viktreducering

Gå ner i vikt efter graviditeten

12 januari 2024
4 minuters läsning
Gå ner i vikt efter graviditeten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Att gå ner i vikt efter graviditeten kan vara svårt. Kroppen har nyss genomgått en enorm förändring som både tärt på och försummat den, på olika sätt. Huden har tänjts ut, bristningar har uppstått, och det är framförallt vanligt att man under sin graviditet går upp fler kilon än väntat. För att hitta tillbaka till den form man hade innan graviditeten kan det alltså krävas både tid, träning och diverse förändringar för att du ska se resultat.

Hur just du ska gå tillväga för att gå ner i vikt är dock svårt att säga såhär på rak arm. Det beror på hur din situation, din kropp och de önskemål du har kring viktminskning ser ut. Det finns däremot både metoder och tankesätt som kan vara bra att ha koll på för att dina önskemål om viktnedgång ska bli en verklighet.

Viktminskning är inget krav – kroppen måste få återhämta sig

Något vi vill poängtera innan vi går in på viktminskning efter graviditet är att det inte finns någon som säger att du måste tappa i vikt efter förlossningen. Utan känner du inte att du har varken ork, lust eller tid behöver du inte stressa med vikten. Kom ihåg att den tid du har med din bebis inte går att få tillbaka, men den kropp du hade förut går att få tillbaka när som.

Som nybliven mamma finns det mycket annat som man ofta hellre vill, och även måste, lägga tiden på än att fokusera på att tappa några kilon. Om du känner att du är helt slut från amningen och den sömnbrist du lider av är det istället absolut viktigast att du fokuserar på att du och din bebis mår bra. Träningen, viktminskningen och att komma i form kan vänta.

Ditt liv och din kropp har förändrats

I och med att både ditt liv, din vardag och din kropp har förändrats gäller det att du tillåter dig själv såväl som din kropp att anpassa sig till allt det nya. Kroppen kommer framförallt ha genomgått en enorm förändring, och ska nu återhämta sig efter många månader av att ha varit gravid. Tillåt denna förändring att ta tid och låt kroppen sköta det den behöver.

Under den första tiden finns det till och med mycket som talar för att du inte bör störa återhämtningsfasen. Att satsa på så mycket mer än vardagsmotionen och att spendera tid med bebisen, det vill säga mer “seriös” och målinriktad träning, rekommenderas inte. Önskar du gå ner i vikt finns det tid till detta senare. Förlossningen och amningen gör också sitt.

Gå ner i vikt efter förlossning – för dig som vill komma i form igen!

Känner du att du både orkar, har lust och tid för att fokusera på att komma i form igen finns det inget som hindrar dig från att satsa på att gå ner i vikt efter graviditet. Många tycker att det är väldigt skönt och befriande att börja träna och röra på sig igen, speciellt om man hade svårt att göra det under själva graviditeten.

Så länge du ser till att ta det någorlunda lugnt under den första anpassningsfasen är det ofta bara positivt att komma igång med din träning lite smått. De som själva snabbt går ner i vikt efter graviditeten behöver kanske inte göra så mycket mer än att motionera, fortsätta amma och äta det dem känner för. De som däremot har svårt att gå ner i vikt kan behöva tänka om.

hälsosam kost

Kosten är viktigare än motionen – en förändrad livsstil kan vara nyckeln

Något som man efter diverse undersökningar kommit fram till är att kosten ofta är viktigare än motionen för den som vill gå ner i vikt efter graviditeten. Självklart är det både bra och nyttigt att röra på sig av flera anledningar. Men, det finns mycket som talar för att den kosthållning man har är det som främst bidrar till viktminskning som ger resultat.

Det framförallt om du under tiden då du var gravid gick upp mer i vikt än vad du tänkt, vilket är väldigt vanligt – snabb viktuppgång i samband med en graviditet är helt naturligt för kvinnor. Hur mycket du går upp i vikt kommer dock även påverka hur mycket du måste anstränga dig och förändra i livet för att komma tillbaka till din “vanliga form” igen.

Se tips på träning och kost..

under och efter graviditeten

Därför kan det vara viktigt att gå ner i vikt efter graviditeten

Upplever du att du har svårt att komma tillbaka i form efter din förlossning kan det av hälsomässiga själ vara bra att ta hjälp. Detta då dina kvarstående “mammakilon” på sikt kan leda till övervikt, vilket i sin tur kan innebära ökad risk för problem och sjukdomar. För somliga kvinnor kan det därmed vara livsavgörande med viktnedgång efter graviditeten.

Under den första tiden ska du inte förändra din kost drastiskt, speciellt inte under tiden du ammar. Sakta men säkert bör du dock se till att planera din vardag vad gäller träning och kost för att se resultat som gör skillnad, och som varar länge. Här är framförallt energiintaget som är avgörande. Viktigast är dock att anpassa allt efter sig själv, sin kropp och sina önskemål.

Kategorier