viktreducering

Midjemått, ett bättre alternativ till BMI

27 januari 2024
7 minuters läsning
Midjemått, ett bättre alternativ till BMI

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Midjemått har framträtt som ett alltmer relevant och exakt alternativ till BMI (Body Mass Index) när det gäller att bedöma hälsorisker relaterade till kroppsfett. Medan BMI baseras på en generell beräkning av vikt i förhållande till längd, erbjuder midjemått en mer individuell och direkt indikation på fettfördelningen och dess potentiella hälsorisker. Denna mätmetod tar hänsyn till både längd och midjans omkrets, vilket ger en mer nyanserad bild av kroppens sammansättning och hälsostatus jämfört med den traditionella BMI-beräkningen.

Hur midjemått kalkyleras

Midjemått = midjeomkrets delad med längden

Man mäter omkrets på sin midja med hjälp av ett måttband och delar värdet med sin längd. På det sättet räknar man upp en kvot som ska helst inte vara högre än 0,5 – vid optimal vikt är midjans omkrets alltså inte större än kroppslängd delad med 2. Längre ner hittar du värden som gäller för den svenska populationen.

Varför mäter man just midjan

Midjeomkrets ger en bättre uppskattning på mängden bukfett, alltså fettskiktet som täcker bukorganen, än andra metoder.

Midjefett och bukfett är farligast av alla typer av kroppsfett och kan leda till allvarliga hälsotillstånd och hälsokomplikationer såsom kardiovaskulära problem eller diabetes.

mäta midjemått bmi

Hur man mäter man midjemått?

För att man ska kunna uppskatta hur mycket kroppsfett man har, så behöver man mäta sitt midjemått på ett korrekt sätt.

 • Man ska lägga måttbandet direkt på huden eller inte ha mer än 1 tunt lager på sig
 • Det är lätt att hitta det korrekta mätstället – det ligger precis mellan nedersta revbenet och höftbenets övre kant, ungefär i nivå med naveln
 • Slappna av när du mäter – andas inte in eller ut onaturligt
 • Måttbandet ska krama om din midja lagom tätt, alltså inte glappt eller för tätt
 1. Stå Upprätt: Stå rakt med fötterna ihop.
 2. Hitta Rätt Position: Placera måttbandet runt din midja, vanligtvis strax ovanför höftbenet och under revbenen. Detta är oftast den smalaste delen av din midja.
 3. Placera Måttbandet Korrekt: Se till att måttbandet är parallellt med golvet runt hela midjan. Det bör ligga plant mot din hud eller över lätt klädsel.
 4. Mät så att måttbandet ligger emot men Inte Tätt: Dra åt måttbandet så att det sitter bekvämt men inte för tätt. Det ska inte pressa in i huden.
 5. Andas Normalt och Mät: Andas ut normalt och ta sedan avläsningen utan att dra in magen.

Svenska värden för midjemått

Man har tagit fram midjemåttsvärden anpassade till den svenska populationen. Olika värden gäller för män och kvinnor pga. skillnaden mellan deras midjeanatomi och också för att kvinnor har ungefär 10% högre fettandel än män.

Kön Midjemått Risk för Metabola Komplikationer
Män < 94 cm Låg
94-102 cm Ökad
> 102 cm Kraftigt Ökad
Kvinnor < 80 cm Låg
80-88 cm Ökad
> 88 cm Kraftigt Ökad

Varför är det bättre att mäta midjemått än BMI?

Midjemått battre än bmi
 1. Hälsoriskidentifiering: Midjemåttet visar sig vara mer effektivt än BMI i att identifiera potentiella hälsorisker, med en poäng på 85% jämfört med BMIs 60%.
 2. Exakthet i Kroppsfettmätning: Midjemåttet är mer exakt än BMI när det gäller att mäta kroppsfett, med en poäng på 80% jämfört med 50%.
 3. Anpassning för Olika Kroppstyper: Midjemåttet anpassar sig bättre till olika kroppstyper, och visar en högre effektivitet på 90%, jämfört med BMI på 70%.

