viktreducering

Viktnedgång med LCHF på en Budget: Prisvärda Tips och Recept – Del 3

22 januari 2024
8 minuters läsning
Viktnedgång med LCHF på en Budget: Prisvärda Tips och Recept – Del 3

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

Vi har i tidigare delar gått igenom vad LCHF är, vilka hälsofördelar dieten har samt hur och vad du ska äta (Se LCHF del 1 och LCHF del 2). Förhoppningsvis har du fått veta det du behöver för att kunna lyckas med LCHF, eller åtminstone för att avgöra huruvida LCHF är något för dig eller inte. Här kommer vi att berätta mer om hur man kan äta enligt LCHF utan att det blir dyrt, vilka som är de bästa LCHF matkassarna och vilka böcker och produkter som kan hjälpa dig att lyckas med LCHF.

Hur får du tag i billig LCHF mat?

När man äter enligt LCHF så tar man bort pasta och mycket annan mat som är billig. I stället äter man mer kött och fisk. Man börjar förmodligen köpa livsmedel man kanske aldrig ens hört talas om innan. Mjöl och socker byts ut mot dyrare alternativ, och över lag känns det som en ganska dyr diet. Men behöver det verkligen vara det?

För det första bör man tänka på att mer mat förmodligen kommer att lagas från grunden. Bröd kan till exempel vara ganska dyrt, men äter du enligt LCHF så bakar man brödet själv om man vill äta det – vilket definitivt blir billigare än att köpa.

Billig LCHF: Så lyckas du!

När man startar sin resa med LCHF kan det kännas som en dyr diet med alla nya och specifika ingredienser. Men med rätt strategier kan du äta enligt LCHF utan att tömma plånboken.

Tips för en budgetvänlig LCHF:

 • Laga från grunden: Hemmagjort bröd är billigare än köpt.
 • Utnyttja erbjudanden: Handla på extrapris och lagra i frysen.
 • Köp säsongens grönsaker: De är ofta billigare och smakar bättre.
 • Planera dina inköp: Undvik impulsköp och handla större kvantiteter.
 • Satsa på enkla recept: Fokus på råvaror med få ingredienser.
 • Drick vatten: Undvik kostsamma drycker som juice och läsk.
billig lchf i butikAtt byta ut mjöl och socker mot dyrare alternativ kan också kännas lite jobbigt för plånboken, men här bör man komma ihåg att det sällan behövs lika mycket av den sötning som används i stället för socker, vilket gör att det räcker längre.

Dessutom går det som alltid att hitta billigare alternativ. Att passa på att handla upp när något är på extrapris är förstås en bra idé, eller att försöka hitta billigare alternativ när det är möjligt.

Andra sätt att göra det billigare är att hålla sig till maträtter med så få ingredienser som möjligt, välja grönsaker efter säsong, planera vad du ska köpa, tillaga så mycket som möjligt själv, köpa storpack när det är möjligt, undvika efterrätter och snacks och att endast dricka vatten.

Vad säger ICA om LCHF?

Prisvärda LCHF-alternativ
ICA, liksom andra stora matbutiker, erbjuder nu flera LCHF-vänliga alternativ. Här är några prisvärda exempel:

 • Ägg
 • Kyckling
 • Broccoli
 • Blomkål

Vad säger ICA om LCHF?

Slipp trängas i butiken med Picsmart! 🛍️

Snabbt & Bekvämt: Picsmart låter sina shoppers handla åt dig direkt från butikshyllorna. Känslan är precis som om du själv valt ut varorna!

 • Inga Överraskningar: Hos Picsmart betalar du samma pris som i butiken, utan undantag.
 • Flexibel Leverans från 49 kr: Picsmart levererar dina varor samma dag – när det passar dig. Dessutom kör de alltid fossilfritt!
 • Stort Utbud: Med över 10,000 dagligvaror att välja på, varför begränsa dig?
 • Matinspiration: Upptäck över 90 läckra recept genom Picsmart och få ingredienserna levererade samma dag – utan bindningstid.

