smoothie, använda istället för smör som pålägg eller varför inte äta den som den är. Passar riktigt bra till en nyttig lunch!

Avokado innehåller nyttigt fett och som bantningsmat är avokado en toppenprodukt


Avokadoolja är den naturliga oljan som pressas från en avokados massa.
Nästan 70% av avokadoolja består av hjärtfrisk oljesyra, en enkelomättad omega-9-fettsyra. Denna fettsyra är också huvudkomponenten i olivolja och tros vara delvis ansvarig för dess hälsofördelar.

ekologisk avokadoolja

7. Korsblommiga grönsaker

Broccoli och olika sorters kål (blomkål, rödkål, grönkål osv.) passar utmärkt när du vill gå ner i vikt. Perfekt bantningsmat för att fylla ut måltider då du kan äta i stort sett obegränsat utan att det påverkar din vikt. Passar superbra när du vill ha en nyttig lunch.

broccoli nyttig mat rik på c vitaminer

8. Lax

Lax innehåller precis som nötter och avokado massvis med nyttigt fett, som bland annat omega 3. Det är även en riktigt bra proteinkälla. Lax innehåller också Vitamin D vilket är extra viktigt att få i sig under vintern.

lax är nyttigt innehåller enorma mängder omega 3 vilket är perfekt som bantningsmat

9. Bladgrönsaker

Spenat och sallad fungerar lite på samma sätt som broccoli. Även här kan du i stort sett äta obegränsat utan att du går upp i vikt.

spenat och bladgrönsaker är nyttig och bra bantningsmat

Här har kommit en ny produkt som känns oerhört spännande, framtagen av Lunds Universitet. Innehåller stora mängder thylakoider som påverkar matsmältningen och signaleringen av mättnadskänsla.

Biocloose pulver

Vi rekommenderar varmt Better You Grön Boost Pulver, en kraftfull och organisk mix av gröna superingredienser. Denna sammansättning av vetegräs, spenatpulver, acaipulver, alfa alfa, grönt te, chlorella, Q10, spirulina, korngräs och surkörsbär erbjuder en riklig källa av vitaminer och mineraler, speciellt utformad för den aktiva skandinaven. Enkel att blanda i din proteinshake, smoothie, vattenglas eller juice, gör det enkelt att säkerställa ditt dagliga intag av essentiella näringsämnen.

Användare som vi har rekommenderat till BioCloose har delat sina upplevelser och majoriteten är mycket nöjda. En användare beskriver det som ett utmärkt tillskott trots en smak som kanske inte tilltalar alla, och föreslår att man blandar det med så lite vatten som möjligt och sedan “shotar” det. En annan kund påpekar att produkten blandas bäst i en smoothie för att förbättra smaken. Även om vissa känner en viss tveksamhet gällande smaken, vittnar många om de positiva hälsofördelarna de har upplevt. Överlag tycks kunderna uppskatta dess mångsidighet och effektivitet, vilket gör Better You Grön Boost Pulver till ett utmärkt val för den som söker ett veganskt, näringsrikt och effektivt grönt pulver.

biocloose pulver

10. Kyckling

Kyckling är en väldigt bra proteinkälla. Samtidigt som det innehåller rikligt med protein får du i dig bra med vitaminer och mineraler. Bland annat hittar du B-vitamin, järn, zink och magnesium. Kyckling innehåller väldigt liten del mättat fett. Självklart påverkas dock fettmängden av hur du tillagar kycklingen.

kyckling utmärkt när du vill gå ner i vikt snabbt

3 superfoods som vi starkt rekommendera att tillsätta i din bantningsmat diet

3 superfoods blåbär quinoa och grönkål
  1. Blåbär: Blåbär är lågkaloriska med bara 57 kalorier per 100 gram, innehåller 0.7 gram protein och 2.4 gram kostfiber. De är kända för sina antioxidanter och bidrar till mättnad utan att lägga till mycket kalorier.
  2. Quinoa: Quinoa, ett näringsrikt frö, har 120 kalorier per 100 gram, 4.4 gram protein och 7 gram kostfiber. Dess höga protein- och fiberinnehåll gör det till ett utmärkt val för viktminskning.
  3. Grönkål: Grönkål är ytterligare en näringsrik superfood med endast 49 kalorier per 100 gram, 4.3 gram protein och 2 gram kostfiber. Dess låga kaloriinnehåll kombinerat med högt näringsvärde gör det till en idealisk ingrediens i en bantningsdiet.

GI mat från GI boxen

Tillhör du dem som inte är speciellt förtjust i att laga mat själv eller inte riktigt har tid för matlagning och att gå till affären, då kan GI boxen vara ett klockrent alternativ. GI metoden togs fram redan 1981 för att hjälpa diabetes patienter med att reglera blodsockret. GI står för glykemiskt index som är ett mått på hur länge blodsockernivåerna i kroppen är stabiliserade. Ni har säkert hört talas om långsamma och snabba kolhydrater, dessa mäts upp genom GI. Då vet man hur länge man påverkas av ett visst livsmedels kolhydrater. I norden rekommenderas vi att äta livsmedel med långsamma kolhydrater, det vill säga med lägre GI-tal.

wellobe

Snabba kolhydrater

De snabba kolhydraterna vill vi undvika enligt GI metoden. Exempel på snabba kolhydrater är vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, vitt bröd, potatis och tacoskal, pommes, samt pizza. Men finns även snabba kolhydrater i frukter som mogna bananer, vattenmelon, kiwi, vindruvor och russin. Med andra ord så kan även frukter höja din blodsocker nivå. Försök äta så omogna frukter som möjligt för de bryts ner långsammare i kroppen. Sedan frodas det så klart snabba kolhydrater i alla livsmedel som innehåller mycket socker, exempelvis godis och läsk.

Snabba kolhydrater ska undvikas vid viktminskning och enligt GI metoden som sagt, men om du vill återhämta dig snabbt efter ett intensivt träningspass så fungerar snabba kolhydrater bäst. Använd alltså snabba kolhydrater efter träning för snabb återhämtning!

Långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater hittar vi i frukter som äpple, päron, körsbär, morötter, apelsin, jordgubbar, nektarin, grapefrukt, citron och persikor. Samt i livsmedel som olika soppor, potatis som är kokad kyld och uppvärmd, korv, bulgur, bönor och linser. Välj hellre bönpasta eller fullkornspasta än vanlig vit pasta för att få i dig långsamma kolhydrater. Det finns även glutenfria, kalorisnåla nudlar som innehåller långsamma kolhydrater, även kallade mirakelnudlar. Tänk på att en hel del livsmedel med långsamma kolhydrater och lågt GI-värde innehållet mycket fett exempelvis nötter, så var noga med hur mycket du äter av dem för att minska kaloriintaget.

För att slippa hålla reda på precis vilken bantningsmat som man ska laga till så finns GI-boxen. Läs vårt omdöme om GI boxen här!