Nackdelar med BMI

Många studier har visat att BMI-index lämpar sig inte till att uppskatta kroppsfett då det inte skiljer mellan andelen fett och muskler i kroppen. BMI är särskilt olämpligt att använda i följande fall:

 • Vissa etniska grupper har mindre muskelmassa än andra – det blir väldigt svårt att anpassa BMI-värden till individuella fall
 • Träning leder till ökning av muskelmassa och därmed en ’falsk’ ökning av BMI-värdet
 • Gamla människor, hjulstolburna och tonåringar har mindre muskelmassa än vuxna
 • Vissa sjukdomar eller störningar leder till ökan eller minskad muskelmassa

Därför är det viktigt med optimal vikt

Både över- eller underviktighet kan medföra allvarliga hälsokomplikationer. De som är överviktiga kan med större sannolikhet drabbas av högt blodtryck, typ 2 diabetes, sömnapné, kardiovaskulära sjukdomar eller benskörhet. Underviktiga människor riskerar å andra sidan att drabbas av vitaminbrist, anemi, muskelsvaghet, nervstörningar eller nedsatt immunförsvar.

Hjälpmedel för att nå din målvikt

Det finns bra hjälpmedel för att nå din optimala vikt. En digital badrumsvåg kan hjälpa din resa att nå din målvikt snabbare. Faktum är att du kan nå din målvikt så snabbt – eller så långsamt – som du vill genom att följa en hälsosam och hållbar kost och träningsrutin.

Withings Body Comp

Uppgradera din hälsouppföljning med Withings Body Comp, den innovativa WiFi-anslutna vågen. Withings, pionjärer inom smarta vågar, erbjuder detaljerad helkroppsanalys som ger insikt i kroppsfett, muskelmassa och vattenbalans.

Dessutom kan du få en detaljerad bedömning av din kardiovaskulära hälsa, inklusive hjärtfrekvensmätning vid varje vägning.

Med kapacitet att spåra nervhälsa, är denna våg ett oumbärligt verktyg för de med speciella hälsobehov, som diabetes. Njut av en överlägsen vägningsupplevelse med exakthet ned till 50 gram, allt synligt på en klar och högupplöst färgdisplay. Perfekt för upp till 8 användare, Withings Body Comp är den ultimata vågen för familjer eller fitnessentusiaster som vill följa sina framsteg noggrant.

amazon SE
withings body comp smartvåg

Med Renpho digitala badrumsvåg med app mäter du 13 viktiga kroppsvärden

Kroppsvikt, BMI, kroppsfett, vattenprocent, skelettmuskulatur, fettfri kroppsvikt, muskelmassa, benmassa, protein, metabolism basal metabolism, biologisk ålder, subkutant fett och visceralt fett.

Övervakar din hälsa och fitness – RENPHO-appen hjälper dig att ställa dina mål och följa dina framsteg.

Synka med Samsung Health, Fitbit, Apple Health och Google Fit.

amazon SE
Renpho digital personvåg som mäter fettprocent och mycket mer
Toppbetyg – 4 sensorer med hög precision

Måttband för kroppen

Smart bluetooth kroppsmåttband med renpho -appen.

Multifunktionell tejp för mätning som passar dig som vill mäta resultat av träning, får mer muskler, om du vill gå ner i vikt eller till och med är en blivande mamma. Mycket smidigt sätt att spåra dina kroppsförändringstrender.

amazon SE
Kroppsmåttband

Hur man kan gå ner i vikt snabbt

Har BMI eller midjemåttsvärden antytt att man är överviktig är det kanske dags att tänka på hur man ska gå ner i vikt effektivt. Oavsett hur man väljer att gå tillväga, de bästa metoder kombinerar ökad fysisk aktivitet med bättre matvanor. I början ska man helst försöka fokusera på hälsosidan istället för skönhetssidan för att inte tappa motivationen tidigt. Du kan ta hjälp av bantningspiller som dämpar hungersuget. 

En pelare av framgångsrik viktminskning är också mental hälsa och en människokrets och umgänge som erbjuder stöd som ofta behövs för att hålla ut genom svåra tider. När rätt hälsovanor finns på plats så blir det också mycket lättare att träna för att få en platt mage.

Padeltennis är ett utmärkt modernt alternativ för den som kanske inte vill hålla på med traditionell träning. 

Fitness plate 4D är en vibrationsplatta av mycket hög kvalitet och är ett utmärkt hjälpmedel för att gå ner i vikt snabbt!

fitnessplate vibrationsplatta 4d

Nedsatt pris – REA just nu!

bränn bukfett naturligt

Förbränn bukfetma effektivt och naturligt med livsmedel

 • Äppel
 • Banan
 • Selleri
 • Skaldjur
 • Körsbär
 • Avokado
 • Tomat

Atkinksdieten är ett hållbart sätt att börja gå ner i vikt snabbt

Läs mer om Atkinsdieten här

GI-metoden är ett annat bra sätt att börja rasa i vikt 

För att komma till GI Boxen klicka här!

Vi på Viktreducering har själva testat på GI boxen:

För att komma till vårt omdöme om GI Boxen, klicka här!