📍 Picsmart levererar i: Stockholm (innanför tullarna, Bromma, söderort inkl. Huddinge, Sundbyberg, Solna), Malmö stadskärna samt i Skanör-Falsterbo, Höllviken och Vellinge.

Kom igång med Picsmart idag!

Prisvärda LCHF-alternativ

LCHF, eller lågkolhydratkost med högt fettinnehåll, har blivit en populär kosthållning för många. Men att följa en sådan diet behöver inte vara dyrt. Det finns många livsmedel som är både prisvärda och LCHF-vänliga, som ägg, kyckling, och vissa grönsaker som broccoli och blomkål. Genom att köpa säsongens grönsaker och handla i större kvantiteter kan man spara mycket pengar.


Matlagning på en budget

Att äta LCHF på en budget handlar om att vara kreativ och planera framåt. Börja med att göra en veckomatsedel och inhandla basvaror som smör, grädde, ägg och nötkött. Handla helst när det är erbjudanden och lagra i frysen. Använd dig av enkla och prisvärda recept som omeletter, kycklingklubbor i ugn, eller en fyllig sallad med avokado. Att undvika bearbetade LCHF-produkter och i stället satsa på hela, naturliga livsmedel är oftast det mest ekonomiska valet.


LCHF Fika att Köpa: Våra bästa tips!

När sötsuget slår till, men du vill hålla dig inom LCHF, finns det flera produkter att köpa som uppfyller kraven. Många butiker erbjuder nu LCHF-vänliga bakverk och godis, men det är viktigt att läsa innehållsförteckningen noggrant. Ingredienser som mandelmjöl, erytritol och stevia är vanligt förekommande i LCHF-snacks. Om du är ute efter ett snabbt fikabröd, kan LCHF-muffins eller nötbollar vara ett bra alternativ. Men kom ihåg, även om de är LCHF-vänliga, bör de konsumeras med måtta för bästa hälsoutfall.

När sötsuget slår till kan det vara frestande att avvika från LCHF. Men det finns många LCHF-godkända snacks att välja mellan.

LCHF-vänliga godsaker som du kan köpa till fikat

Populära LCHF-snacks att köpa:

 • LCHF-muffins
 • Nötbollar
 • Kakor med mandelmjöl
 • Godis sötat med erytritol eller stevia

Hur fixar du billiga LCHF frukostar?

Om du vill göra frukosten billigare så finns det ett enkelt sätt: Ägg. En stor fördel med ägg är att de kan tillagas på många olika sätt. Du kan göra olika typer av omeletter, steka ägg, koka ägg, göra äggröra och så vidare.

en låda med ägg för LCHF frukostVill du inte äta enbart ägg så kan du äta ägg och bacon, eller en god omelett med fyllning till exempel.

Billiga LCHF luncher och middagar

Till exempel omelett fungerar lika bra till lunch som till frukost, men självklart vill man äta annat än ägg ibland. Kotlett med ädelostsås, broccolisoppa med ostchips, fyllda paprikor, korvlåda, auberginpizza med köttfärs, tonfisktallrik, korv med gräddstuvad vitkål, broccoli- och blomkålsgratäng och bacon- och vitkålspytt är också några exempel på billig LCHF mat.

bild på broccolisoppa som kan användas under LCHF diet


Det finns alltså en hel del man kan äta som är både billigt och LCHF. Och det behöver inte vara särskilt svårt. Fundera över vad som är billigt, och vad du kan tillaga med dessa ingredienser. Kolla i matbutikernas reklamblad för att se vad som är på extrapris, och sök på nätet eller införskaffa en bok med recept för inspiration.

Kan man äta ute med LCHF?

Det kan verka svårt att äta ute när man följer LCHF, men med lite kunskap och planering är det fullt möjligt.

Tips när du äter ute:

 • Undvik panerade rätter: Dessa innehåller ofta mycket kolhydrater.
 • Be om extra grönsaker: Ersätt stärkelserika sidor, som potatis, med fler grönsaker.
 • Undvik såser med socker: Fråga personalen om innehållet eller be dem utesluta såsen.
 • Håll dig till grillat: Grillerade kött- och fiskrätter brukar vara säkra val.
 • Försiktighet med alkohol: Välj drycker med låg kolhydrathalt, som torrt vin eller sprit.

Experter debatterar om dieter

LCHF i sociala medier

Att följa LCHF kan kännas ensamt, men det finns en stor gemenskap på nätet. Många delar sina framgångar, utmaningar och recept i sociala medier.

Följ dessa inspirerande LCHF-konton:

Diet doctor tar även upp LCHF en hel del, exempelvis artikeln nedan LCHF has changed my life

https://www.dietdoctor.com/lchf-has-changed-my-life

Vad säger forskningen om LCHF?

LCHF är en populär diet, men vad säger vetenskapen?

Viktiga forskningsrön:

 • Viktminskning: Många studier visar att LCHF kan hjälpa till med viktnedgång.
 • Blodsockerkontroll: LCHF har visat sig kunna förbättra blodsockervärden hos diabetiker.
 • Hjärthälsa: Resultaten är blandade, men vissa studier pekar på förbättrad hjärthälsa.
 • Mättnad: En hög fetthalt kan öka mättnadskänslan och minska hunger.

Studie från Dr Eric Westman:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633336/

Dr Eric Westman har även en Youtube kanal som heter @AdaptYourLife:

https://www.youtube.com/@AdaptYourLife

Many chronic symptoms and health conditions—such as fatigue, sleepiness, mood disorders, insomnia, gastroesophageal reflux disease, lipid disorders, high blood pressure, headaches (including migraines), gas, bloating, irritable bowel syndrome, joint inflammation, acne, and difficulty concentrating, to name a few—will improve on a ketogenic diet. Treating lifestyle conditions with lifestyle change such as this can make us a healthier and less drug-dependent country. – Jackie Eberstein”

― Eric Westman MD, Keto Clarity: Your Definitive Guide to the Benefits of a Low-Carb, High-Fat Diet

Böcker om LCHF

För att lyckas med LCHF är det förstås viktigt att behålla både motivationen och inspirationen. Därför är det viktigt att hitta recept man gillar, och att prova på nya maträtter ibland. Har man inte testat LCHF tidigare så är det förstås svårt att komma på recept, och då behöver man inspiration.

Även om det finns massor utav recept på internet så kan det vara enklare att ha en bok att bläddra i. Då har man recepten samlade på ett ställe, och många föredrar även att sitta och bläddra i en bok i stället för att klicka runt på internet. Det finns förstås en del böcker att välja mellan, och här har vi samlat några av dem.

LCHF för familjen : den goda vägen till mätta och friska barn

LCHF fungerar faktiskt för hela familjen, och ofta blir det enklare om hela familjen äter samma mat. Även om man själv vill äta strikt LCHF och inte hålla det lika strikt för resten av familjen, så kan man äta ungefär samma mat – eller äta samma mat ibland.

Den här boken handlar om just LCHF för hela familjen, och här får du både bra fakta och goda recept. Här finns avsnitt som ”barn och vikt”, ”mat för överaktiva barn”, ”rätt mat för den som leker och tränar” och ”tillsatser i mat”. Dessutom finns recept på småfranska, våfflor, sesampanerade fiskpinnar, hamburgare med egen ketchup, pizza, kanelbullar och mycket annat gott som passar hela familjen.

Baka med LCHF : klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten

baka med lchf

Om du gillar att baka och kanske behöver mer inspiration för att baka LCHF-vänligt, då kan denna bok vara något för dig.

I denna bok får du ta del av hela 40 olika recept och du hittar allt från traditionella svenska klassiker till nyare och spännande bakverk. Recepten i boken använder sig främst av kokosnötsmjöl och små mängder av naturliga sötningsmedel.

Kategorier